[80b4 1.9tdi 1z] wymina tulejek w zawieszeniu.
[80b4 1.9tdi 1z] wymina tulejek w zawieszeniu.
Mam zapytanie: cena tlejek które przychodzą do przedniego zawieszenia (SANKI) wacha się od 15 do 30 a nawet 40 zł za sztukę, poduszki na amortyzatory od 34 do 60 za sztukę, jakie proponujecie wybrać. Sprzedający twierdzi że połowa w mieście jeździ na tych za 15 zł, a wykonujący usługę że jest to tęga robota i lepiej założyć droższe a żeby był spokój na dłużej. koszt naprawy z ustawieniem zbieżności około 400 zł. Może ktoś podpowie co jeszcze przy tej wymianie kwalifikowało by się do wymiany, jak już będzie tyle rozebrane.
Co sądzicie o wymianie poduszek pod silnikiem. proszę o porady i sugestie w wymienionym temacie?
Co sądzicie o wymianie poduszek pod silnikiem. proszę o porady i sugestie w wymienionym temacie?
co do tulejek to wiadomo lepiej te drozsze... a poduszki to juz musisz sam ocenic... ale skoro wymieniasz wiekszosc to i to by też sie zdało wymienic, bedziesz miał pewnosc iż wszystko jest ok ale jak wiadomo decyzja należy do Ciebie, jak dlamnie Wymiana wszystkie jezeli pozwalają Ci na to funduszze
Nie wiem jakich masz mechaników ale nie ufaj pierwszemu lepszemu i sam posprawdzaj co masz do wymiany. Mnie juz nie jeden naciągał na wymianę połowy zawieszenia a okazało się że do wymiany był tylko łącznik stabilizatora. 400 zl. to juz jest troche kasy. Jeżeli chodzi o poduszki na mc.personie to maska w gore auto na lewarek az kolo sie oderwie od ziemi. Zdejmij osłony na kolumnach (te pod maską) decha pod kolo i ruszasz góra, dól jak bedzie luz to wiesz że są do wymiany. Żeby ocenić stan tulei wypadało by mieć kanał, jakiś mały łom do ręki i sprawdzasz czy są luzy. Najłatwiej sprawdzić łączniki stabilizatora. Oprzyj się o dach auta z boku i ruszaj z całej siły jak będzie luz to bedzie słychać głośne pukanie.
Ja przerabiałem to w tamtym roku: ceny tulei wachacza w sklepie od 15 do 25 pln w aso około 80, z tulejami do wózka podobnie. Ja zrezygnowałem z części z aso bo i tak sam robię zawieszenie więc najwyżej to następna wymiana będzie szybciej niż na oryginalnych częściach:-)DYZIO pisze:Panowie a ja podłącze sie pod temat moze ktoś wie jakie sa ceny części do zawieszenia w ASO tzn tulej końcówki itp
- Silvesters
- Forum Audi 80
Zalezy od podejscia moim zdaniem, zawieszenie pada bo mamy złe drogi i jezeli ty jezdzisz do pracy, szkoly itd po lepszych drogach to mozesz sobie zalozyc drozsze, ale tak jak ja zmnienialem to wolalem zalozyc te tansze bo nastepna wymiana bedzie jak zaje***ie w jakis dół którego nie omine i guma czy cos innego walnie, a czy bedzie za 20 czy 80 złotych przy mocnym uberzeniu i tak sie zniszczy... Wiec decyzja nalezy do ciebie:)
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
ASO ma ceny zaporowe wystarczy dorwać hurtownie handlującą boge i masz częsci takie jak w serwisie co najmniej o 50% tańsze przykład w JCarsie tuleja wahacza 33 zł w serwisie tak jak piszecie ok 80, dobrą alternatywą jest lemforder ceny niskie jakość wysoka przykład tuleja wahacza ok 15zł
i to może być prawda bo za 15 masz do wyboru lmi, febi, hans pris, 4max, i jeszcze wiele innych wynalazców i pakowaczy. a może on po 15 sprzedaje lmi
co do poduszek to również polecam lmi cena ok 30 zł szt,
z resztą tuleje poduszki i ogulnie elementy gumowo metalowe niektórych firm potrafią rozlecieć się po poru tyś. bez jeżdżenia po dziurawych drogach.
wiem co pisze w sklepie głównie handluje częściami do DB a w tych autach tulei, jest od groma ,
fx65 pisze:Sprzedający twierdzi że połowa w mieście jeździ na tych za 15 zł, a wykonujący usługę że jest to tęga robota i lepiej założyć droższe a żeby był spokój na dłużej.
i to może być prawda bo za 15 masz do wyboru lmi, febi, hans pris, 4max, i jeszcze wiele innych wynalazców i pakowaczy. a może on po 15 sprzedaje lmi
co do poduszek to również polecam lmi cena ok 30 zł szt,
z resztą tuleje poduszki i ogulnie elementy gumowo metalowe niektórych firm potrafią rozlecieć się po poru tyś. bez jeżdżenia po dziurawych drogach.
wiem co pisze w sklepie głównie handluje częściami do DB a w tych autach tulei, jest od groma ,
Panowie piszę o ori w ASO ponieważ u kumpla robiłem w ciągu roku 3 razy zawieszenie to była b3. Ja u siebie jeszcze nic nie robiłem jest ori a już ma 300 tyś tylko amortyzatory wymieniłem. A co do firm to takich firm wogóle nie uznaje jak febi, hans pris, 4max. Lemforder był dobry ale niestety sie zepsuł pakują w swoje opakowania produkty febiego (mój znajomy co ma na codzień doczynienia z częściami samochodowymi to dojrzał) Wiec zostaje boge lub ASO. Szczerze wam powiem że jakbym wiedział że pojeżdze 60 tyś (2 lata mojej jazdy) na cześciach w ASO to z uśmiechem na twarzy kupiłbym części w ASO <ok>
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
Oczywiście że boge chodziło mi tu dokładnie o cene że w ASO jest drogo ale byłbym skłonny dać te pieniadze.MARCIN 80B4 pisze:a w ASO to cóż innego jak nie boge dostaniesz.
Tak jak pisalem to nie jest moje stwierdzenie tylko znajomego który lepiej sie zna na żeczy ode mnie. A wogóle to może nie zależy od firmy tylko od sprzedających, może to oni coś kombinują :roll:MARCIN 80B4 pisze:ja jeszcze nie spotkałem się z takimi manewrami ze strony lmi, w końcu trza w coś wierzyć
Dzięki za zainteresowaniem tematem, pozwólcie że jeszcze kilka informacji odemnie i zapytanie: a więc: tuleje w ASO - 45 zł sztuka, poduszki 100 zł sztuka.
Poszukałem innego mechanika i powiedział mi że koszt wymiany tych tuleji 80 zł, że nie potrzeba wymieniać poduszek, jak powiedziałem mu że w innym warsztacie mówili że trzeba wymienić to powiedział mi że oni tak zawsze mówią. Mało tego zapytałem, czy trzeba robić po wymianie zbieżność, to odpowiedział mi że nie. Powiedział że jak się wszystko dobrze ustawi to tam nic się nie zmienia i nie trzeba robić zbieżności. No i teraz jestem w kropce. Co koledzy mi odpowiedzą z tą zbieżnością. I gdzie mogę kupić tuleje firmy "boge" , skoro uważacie że są bardzo dobre i po ile.Pozdrawiam.
Poszukałem innego mechanika i powiedział mi że koszt wymiany tych tuleji 80 zł, że nie potrzeba wymieniać poduszek, jak powiedziałem mu że w innym warsztacie mówili że trzeba wymienić to powiedział mi że oni tak zawsze mówią. Mało tego zapytałem, czy trzeba robić po wymianie zbieżność, to odpowiedział mi że nie. Powiedział że jak się wszystko dobrze ustawi to tam nic się nie zmienia i nie trzeba robić zbieżności. No i teraz jestem w kropce. Co koledzy mi odpowiedzą z tą zbieżnością. I gdzie mogę kupić tuleje firmy "boge" , skoro uważacie że są bardzo dobre i po ile.Pozdrawiam.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
<ok> http://sklep.intercars.com.pl/?start=tree
tylko nie wiem czy ci ściągną bo mają kilkanaści sztuk gdzieś po filiach w Polsce
tylko nie wiem czy ci ściągną bo mają kilkanaści sztuk gdzieś po filiach w Polsce