[All] Rarejestracja sprowadzonego samochodu
[All] Rarejestracja sprowadzonego samochodu
Witam wszystkich użytkowników i audimaniaków. Mam pytanie dotyczące zarejestrowania samochodu sprowadzonego z Niemiec. Jakie kroki musze wykonać przy pierwszej rejstracji pojazdu w Polsce. Auto zostało zakupione na giełdzie jeszcze na obcych tablicach i bez ważnego ubezpieczenia. Mieszkam w Gdyni a auto chce zarejestrować w województwie Lubelskim. Jakie opłaty mogę zrobić w Gdyni i ilę kosztuje tymczasowe ubezpieczenie na dojazd do Lubelskiego? proszę o posty i radę. pozdrawiam [/b]
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 19:50 przez Gruszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
tu masz wszystko opisane:
http://www.autocentrum.pl/go/338__Jak_z ... 46017.html
co do ubezpieczenia na czas przejazdu to można wykupić ubezpieczenie na kilka dni.myśle że każdy ubezpieczyciel oferuje coś takiego
http://www.autocentrum.pl/go/338__Jak_z ... 46017.html
co do ubezpieczenia na czas przejazdu to można wykupić ubezpieczenie na kilka dni.myśle że każdy ubezpieczyciel oferuje coś takiego
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, 18:40 przez hudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Aby auto zarejestrować musisz:
1 Stacja kontroli pojazdów
2 Tłumaczenia dokumentów
3 Urząd Celny
4 Urząd skarbowy
5 Wydział komunikacji
6 Ubezpieczenie OC
Całość cię wyniesie ok 1500-2000 zł. Punkt 1 i 2 możesz zrobić w Gdyni resztę niestety w urzędach odpowiednich do miejsca zameldowania. Niestety nie weim ile kosztuje tymczasowe OC ale z tego co słyszałem jest drogie.
1 Stacja kontroli pojazdów
2 Tłumaczenia dokumentów
3 Urząd Celny
4 Urząd skarbowy
5 Wydział komunikacji
6 Ubezpieczenie OC
Całość cię wyniesie ok 1500-2000 zł. Punkt 1 i 2 możesz zrobić w Gdyni resztę niestety w urzędach odpowiednich do miejsca zameldowania. Niestety nie weim ile kosztuje tymczasowe OC ale z tego co słyszałem jest drogie.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Gruszka, albo ubezpieczenie i paliwo na dojazd, albo laweta. Musisz przekalkulować co Cię taniej wyniesie. Co do akcyzy, to wiem że trzeba ją opłacić do pięciu dni roboczych, licząc od daty przekroczenia przez pojazd granicy. Po tym terminie Urząd Celny nalicza mandat w wysokości 50 pln za każdy dzień zwłoki. Ty kupiłeś auto już w kraju, wiec nie wiem jak to jest w tym przypadku.
dzięki za posty, to wszystko wydaje się takie wygurowane i że tyle kwitologii do zrobienia przy rejestrowaniu samochodu ale przecież goście którzy sprowadzają samochody przerejestrowanie potrafią załatwić w dwa dni bo poprostu wiedzą gdzie uderzyć z kwitami. jeszcze raz dzięki za pomoc w temacie. jak byście jeszcze coś mogli doradzić to z góry dzięki. pozdrawiam wszystkich. <ok> <ok> <ok>
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ICek dobrze mówi, od daty przekroczenia granicy, a skoro umowe "wypełnia się" na miejscu zwykle to masz w sumie 5 dni od twojego zakupu
a tak btw: to jest ładnie porypane, żeby takie okresy czasu narzucać, 5 dni - śmiech, wiadomo że jak ktoś na handel przywozi to musi łamać prawo i wpisuje datę przekroczenia granicy dopiero przy sprzedaży
a teraz jest Schengen to i tak nie ma jak tego za bardzo skontrolować chyba, że będą w urzędzie przeglądać nagrania z przejść granicznych sprzed 5ciu ostatnich dni
a tak btw: to jest ładnie porypane, żeby takie okresy czasu narzucać, 5 dni - śmiech, wiadomo że jak ktoś na handel przywozi to musi łamać prawo i wpisuje datę przekroczenia granicy dopiero przy sprzedaży
a teraz jest Schengen to i tak nie ma jak tego za bardzo skontrolować chyba, że będą w urzędzie przeglądać nagrania z przejść granicznych sprzed 5ciu ostatnich dni