Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z Avant] Całkowity brak elektryki tylnej klapy

ODPOWIEDZ
AKlubowicz26

[B4 1Z Avant] Całkowity brak elektryki tylnej klapy

Post autor: AKlubowicz26 » 26 sty 2008, 22:28

Witam.
Mam naprawdę dziwny problem z moim kombiakiem. Mimo usilnych starań nie mogę go usunąć - może Wy klubowicze coś pomożecie...
A więc tak: Jakiś miesiąc temu zauważyłem że światełko przełącznika służącego do włączania przednich halogenów się świeci (świecący się pomarańczowy trójkącik) pomimo że przełącznik nie był wciśnięty i halogeny się nie świeciły. W tym samym dniu zorientowałem się że siadła mi cała elektryka tylnej klapy mojego kombi (to jest światła cofania i stopu, oświetlenie tablicy rejstracyjnej, ogrzewanie tylnej szyby i wycieraczka). Sprawdziłem bezpieczniki i przekaźniki - były wporządku.... ale to nie koniec cyrków. Doszedłem do tego że gdy wcisnę do połowy przycisk od przednich halogenów to znika ten pomarańczowy trójkącik - gry zaklinowałem go w połowie na zapałkę to okazało się że mam oświetlenie tablicy rejstracyjnej i wycieraczki też działają, choć jakoś dziwnie wolno...świateł i ogrzewania szyby dalej nie było. Wniosek mój z tego był taki że przełącznik przednich halogenów jest do wymiany - dla pewności wymieniłem przełączniki przednich i tylnych halogenów.... niestety nic to nie dało, dalej ten sam problem - gdy wcisnę do połowy przycisk to mam tylko wycieraczki i oświetlenie tablicy.
Sam nie mam już pomysłów w czym tkwi usterka. Proszę pomóżcie.

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 27 sty 2008, 08:51

wiesz co ja miałem kiedyś podobny problem w poldku , okazało sie zwykły brak masy tylnej klapy i wtedy robi sie choinka, wtedy i świeciła mi sie kontrolka chyba od tylnej przeciwmgielnej....

jakub-jakub1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jakub-jakub1 » 27 sty 2008, 12:49

proponuje sprawdzic wiazke przewodow idacych z tylnego slupka do klapy, bardzo czesto te przewody poprostu sie przelamuja moze byc tez tak ze sie zwieraja i tu moze byc caly problem. U mnie do dnia dzisiejszego nie dziala tylna wycieraczka i spryskiwacz szyby i nie wiem co moze byc. pozdrawiam! :-D

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 27 sty 2008, 12:57

sprawdź przekażnik pod kanapą a dokładniej pod siedziskiem pasażera po lewej stronie ( avant ma tam elkektrykę sterującą tylną wycieraczką i spryskiem), jeśli sygnał prądowy z drąga po d kierownicą tam dochodzi to uwalony bedzie ten przekaźnik jeśli nie ma sygnałów to uwalony masz przełącznik pod kierownicą, sprawdź połączenia kabli jeszcze.

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 27 sty 2008, 13:13

Jedynej winy szukałbym w Twoim przypadku w połączeniu klapy z nadwoziem z tych karbowanych gumach ktore widac po otwarciu klapy. Bardzo często w Avantach tam pekały kable i trzeba te guby rozcinac i lutowac tam kable. Ja bym obstawiał własnie to i gdy popękane sa tam kable robi się zwarcie. Zajzyj pod te gumy i zobaczysz ze prawdopodobnie będzie tam przyczyna Twojego problemu. Mozna tez bez rozcinania to podobno zrobic ale trzeba kable wysuwac z klapy.

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 27 sty 2008, 16:05

Po pierwsze primo - nie kombi tylko Avant; Po drugie primo - szlag trafił Ci wiązkę kabli łączącą klapę z budą.

tryni81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tryni81 » 27 sty 2008, 17:40

dokładnie tak
diabli wzięli wiązkę klapy tylnej a dokładniej przewód masy.
co do lutowania w miejscu zgięcia to nie polecam bo to rozwiązanie na krótką metę.
raczej wymień te kable albo wlutuj kawałek nowych w miejscu zgięcia.
te kable idą od kostki w bagażniku po lewej stronie (w schowku na apteczkę) ale wiązka się rozdziela w słupku na wiązkę klapy i do lampki oświetlenia bagażnika

Radek5V
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Radek5V » 27 sty 2008, 18:06

chips pisze: Po drugie primo - szlag trafił Ci wiązkę kabli łączącą klapę z budą.
Ma kolega racje. 90% Przypadków braku prądu bierze się właśnie z przełamanej wiązki w miejscu łączenia się klapy z budą, bardzo częsta przypadłość Audi i to nie tylko avant, również spotkałem się z tym problemem w sedanach, u mnie brakuje podświetlenia tablicy rejestracyjnej i przewiduje że przewód odpowiadający za doprowadzenie prądu do oświetlenia został przełamany,.Na szczęście jest to jedna z NIELICZNYCH wad w naszych niuniach! Pozdrawiam! ;-)

AKlubowicz26

Post autor: AKlubowicz26 » 27 sty 2008, 20:08

Wielkie dzięki chłopaki za poradę... samochód kupiłem pół roku temu i nie mam jeszcze zbyt dużej wiedzy, więc super że jest te forum i że można zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów. W niedługim czasie posprawdzam wszystkie elemeny o których wspomnieliście i jak już naprawię usterkę (o ile oczywiście naprawię) to dam znać co było u mnie przyczyną tej usterki. Jeszcze raz dzięki.

[ Dodano: 2008-01-29, 12:55 ]
No i mieliście rację - brak masy tylnej klapy. Był przełamany kabel w tej harmonijce łączącej klape z budą. Teraz jest już ok. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczów.

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 14 gru 2013, 13:10

Odgrzeję kotleta po odzyskaniu oświetlenia tylnej klapy.Od razu zacząłem od rozcięcia izolacji w miejscu gdzie przewód najbardziej się zgina w momencie zamykania tylnej klapy.Po zdjęciu izolacji przewody wyglądały jak na zdjęciu i nie zostały przecięte podczas zdejmowania izolacji :-)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl