[B4 2.0 ABT ] rezonans we wnętrzu auta
[B4 2.0 ABT ] rezonans we wnętrzu auta
mam w moim audi taki problem ze gdy jest na wolnych obrotach np. 1000 to rezonuje, kierownica ma male drgania tak samo jest z reszta wnetrza. Identyczne objawy wystepuja gdy przekrocze 3500tys. Przez to w aucie jest glosno. Wymienione mam wszystkie poduszki pod silnikiem a wmiesiac temu wymienilem kompletne sprzeglo. Jezeli ktos jest mi w stanie pomoc to bede wdzieczny:)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2008, 19:30 przez mih, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Właśnie dlatego masz ten niemiły rezonans.mih pisze:Wymienione mam wszystkie poduszki pod silnikiem a wmiesiac temu wymienilem kompletne sprzeglo.
Jest to częsty i smutny objaw. Poduszki są źle zrobione, daleko im od ORI. Ponadto silnik mógł się przekosić na poduchach, źle wpasować, jest naprężony nimi, a jako, że są słabej jakości masz ten objaw.
Sprawdź czy przednia poduszka, ta za chłodnicą ( w ABT chyba tez jest?) jest symetrycznie ustawiona tzn czy masz taką samą odległość u góry gumy i u dołu, między metalem - wymacaj.
Generalnie na początek możesz poluzować wszystkie poduszki, spróbować poruszać silnikiem i ustawić je, ale obawiam się, że nic to nie da, ponieważ są one zrobione z taniej, słabej gumy i nie mają tłumienia drgań olejowego.
Sprzęgło raczej nie ma z tym nic wspólnego.
Masz przykład http://www.allegro.pl/item297895648_pod ... _lewa.html
To nie ma nic wspólnego, ani z ORI poduszką, ani z dobrą poduszką.
Są to beznadziejne, twarde, nie tłumiące poduszki na których klepie się GERMANY napis, aby się sprzedawały. Robione są masowo jak najtaniej, a efekt jest już Ci znany.
Zobacz etkę http://www2.speedyshare.com/data/568727 ... duszka.jpg
Te które kupiłeś zapewne wiele wspólnego z olejowo-gumowymi nie mają. Sama guma, a jak zastukasz od spodu pusto. Sprawdź sam, zastukaj.
I na koniec ? Ile dałeś za lewą poduszkę przednią ?
Sprawdziłem u zaprzyjaźnionego sprzedawcy - cena katalogowa:
ZAWIESZENIE SILNIKA
przekładnia mechaniczna
z lewej
gwint zewn M10x1,5
rodzaj mocowania hydropodstawa
firmy FEBI BILSTEIN
cena 210 zł
Zapewne zapłaciłeś ok 60-70
To się mści na każdym kroku, a na tym forum to widać najlepiej. Przeguby, poduszki, sprzęgła, amortyzatory, wszystko. Nie można kupować takich części bo tylko klnie się później niesłusznie na Audi
Próbując oszczędzić zaryzykowałbym kupno jednej na początek poduszki firmy Ruville http://www.ruville.de - te są po ok 120 zł w katalogu.
Jeśli chcesz kupić, wal do kolegi z www.strefamoto.pl powiedz mu skąd jesteś i sugeruj się tym wątkiem, pokaż mu go nawet.
Ps:
Nie czekaj, samo się nic nie ułoży.
B4 2.0 ABT rezonans we wnetrzu auta
tak jak napisales, za ostatnia poduche ta blizej skrzyni biegow dalem 30zl a za lewa ta bodajze olejowa ok 130zl. to dzieki piekne za porade. bede musial cos wymyslec bo szalu dostane:)wiecej jak 120 nie da prawie sie jechac:(