Siema,
nadszedl czas zebym zmienil tulejke wachacza bo sie tłucze troche jak sie jedzie konkretnie to z tyłu z prawej strony...robil to ktos z was juz kiedys ? chodzi mi o to zeby to samemu zrobic bo tulejka kosztuje 40zł, a wymiana 120zł w warsztacie :-| Ma ktos moze schemat jak to rozebrac? bo nie wiem jak sie do tego zabrac dokładnie Prosiłbym o opisanie krok po kroku najlepiej Nie chce sobie darmo roboty robic.
Proszę o pomoc.
[80 B4] Wymiana tulejki wachacza.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
[80 B4] Wymiana tulejki wachacza.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 00:30 przez Misiek_Stce, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Musisz wymontować wahacz i wycisnąć tulejkę na prasie, po czy wprasować nową tulejkę.
Jak już chcesz wymieniać tulejkę to lepiej wymień komplet tulejek na obu wahaczach, koszt jednej tulejki w detalu w zależności od producenta to od 6 do 10 zł np. Febi (07558) 9,50 za szt. Na dwa wahacze idą cztery takie same tulejki. Więc te 40zł to pewnie cena za kpl.
Musisz wymontować wahacz i wycisnąć tulejkę na prasie, po czy wprasować nową tulejkę.
Jak już chcesz wymieniać tulejkę to lepiej wymień komplet tulejek na obu wahaczach, koszt jednej tulejki w detalu w zależności od producenta to od 6 do 10 zł np. Febi (07558) 9,50 za szt. Na dwa wahacze idą cztery takie same tulejki. Więc te 40zł to pewnie cena za kpl.
-
- Forum Audi 80
hej klubowicze mam pytanko jak skrecam w prawo ma stukanie przy wachaczu przód lewa strona co to może byc ??? prosze o pomoc...i co trzeba wymienic aby bylo ok i prosze mi podac jakiej firmy kupic pozdrawiam jak to naprawić krok po kroku ...
[ Dodano: 2011-10-08, 16:15 ]
Proszę o informację ile tulei idzie na jeden wahacz
[ Dodano: 2011-10-08, 16:15 ]
Proszę o informację ile tulei idzie na jeden wahacz
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 06:52 przez martita8506, łącznie zmieniany 2 razy.
Podjedz na szarpaki i niech zobaczą co to, bo cieżko powiedzieć co to skoro tak mało szczegółów podałeś :roll:martita8506 pisze:hej klubowicze mam pytanko jak skrecam w prawo ma stukanie przy wachaczu przód lewa strona co to może byc ???
opisz trochę bardziej to stukanie, to takie rytmiczne stuki tylko na skręconych kołach :?:
dwie na wahacz. Numer tych tulejek 8A0 407 181. Części kup firmy Lemforder; robi dość dobre części zamienne.martita8506 pisze:Proszę o informację ile tulei idzie na jeden wahacz
-
- Forum Audi 80
jest to stukanie przy skręcie w prawo , to tak wyglada odczuwam to nie znam sie i mysle ze to nie przegub domyslam sie ze to m oze byc na wachaczu tuleja ale moze sie myle wiec prosze o rade panie tomku..
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 06:53 przez martita8506, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprawdź łączniki stabilizatora, bo to on może dawać taki stuk. Dzieje się to jak to robisz skręcając mocno koła? Ja u siebie będę wymieniał łączniki stabilizatora i sprawdzę poprawę. Wymieniałem tulejki i to nie pomogło.jest to stukanie przy skręcie w prawo , to tak wyglada odczuwam to nie znam sie i mysle ze to nie przegub domyslam sie ze to m oze byc na wachaczu tuleja ale moze sie myle wiec prosze o rade panie tomku..