[80 B4 1.9 TDI 1Z] czy to wyciek z turbo (foto) ?
[80 B4 1.9 TDI 1Z] czy to wyciek z turbo (foto) ?
Witam, to moj pierwszy post.
Mozliwe, ze juz jutro stane sie posiadaczem wymarzonej b4 TDI
Mam tylko 2 watpliwosci, czy wyciek widoczny na tym zdjeciu pochodzi z turbo (wiem ze na fotce ciezko to okreslic, ale jest tu wielu doswiadczonych userow) ?
www.magazyn.dnx.pl/tdi.jpg
A druga z nich nie dotyczy bezposrednio silnika, chodzi o to, czy wszystkie b4 z 94r na tylnych nadkolach przy krawędzi drzwi powinny miec fabrycznie naklejone oslonki w kolorze nadwozia ?
Pozdrawiam
Tomek
Mozliwe, ze juz jutro stane sie posiadaczem wymarzonej b4 TDI
Mam tylko 2 watpliwosci, czy wyciek widoczny na tym zdjeciu pochodzi z turbo (wiem ze na fotce ciezko to okreslic, ale jest tu wielu doswiadczonych userow) ?
www.magazyn.dnx.pl/tdi.jpg
A druga z nich nie dotyczy bezposrednio silnika, chodzi o to, czy wszystkie b4 z 94r na tylnych nadkolach przy krawędzi drzwi powinny miec fabrycznie naklejone oslonki w kolorze nadwozia ?
Pozdrawiam
Tomek
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
ja swoja niunke tez musze sie podpiac pod komputer i ja zdiagnozowac.
Co do turbo mam to samo widac jakies wycieki .... Pozatym mysle ze moja turbina juz padla (i tu pytanie jest mozliwosc sprawdzenia tego nie jadac na komputer?, pomijajac fakt ze autko ne ma takiego kopa jakiego powinno miec bo brat ma tez taka sama niunke z silniczkiem 1Z i u niego nie ma porownania - jego ciegnie do przodu jak rumak).
Pozdrawiam
Co do turbo mam to samo widac jakies wycieki .... Pozatym mysle ze moja turbina juz padla (i tu pytanie jest mozliwosc sprawdzenia tego nie jadac na komputer?, pomijajac fakt ze autko ne ma takiego kopa jakiego powinno miec bo brat ma tez taka sama niunke z silniczkiem 1Z i u niego nie ma porownania - jego ciegnie do przodu jak rumak).
Pozdrawiam
Możesz sprawdzić ściskając górny przewód gumowy do kolektora ssącego, przy znacznym dodaniu gazu powinien twardnieć jak turbo pompuje.
A najdokładniej sprawdzisz na Vag-u przez logi dynamiczne.
Oczywiście to będzie zależało który masz rok prod.
Co do pozostałych przyczyn zamulonego Tdi to poszukaj na forum było tego mnustwo.
A najdokładniej sprawdzisz na Vag-u przez logi dynamiczne.
Oczywiście to będzie zależało który masz rok prod.
Co do pozostałych przyczyn zamulonego Tdi to poszukaj na forum było tego mnustwo.
-
- Forum Audi 80
rczopik2, dzieki zastosuje sie do Twoich zalecen i dam znac co jest przyczyna
[ Dodano: 2008-02-28, 16:53 ]
rczopik2, niestety nie widze roznicy jak dodaje gazu na tym gumowym wezu, w dodatku mam go rozcietego co sie okazalo i musze go wymienic na nowy. Jak narazie owinalem go izolacja do czasu zakupu nowego. A ten troszke mi sparcial wewnatrz ( jak sadze od oleju ktory w srodku niestety sie znajduje), czyli chyba moje turbo jest juz o dupsko rozbic (?) skoro rzyga mi olejem. Prosze kogos o pomoc co moglbym zrobic (gdzie zregenerowac turbo) badz kupic w dobrych pieniadzach uzywane.
[ Dodano: 2008-02-28, 16:53 ]
rczopik2, niestety nie widze roznicy jak dodaje gazu na tym gumowym wezu, w dodatku mam go rozcietego co sie okazalo i musze go wymienic na nowy. Jak narazie owinalem go izolacja do czasu zakupu nowego. A ten troszke mi sparcial wewnatrz ( jak sadze od oleju ktory w srodku niestety sie znajduje), czyli chyba moje turbo jest juz o dupsko rozbic (?) skoro rzyga mi olejem. Prosze kogos o pomoc co moglbym zrobic (gdzie zregenerowac turbo) badz kupic w dobrych pieniadzach uzywane.
dobre pytanie co zrobic z takim turbo !! sam mam ten problem ... brakuje mi tego ciagu samochodu, mniejsza moc bez turbo ... wiem ze regeneruja turbinki za 700 zl na alegro ale mozna tez kupic uzywke ... nie wiem po ile stoja nowki ... zdaloby sie tez sprawdzic czy cos poprostu nie siadlo przy turbo a nie sama turina ... tylko jak do tego dojsc ????