Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi 80 B4 - Uszczelnienie skrzyni biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elektronic
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wiesław

Audi 80 B4 - Uszczelnienie skrzyni biegów

Post autor: elektronic » 08 mar 2025, 12:20

Szanowni użytkownicy Audi 80, mam drobny problem ze skrzynią biegów w swoim aucie. Mianowicie jak uszczelnić odpowietrznik w skrzyni biegów, na tyle żeby spełniał swoją funkcję, ale też żeby nie pluło z niego olejem?
Przez lata nie sprawdzałem poziomu oleju (mój błąd), a tu pewnego dnia zaczęło coś chrupotać, hałasować, jakby łożysko w skrzyni się rozpadło, nieco wcześniej biegi ciężko zaczęły wchodzić, o hałasie ze skrzyni w czasie jazdy przy wysokich biegach jeszcze wcześniej nie wspominając. Okazało się że oleju tyle co nic, bo wszystko uciekło odpowietrznikiem i na wałku od zmiany biegów, na uszczelnieniu. O dziwo, żadnego rozpadniętego łożyska nie stwierdziłem. Jedynie opiłki metalu, co raczej nie jest nietypowe i jakieś kawałeczki jakiegoś plastiku czy czegoś podobnego - nie mam pojęcia z czego to może być - może ktoś z was coś podpowie. W każdym bądź razie, skoro uszkodzeń żadnych nie widać to chyba zostaje ją złożyć i pakować do auta. Jak mówicie? Pozostaje tylko kwestia tego odpowietrznika. Co z nim zrobić?

Sando
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jac
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Re: Audi 80 B4 - Uszczelnienie skrzyni biegów

Post autor: Sando » 17 mar 2025, 10:51

Skoro skrzynia była eksploatowana bez oleju i na dnie masz kawałki połamanych elementów to raczej szukaj dobrej używki, bot niedługo się rozleci.
Odpowietrznik musi być drożny, chyba że twój nie był prawidłowo zamontowany.

Awatar użytkownika
elektronic
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wiesław

Re: Audi 80 B4 - Uszczelnienie skrzyni biegów

Post autor: elektronic » 18 mar 2025, 10:04

Ten plastik to się okazało to jakieś oderwane uszczelnienie. Ktoś tyle nawalił, że się wycisło do środka i potem odłupalo. Narazie jeździ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl