Stabilizator przedni B4 - z czego można dopasować?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
Stabilizator przedni B4 - z czego można dopasować?
Rozglądam się od dłuższego czasu za jakimś lepszym przednim stabilizatorem do B4. Na standardowym jeździ się dosyć słabo, auto w zakrętach potrafi się nieźle bujnąć, więc potrzebuje czegoś lepszego. Niestety problem jest taki, że żadnych aftermarketowych stabilizatorów nie ma. A z kolei 28mm z RS2 są praktycznie niedostępne (widziałem raz tylko jedną ofertę za granicą, za jakieś kosmiczne pieniądze). Toteż moje pytanie brzmi - idzie dopasować jakieś grubsze stabilizatory z innego pojazdu? Z czegoś podchodzą do B4? Czy jedyne co pozostaje to zostać przy standardowym, albo polować na stab z RS2 za chory pieniądz?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
Re: Stabilizator przedni B4 - z czego można dopasować?
dorobic, są firmy, które to dorabiają, to nie są jakoś specjalnie drogie rzeczy. Pytanie tylko po co ...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
Odpowiedź raczej jest prosta - do szybkiej jazdy. Jak człowiek wjedzie czasem na tor, to jednak fajnie by było jakby auto dobrze się prowadziło. A obecnie, mimo sprężyn -60, amorów bilstein b8 i stabilizatora z S2 na czarnych poli powerflexa przechyły i tak są mordercze, a na tym etapie na którym jestem mam już tylko 2 możliwości poprawy tego aspektu. Gwint, albo jeszcze grubszy stabilizator. I z tych dwóch opcji preferowałbym jednak to drugie. I tak, wiem, 80 B4 to nie jest żadna wyścigówka. Ale szybka jazda wolnym samochodem daje więcej zabawy niż jazda szybkim pojazdem
. Stąd wolę bawić się w modyfikacje 80tki aniżeli kupno nowego auta. A w przyszłości, jak się uda i wleci przykladowo jakieś 2.2t, to dobra zawiecha przyda się jeszcze bardziej.

- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
to zlecić dorobienie. A poza tym, jesli na sprężynach -60 masz jeszcze przechyły to znaczy, że masz źle dobrane sprężyny.