[A80 2.3 NG] tajemnicze stukanie
[A80 2.3 NG] tajemnicze stukanie
Witam serdecznie
dzisiaj po odpaleniu silnika usłyszałem tajemniczy dźwięk stukanie (tyk, tyk, tyk, tyk) stukanie nie ustaje wraz z wzrostem obrotów wzrasta częstotliwość tykania, stukania. Bardzo mnie nie pokoi ten mrożący krew w żyłach dźwięk. Stukanie pojawiło się nagle i jest dosyć głośne (wczoraj silnik pracował normalnie)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam
dzisiaj po odpaleniu silnika usłyszałem tajemniczy dźwięk stukanie (tyk, tyk, tyk, tyk) stukanie nie ustaje wraz z wzrostem obrotów wzrasta częstotliwość tykania, stukania. Bardzo mnie nie pokoi ten mrożący krew w żyłach dźwięk. Stukanie pojawiło się nagle i jest dosyć głośne (wczoraj silnik pracował normalnie)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 sty 2008, 01:19 przez bw1, łącznie zmieniany 1 raz.
[A80 2.3ng] tajemnicze stukanie
najważnijsze to żebyś sprawdzil poziom oleju. moja 90-tka tez tyka gdy poziom eleju jest bliski minimum, dolewam olej i się uspokaja.
emilek140, ja tez tak mialem ja bylo malo oleju to stukal i stukal
jak dolalem byl spokoj.z tego co jeszcze wiem to moze jak olej sie wymieni to przestanie stukac
[ Dodano: 2008-02-03, 13:45 ]
a jak ni4e przestanie to trzeba wymienic. kolega wymienial w audi 80 b3 z silnikiem 2.0 8 zaworowy, 8 popychaczy zaplacil za nie jakos 170zl
a jak ni4e przestanie to trzeba wymienic. kolega wymienial w audi 80 b3 z silnikiem 2.0 8 zaworowy, 8 popychaczy zaplacil za nie jakos 170zl
[ Dodano: 2008-02-03, 13:46 ]
jak dolalem byl spokoj.z tego co jeszcze wiem to moze jak olej sie wymieni to przestanie stukac
[ Dodano: 2008-02-03, 13:46 ]
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Jak pisał foxbat vacu,albo samoregulatory luzu zaworowego-są hydrauliczne więc jak nie trzymają oleju to stukają,są częścią popychacza ok.25zł sztuka/na zawór.Nie lej moto doktorów i innego syfu no chyba że niedługo wymieniasz silnik i nie warto w niego inwestować."Cudowny eliksir" silnika nie naprawi.Jak wlejesz gęstrzy olej to może troche ucichnie na chwile albo i nie luzów nie zlikwiduje...jak dbasz o auto to napraw.
[ Dodano: 2008-09-10, 17:17 ]
Obstawiam popychacze
[ Dodano: 2008-09-10, 17:17 ]
Obstawiam popychacze
U mnie tajemnicze stukanie skończyło się niepotrzebną wymianą silnika (nietrafna diagnoza - korbowód) :mrgreen: Pękła uszczelka pod głowicą między cylindrami, a oderwany kawałek skutecznie zablokował zawór, który dość ciężko zaczął chodzić (jak zatarty). Uszczelka miała około 5000 km od wymiany ... . Silnik + robocizna + płyny kosztowały mnie... 600 zł, a nowy silniczek śmiga jak głupi
Są różne DZIWNE przyczyny stukania niestety. Ale w Twoim przypadku obstawiałbym szklanki.
Są różne DZIWNE przyczyny stukania niestety. Ale w Twoim przypadku obstawiałbym szklanki.