Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Licznik dobowy kilometrów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antares2000
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wiesław

[B4 1Z] Licznik dobowy kilometrów

Post autor: antares2000 » 15 cze 2026, 22:09

Ostatnio rozbierałem swój licznik w celu wyczyszczenia plastików/pryzmatów rozprowadzających światło oraz cyferek na bębnach, ponieważ były już mocno przykurzone. Przy okazji poprawiałem luty na płytce silniczka i sprawdzałem zębatki (były ok). Po złożeniu licznika i zamontowaniu go zauważyłem, że po wyzerowaniu licznika dobowego kilometrów nie pokrywa się moment przejścia ( 9 na 0 ) części dziesiętnych z jednością kilometrów licznika głównego. W sumie to wcześniej nie zwróciłem dokładnie uwagi na to, ale wydaje mi się, że nie było żadnej rozbieżności po zerowaniu dobowego licznika. Mam wrażenie, że jedności głównego licznika zawsze zmieniały się w momencie zmiany części dziesiętnej (z 9 na 0) licznika dobowego.

Proszę powiedzcie, czy coś przestawiłem i dlatego jest teraz rozbieżność, czy może zawsze tak było i jest to normalne? Będę wdzięczny za podpowiedź.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Re: [B4 1Z] Licznik dobowy kilometrów

Post autor: Doc » 16 cze 2026, 01:28

Wieśku to chyba całkowicie normalne. Licznik główny i dobowy nie są ze sobą sztywno zsynchronizowane. Przycisk zerowania ustawia bębenek dobowy na "0" w losowym momencie dla zębatek licznika głównego. Dlatego po resetowaniu cyfry nie przeskakują w tym samym ułamku sekundy. Jeśli oba liczniki normalnie biją kilometry i nic się nie zacina, to wszystko złożyłeś poprawnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl