Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zeger239
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciek
Model: Audi 80 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.6 DT

Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB

Post autor: zeger239 » 28 maja 2025, 21:53

Pany i Panewki,

Ja wiem, że były już takie tematy, ale zrobiłem chyba wszystko co mogłem i staję się bezradny.
Jak w temacie - nie rusza mi wentylator. Zaczęło się od wymiany silnika, bo poprzedni był uszkodzony. Wiatraki na początku ruszały, ale dopiero przy 100 stopniach. Wymieniłem termostat, bo wentylator już w ogóle nie wstawał, nawet przy 110 stopniach na wskaźniku. Wymieniłem już: termowłącznik wentylatora, przekaźnik 272, termostat na taki, który otwiera się przy 80 stopniach, a nie 87, rozrząd z pompą wody. Silnik wentylatora na krótko działa. Odpowietrzałem układ, termostat się otwiera, ale temperatura stoi zazwyczaj na 95 stopniach i idzie do góry tylko jak dam mocniej po garach albo przy prędkościach autostradowych, ale później wraca do tych 95 stopni. Nawiew grzeje jak należy. Czego się jeszcze czepić?

Awatar użytkownika
audico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB

Post autor: audico » 28 maja 2025, 21:58

1.6 TD miały taką przypadłość, ze przegrzewały się przy dłuższej autostradowej jeździe. Taka ich wada konstrukcyjna. W Twoim przypadku sprawdziłbym jeszcze uszczelkę pod głowicą i chłodnicę.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Re: Wiatraki nie ruszają, 1.6 TD SB

Post autor: Krzysiek 84 » 28 maja 2025, 22:58

Wtrysk pośredni i silnik wydziela więcej ciepła , sprawdź drożność chłodnicy i przemyj chłodnice , być może kurzu i pyłków nazbierało się w żeberkach , intercooler też można przemyć z zewnątrz i wewnatrz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl