Silnik nie trzyma temperatury
- d1ogród
- Forum Audi 80

- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B2
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.2 KV
Silnik nie trzyma temperatury
Witam problem dotyczy silnika 2.2 KV R5, podczas jazdy temp silnika spada na 60-70 stopni jadąc 120kmh, na postoju łapie 90 załącza się wentylator ale podczas jazdy juz temp nie trzyma . Wymieniłem termostat na nowy dobrej firmy ale nic sie nie zmieniło. Dodam że nie jest to błąd czujnika i wskaźnika bo mam dwa niezależne czujniki i wskaźniki i pokazują podobnie . Może ktoś miał podobny problem .
- litlesnek
- Forum Audi 80

- Imię: Jarosław
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 PM
Re: Silnik nie trzyma temperatury
Mam tak samo przy motorze 1.8 PM R4, podczas jazdy temperatura 60C na postoju łapie u mnie akurat 80C i załącza się wentylator
Sam jestem ciekaw co to może być, podbijam temacik
Sam jestem ciekaw co to może być, podbijam temacik
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80

- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
co ma być, termostat nie domyka się, wymieńcie termostaty. W R5 akurat jesdt prosto.
- Krzysiek 84
- Junior Admin

- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Teraz zamienniki max na 2 lata starczają, też mi się ostatnio wysypał i nie łapie nawet 80 stopni , a przegonione było drogą expresową sporo ponad 100 ++ i ledwo 80 stopni wskoczyło. Teraz GATES na próbę zakupiony , w następnym tygodniu wymiana i zobaczymy co będzie.
- Sagitari
- Forum Audi 80

- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Dziwna sprawa z tymi termostatami, ja już przerabiam drugi ori i wcale nie jestem zadowolony. Niby przy autostradowej dotknie okolice 90, ale przy zwykłym turlaniu (przy obecnych temp.) nawet jak wyłączone ogrzewanie, to ledwo 85, i to po 20 kilometrach
- d1ogród
- Forum Audi 80

No ja właśnie wymieniłem termostat bo miałem problem z temp i nic się nie zmieniło po wymianie założyłem termostat wahler. Zamówiłem teraz oryginał wymienię jeszcze raz , ale wątpię że coś pomoże .
- d1ogród
- Forum Audi 80

[ KV ] Silnik nie trzyma temperatury
Witam wracam do tematu , może ktoś ma jakiś pomysł bo już ręce podają mi i mechanikowi. Opiszę wszystko jeszcze raz.
1. wymieniłem w aucie rozrząd to było okres letni ( bez wymiany termostatu ) autem nie jeździłem trafiło do garażu , już na jesień wyjechałem za miasto i zauważyłem że temperatura podczas jazdy spad do 80-70 stopni ( mam dwa niezależne czujniki i wskaźniki temp więc wykluczam błędne wskazania temp ).
2. wymieniłem termostat myśląc że to winowajca nic nie pomogło, auto na postoju nagrzewa się książkowo tak od ok 85 stopni rura od krócca termostatu do chłodnicy zaczyna robić się ciepła od góry przy wskazaniach pod 90 jest już gorąca włącznie z chłodnicą wskazanie trochę ponad 90 załącza się wentylator na chwilę schładza i się wyłącza i po chwili znów jest ok, wyjeżdżamy na drogę jedziemy i temp spada na 80 a na drodze szybkiego ruchy jadać 130-140 nawet na 70 stopni , zatrzymuje się maska w dół rura od termostatu chłodna co oznacza że termostat się zamknął wsadzam palca do zbiorniczka płyn zimny, po chwili postoju temp rośnie i płyn w zbiorniczku robi się gorący , auto łapie 90 stopni wentylator się włącza na chwile .
3. wymiana kolejnego termostatu brak rezultatu
4. z myślą że przed usterką nic poza wymiana rozrządu w aucie nie było robione to wymieniamy pompę wody i przestawiamy rozrząd o jeden ząb w prawo ( bo po zmianie rozrządu auto zaczęło być mniej dynamiczne ) nie ma rezultatu , auto jedzie trochę lepiej ale temp nadal spada
5. zaciskamy kolejno wąż między termostatem a chłodnicą , następnie wąż do nagrzewnicy jedziemy 1 km i temp z 90 spada na 80
Ciekawostka przy pierwotnym ustawieniu rozrządu ( na znaki ) w aucie na postoju wentylator załączał się często co 10-20s na kilka sekund po przestawieniu rozrządu o jeden ząb w prawo zauważyliśmy że wentylator na postoju załącza się dużo rzadziej i temp podczas jazdy spada znacznie szybciej , będziemy robić jeszcze próbę z przestawieniem go w drugą stronę , ale czy to może mieć wpływ , bo już innego pomysłu nie mamy .
1. wymieniłem w aucie rozrząd to było okres letni ( bez wymiany termostatu ) autem nie jeździłem trafiło do garażu , już na jesień wyjechałem za miasto i zauważyłem że temperatura podczas jazdy spad do 80-70 stopni ( mam dwa niezależne czujniki i wskaźniki temp więc wykluczam błędne wskazania temp ).
2. wymieniłem termostat myśląc że to winowajca nic nie pomogło, auto na postoju nagrzewa się książkowo tak od ok 85 stopni rura od krócca termostatu do chłodnicy zaczyna robić się ciepła od góry przy wskazaniach pod 90 jest już gorąca włącznie z chłodnicą wskazanie trochę ponad 90 załącza się wentylator na chwilę schładza i się wyłącza i po chwili znów jest ok, wyjeżdżamy na drogę jedziemy i temp spada na 80 a na drodze szybkiego ruchy jadać 130-140 nawet na 70 stopni , zatrzymuje się maska w dół rura od termostatu chłodna co oznacza że termostat się zamknął wsadzam palca do zbiorniczka płyn zimny, po chwili postoju temp rośnie i płyn w zbiorniczku robi się gorący , auto łapie 90 stopni wentylator się włącza na chwile .
3. wymiana kolejnego termostatu brak rezultatu
4. z myślą że przed usterką nic poza wymiana rozrządu w aucie nie było robione to wymieniamy pompę wody i przestawiamy rozrząd o jeden ząb w prawo ( bo po zmianie rozrządu auto zaczęło być mniej dynamiczne ) nie ma rezultatu , auto jedzie trochę lepiej ale temp nadal spada
5. zaciskamy kolejno wąż między termostatem a chłodnicą , następnie wąż do nagrzewnicy jedziemy 1 km i temp z 90 spada na 80
Ciekawostka przy pierwotnym ustawieniu rozrządu ( na znaki ) w aucie na postoju wentylator załączał się często co 10-20s na kilka sekund po przestawieniu rozrządu o jeden ząb w prawo zauważyliśmy że wentylator na postoju załącza się dużo rzadziej i temp podczas jazdy spada znacznie szybciej , będziemy robić jeszcze próbę z przestawieniem go w drugą stronę , ale czy to może mieć wpływ , bo już innego pomysłu nie mamy .
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80

- Kontakt:
a weź zainwestuj w zewnętrzny wskaźnik temperatury wody, całkiem osobny, z osobnym czujnikiem i porównaj wskazania. Podepnij go albo w miejsce oryginalnego , albo dodatkowo na króćcu w mały obieg cieczy chłodzącej. Problem jest taki, że może być w cholerę różnych małych powodów takiego zachowania, począwszy od braku masy na silniku (skorodowane połączenia), po zimne luty w liczniku, a na niedrożnym układzie chłodzącym skończywszy.
https://allegro.pl/oferta/elektroniczy- ... 7968376016
https://allegro.pl/oferta/elektroniczy- ... 7968376016
- d1ogród
- Forum Audi 80

Tak jak napisałem wyżej mam właśnie dwa niezależne czujniki temp wody , jeden w liczniku oryginał a drugi jest dołożony wraz z osobnym czujnikiem , w oryginalny króciec przy głowicy mam wstawiony trójnik i tam mam wkręcony oryginalny czujnik temp i dodatkowy od dodatkowego wskaźnika temp . Dodatkowy zamontowałem bo mój w liczniku przekłamywał mi wcześniej o ok 10 stopni na + . Teraz podczas postoju wskaźnik w liczniku przekracza 100 i załącza się wentylator, na wskaźniku dodatkowym przekracza mi wtedy 90. Wyjeżdżam na drogę 1-2 km i zegar oryginalny spada mi na 90 a na dołożonym mam 80, wyjadę na drogę szybszego ruchu większą prędkość i zegar oryginalny spada na 80 a dołozony na 70 więc zachowują się identycznie .
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80

- Kontakt:
a nie doczytałem, sorki. To powód jest związany w takim razie tylko z termostatem. Termostat rozumiem założyliście z oringiem ? A może założyliście go na odwrót ?
- d1ogród
- Forum Audi 80

Termostat można wykluczyć , założony z o-ringiem i w dobrą stronę ( inaczej się nawet nie da ) dodatkowo zrobiona próba z zaciśniętym wężem od termostatu do chłodnicy i podczas jazdy też temp spada. Układ prosty jak budowa cepa a mega zagadka już brak pomysłu , będziemy jeszcze robić pomiar temp pirometrem
-
OnlineLeo
- Forum Audi 80

- Kontakt:
do sprawdzenia jak najbardziej rozrząd również. Złe ustawienie może powodować, że mieszanka będzie dopalać się przy otwartych zaworach, co temperaturę może wyprowadzać w kolektor wydechowy, może tutaj wtedy silnik się nie dogrzewa podczas jazdy.... to już moje gdybanie.