Pany i Panewki,
Ja wiem, że były już takie tematy, ale zrobiłem chyba wszystko co mogłem i staję się bezradny.
Jak w temacie - nie rusza mi wentylator. Zaczęło się od wymiany silnika, bo poprzedni był uszkodzony. Wiatraki na początku ruszały, ale dopiero przy 100 stopniach. Wymieniłem termostat, bo wentylator już w ogóle nie wstawał, nawet przy 110 stopniach na wskaźniku. Wymieniłem już: termowłącznik wentylatora, przekaźnik 272, termostat na taki, który otwiera się przy 80 stopniach, a nie 87, rozrząd z pompą wody. Silnik wentylatora na krótko działa. Odpowietrzałem układ, termostat się otwiera, ale temperatura stoi zazwyczaj na 95 stopniach i idzie do góry tylko jak dam mocniej po garach albo przy prędkościach autostradowych, ale później wraca do tych 95 stopni. Nawiew grzeje jak należy. Czego się jeszcze czepić?
Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB
Re: Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB
1.6 TD miały taką przypadłość, ze przegrzewały się przy dłuższej autostradowej jeździe. Taka ich wada konstrukcyjna. W Twoim przypadku sprawdziłbym jeszcze uszczelkę pod głowicą i chłodnicę.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Re: Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB
Wtrysk pośredni i silnik wydziela więcej ciepła , sprawdź drożność chłodnicy i przemyj chłodnice , być może kurzu i pyłków nazbierało się w żeberkach , intercooler też można przemyć z zewnątrz i wewnatrz.