[80 B4 1.9 TDI 90KM 92'] - Jak dokupic turbo ??
[80 B4 1.9 TDI 90KM 92'] - Jak dokupic turbo ??
Wita wszystkich użytkowników Audiczek.
Na początku przepraszam za to jesli temat o to co pytam pojawil sie na forum a ja go czasem nie odnalazlem.
Wiec pisze w sprawie Audi mojego szwagra a mianowic podejrzewamy ze padla u niego turbina poniewaz jak na TDI to słabo ciągnie. Jeździłem kiedys A4 z takim samym motorem to przyznam ze na każdym biegu wciskało w siedzenie ale tu takiego efektu nie ma.
Poza tym auto bierze troszeczke oleju, nie słychać gwizdu turbiny i chcemy ja wymienic.
I OTO JEST PYTANIE.
Czy to na pewno jest turbina ?
Czy szukając turbiny do jego auta mamy szukać po jakichs numerach seryjnych czy jest dostępna standardowa do modelu B4 1.9 TDI 90KM.
Gdzie możemy kupić dobrą turbiny i czy brać pod uwagę regeneracje i jesli tak to w jakiej firmie?
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ale prosze o same konkrety:)
Na początku przepraszam za to jesli temat o to co pytam pojawil sie na forum a ja go czasem nie odnalazlem.
Wiec pisze w sprawie Audi mojego szwagra a mianowic podejrzewamy ze padla u niego turbina poniewaz jak na TDI to słabo ciągnie. Jeździłem kiedys A4 z takim samym motorem to przyznam ze na każdym biegu wciskało w siedzenie ale tu takiego efektu nie ma.
Poza tym auto bierze troszeczke oleju, nie słychać gwizdu turbiny i chcemy ja wymienic.
I OTO JEST PYTANIE.
Czy to na pewno jest turbina ?
Czy szukając turbiny do jego auta mamy szukać po jakichs numerach seryjnych czy jest dostępna standardowa do modelu B4 1.9 TDI 90KM.
Gdzie możemy kupić dobrą turbiny i czy brać pod uwagę regeneracje i jesli tak to w jakiej firmie?
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ale prosze o same konkrety:)
turbiny w B4 z reguły nie słychać (sprawnej). powodów słabości może być wiele. poszukaj na forum - większość jest opisanych. 1z w A4 ciągnie lepiej niż 1z sprzed końca 94' w B4, bo ma większy moment i przy niższych obrotach (a jesteś wogóle pewien że to w A4 to był 1z, bo jeśli kryterium "takiej samości" są tylko literki "TDI", to tamten mógł być nawet i 150-cio konny)
troszeczke oleju bierze każdy tdi, nawet nowy - kwestia ile to "troszeczke".
turbiny do b4 tdi są różne.
gdyby siadła turbina, to strasznie by dymiło i spaliło by mnóstwo oleju
troszeczke oleju bierze każdy tdi, nawet nowy - kwestia ile to "troszeczke".
turbiny do b4 tdi są różne.
gdyby siadła turbina, to strasznie by dymiło i spaliło by mnóstwo oleju
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
u mnie turbinka śmiga aż miło,nie ma żadnych luzów i nie bierze oleju a mimo to ja troche słychac więc z tym stwierdzeniem że nie powinno byc słychac turbinki byłbym bardziej ostrożny...kolego Dobry_K jeśli masz możliwość to podjedź do mechanika który ma mozliwość sprawdzenia turbiny lub podepnij samochód pod vag i może sytuacja się rozjaśni bo tak przez forum nikt nie jest w stanie ci powiedzieć jak smiga ci turbinka...turbiny w B4 z reguły nie słychać (sprawnej)
Ale kolego powiedz co w tej sytuacji może pomoć VAG i gdzie go się tak w ogole podlącza. On tym autem jeździ juz 2 lata minimum i nie ma z nim zadnych problemow. Zawsze równo pracuje, pali od pierwszego i muszę przyznać ze jak na ten rok auta to silnik pracuje naprawde ładne wiec co tam może być wykazane po podpięciu do VAGa ?
Jak wiadomo turbinka zalacza sie kiedy wejdziemy na obroty, moze po prostu sprawdz u mechanika czy jest ona dobra to raz a dwa jesli jest to zmien lub napraw oprogramowanie , jezeli padla turbinka to jest bardzo kiepska sytuacja bo turbiny sa bardzo drogie...
a co do A4 to te 90KM sa szybsze o tych montowanych w b4 , wiec nie porownoj z A4, lepiej z jakas inna b4 jesli juz
a co do A4 to te 90KM sa szybsze o tych montowanych w b4 , wiec nie porownoj z A4, lepiej z jakas inna b4 jesli juz
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Po pierwsze TDIki z 92r to są dużo bardziej mułowate choćby od tych z 94r nie poruwnujac już do silników w Audi A4 bo to już zupełnie inna bajka, po drugie moze nie w turbo tkwi problem a np w ustawionym źle rorządzie i z tąd totalny brak mocy. Napisz jak mają sie osiągi auta i spalanie, ile rozpedza sie do 100km.h i jaką ma predkośc maxymalną? Z góry powiem ze nie ździew sie wyniemkiem w przedziale 13-15s do 100km/h, zapewne mniej wiecej taki jest.
Hej, jezeli chodzi o rozrzad to tak szczerze nie wiem ale moim zdaniem i z tego co wiem jezeli rozrzad jest zle ustawiony to obiawia sie zla praca na wolnych obrotach i w ogole auto zle chodzi. Jezeli chodzi spalanie to pali od 6 do 6.5 a jezeli chodzi o jazde na czas od 0 - 100km/h to nie powiem bo jezdzą spokojnie tym autem a diesel nie jest na takie wyczyny. Przyznam ze jak sie go rozpedzi to idzie ale hmm tak jak moja benzyna 2.0 115KM to troche daleko do tego.
Musze tak jak radzicie na początku isc do mechanikia po to aby rozebral kolektor i zobaczyl turbo bo jesli łopatki będą wypalone to sprawa jasna a jesli nie to trzeba bedzie szukac innych przyczyn, pozdro
Musze tak jak radzicie na początku isc do mechanikia po to aby rozebral kolektor i zobaczyl turbo bo jesli łopatki będą wypalone to sprawa jasna a jesli nie to trzeba bedzie szukac innych przyczyn, pozdro
Kolego...
Z ktorego roku szwagier ma to auto... ? Jesli przed 1994 - to mozna turbine sprawdzic manometrem , jesli po 1994 trzeba zalogowac dynamicznie VAG iem grupe 011 i bedziesz wiedzial wszystko.
Dodatkowo mozna sprawdzic luz poosiowy na wałku trubiny - 1mm jest dopuszczalny.
Nie wymieniaj turbiny pochopnie bo na podstawie tego co napisałes to moze byc wiele roznych rzeczy. Chyba ze masz duzo $$$ :mrgreen:
Pozdr
Z ktorego roku szwagier ma to auto... ? Jesli przed 1994 - to mozna turbine sprawdzic manometrem , jesli po 1994 trzeba zalogowac dynamicznie VAG iem grupe 011 i bedziesz wiedzial wszystko.
Dodatkowo mozna sprawdzic luz poosiowy na wałku trubiny - 1mm jest dopuszczalny.
Nie wymieniaj turbiny pochopnie bo na podstawie tego co napisałes to moze byc wiele roznych rzeczy. Chyba ze masz duzo $$$ :mrgreen:
Pozdr