[All] Auto zabytkowe - warunki
[All] Auto zabytkowe - warunki
koledzy moze wiecie jakie wymagania oprócz wieku musi spełniać auto, żeby zarejestrowac jako zabytek
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 22:50 przez popomen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
rzeczoznawca musi określić oryginalność pojazdu i z tego co wiem to musi:
- upłynąć 15 lat od zakończenia produkcji pojazdu
- lub pojazd musi mieć 25 lat
- musi też być w miarę rzadki, tzn. np maluch nie może być zabytkiem, audi chyba też nie
- lub musi to być bardzo rzadki okaz jeśli nie spełnia powyższych kryteriów
plusy żółtych zabytkowych tablic to to że nie trzeba ubezpieczać pojazdu na cały rok, tylko np. na sezon kiedy sie jeździ, a ze złych to chyba nie wolno poruszać się po autostradach takim wozem (?), i trzeba przeglądy robić w wyznaczonych stacjach, nie można za granicę bez zgody, ale to tam opisane jest w tym artykule
- upłynąć 15 lat od zakończenia produkcji pojazdu
- lub pojazd musi mieć 25 lat
- musi też być w miarę rzadki, tzn. np maluch nie może być zabytkiem, audi chyba też nie
- lub musi to być bardzo rzadki okaz jeśli nie spełnia powyższych kryteriów
plusy żółtych zabytkowych tablic to to że nie trzeba ubezpieczać pojazdu na cały rok, tylko np. na sezon kiedy sie jeździ, a ze złych to chyba nie wolno poruszać się po autostradach takim wozem (?), i trzeba przeglądy robić w wyznaczonych stacjach, nie można za granicę bez zgody, ale to tam opisane jest w tym artykule
Skuciok o ile wiem i widzialem to niektore audi maja zolte blachy, moze te wersje pospolite nadwoziowo moga nieotrzymywac takiego statusu, ale widzialem audi coupe 100 na zoltych blachach, zadkoscia jest UrQuatrro, S1
mysle za jakis czas, jak czas zniszczy wozy ktore obecnie sie turlaja po ulicach a zostana na chodzie tylko te ktore trzymane sa "pod przescieradlem" i odpalane raz na niedziele okazyjnie moglyby sie ubiegac o status auta zabytkowego :->
mysle za jakis czas, jak czas zniszczy wozy ktore obecnie sie turlaja po ulicach a zostana na chodzie tylko te ktore trzymane sa "pod przescieradlem" i odpalane raz na niedziele okazyjnie moglyby sie ubiegac o status auta zabytkowego :->
-
- Forum Audi 80
problemem z zabytkami jest to że żeby wprowadzić jakąś zmianę musisz mieć zgodę konserwatora zabytków.. no i wszystko fajnie.. gdyby nie to że zmiana anteny z rocznika 79 na 84 powoduje pisanie petycji do Wojewodzkiego Konserwatora Zaabytkow.
wolalbym miec swoje hobby arejestrowane jako autko publiczne niz jako zabytek
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
popieram, czytałem kiedyś o rejestrowaniu auta jako zabytek iw gruncie rzeczy to co pisali przedmówcy - za dużo łażenia, załatwiania, ... za dużo problemów po prostu. czy ja wiem czy 50% OC jest warte tych wsyztskich problemów? chyba nie...problemem z zabytkami jest to że żeby wprowadzić jakąś zmianę musisz mieć zgodę konserwatora zabytków.. no i wszystko fajnie.. gdyby nie to że zmiana anteny z rocznika 79 na 84 powoduje pisanie petycji do Wojewodzkiego Konserwatora Zaabytkow.