[80 B4 1.9 td AZZ] problem z szyberdachem
[80 B4 1.9 td AZZ] problem z szyberdachem
witam. mój szyberdach nie zatrzymywał się na środku (nie było przerwy
między otwieraniem a uchylaniem) więc wyciągłem cały układ i
przeczyściłem wszystkie styki w tym skomplikowanym przekaźniku i styki w 2
krańcówkach (włącznik jest dobry). zaczęło działać zatrzymuje się teraz tylko
problem w tym że gdy wciskam uchylanie zatrzyma się i jak przycisne jeszcze
raz to uchyla dalej do oporu i zaczyna przeskakiwać na przekładni
ślimakowej a cofnąć się już nie da i całe ustawienie się przestawia wie
ktoś w czym może być problem :?:
między otwieraniem a uchylaniem) więc wyciągłem cały układ i
przeczyściłem wszystkie styki w tym skomplikowanym przekaźniku i styki w 2
krańcówkach (włącznik jest dobry). zaczęło działać zatrzymuje się teraz tylko
problem w tym że gdy wciskam uchylanie zatrzyma się i jak przycisne jeszcze
raz to uchyla dalej do oporu i zaczyna przeskakiwać na przekładni
ślimakowej a cofnąć się już nie da i całe ustawienie się przestawia wie
ktoś w czym może być problem :?:
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 23:49 przez pinex85, łącznie zmieniany 1 raz.
jak trzymam przycisk to sam się wyłancza czyli jest tak jak być powinno, ale jak puszcze i jeszcze raz przycisnę to uchyla dalej a powinien nie reagować na to naciśnięcie wogóle. w mechanizmie nic się nie wytarło.hudy pisze:powiedz mi jak uchylasz szyberdach to trzymasz przycisk i on sam się wyłancza i przestaje uchylać czy przestaje uchylać dopiero jak go puścisz?? sprawdzałeś cały mechanizm czy coś tam sie np nie wytarło??
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
to musi być coś z mechanizmem.u mnie jak uchylam szyberdach to uchyla się do pewnego pomentu i koniec ale jak nacisne ponownie przycisk uchylania to słychac brzęczenie silnikczka ale szyberdach dalej się nie uchyla.więc nie wiem jak to dokłdnie jest zbudowane ale powinna być tam jakaś blokada zapobiegająca dalszemu uchylaniu...
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
te dwie krańcówki w mechanizmie są dobre bo je rozebrałem, przeczyściłem na wszelki wypadek i sprawdziłem więc to nie jest to.Darecki3037 pisze:wynika z tego raczej że masz padniętą krańcówkę i nie rozłancza silniczka
no właśnie chyba nie do końca bo wydaje mi się że przy uchylaniu jest wymuszone przytrzymanie silniczka przez szyberdach (przy otwieraniu jedna krańcówka rozłancza cały układ gdy dojdzie do końca)kubik pisze:Krańcówka ma rozłączyć obwód w tym kierunku.
może w samym szyberdachu mam zepsutą tą blokadę bo gdy uchylam i krańcówka rozłancza po ponownym naciśnięciu szyberdach uchyla się jeszcze trochę a później na przekładni przeskakuje. sprawdzę jeszcze to bo wydaje mi się że sam mechanizm może być dobryhudy pisze:jak nacisne ponownie przycisk uchylania to słychac brzęczenie silnikczka ale szyberdach dalej się nie uchyla
Sprawdzałem u siebie i jak szyber uchyli sie do końca to moge naciskać do bólu i dalej nie pojdzie, buczenia też zadnego nie słychać. Zakładałbym taki scenariusz że masz jednak krańcówkę walnientą, a przez nią uszkodzoną blokade uchyłu.
Ze schematu elektrycznego też widać że krańcówka wyłącza silnik po dojściu do końca i może wtedy działać tylko w przeciwnym kierunku.
Ze schematu elektrycznego też widać że krańcówka wyłącza silnik po dojściu do końca i może wtedy działać tylko w przeciwnym kierunku.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
słychać bardzo ciche buczenie.jest to słyszalne jak jest cisza.podczas gdy masz uruchomiony silnik to tego nie usłyszysz. przy uchylaniu nie ma żadnego rozłanczania. jak otwierasz szyberdach to owszem na końcu rozłancza układ ale nie ma czegoś takiego podczas uchylania.kubik pisze:Sprawdzałem u siebie i jak szyber uchyli sie do końca to moge naciskać do bólu i dalej nie pojdzie, buczenia też zadnego nie słychać.
kubik mógłbyś mi przesłać schemat na maila pinex85@o2.pl. może masz inny szyberdach niż ja bo mój działa raczej na takiej zasadzie jak pisze hudy.