Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9TDI 1Z] Olej w płynie chłodzacym.

Awatar użytkownika
nitro20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitro20 » 30 sty 2008, 19:04

Panowie wcale nie musi to być uszczelka, nie wiem jak jest przy dieslach ale u mnie przy motorze ABK też miałem olej w płynie zrobiłem uszczelke uszczelniacze no wszystko cały silnik dostał wszedzie nowe uszcz planowanie głowicy było na tip top. po zrobieniu 30 km to samo olej w płynie. Samochod przed odebraniem od mechanika chodził z godzine i sie grzał było ok wiec czemu po 30 km taka niespodzianka????
Wina leżała po stronie małej aluminiowej chłodniczki oleju, który jest chłodzony płynem, chłodniczka miała małe pęknięcie przez co płyn sie mieszał z olejem i tak niepotrzebnie zainwestowałem tyśiaka w silnik. Chłodniczka w ASO 250 pln

Awatar użytkownika
krzysiek_kw15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: krzysiek_kw15 » 30 sty 2008, 21:00

Nie, głowica nie była dokręcana. Jak jechałem ostatnio to czułem smród oleju z silnika i myślę że to wtedy nastąpił wyciek do wody tylko skąd ten smród?? Jechałem na trasie Włocławek-Gdańsk no i przyznaje ze chwilowo miałem 180km/h na autostradzie ale czy to mogła być przyczyną wycieku oleju do wody po remoncie ??

Awatar użytkownika
wenon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wenon » 30 sty 2008, 22:39

jesli wszystkie sruby w głowicy były dokręcone prawidłowo i z odpowienia siłą kluczem dynanometrycznym to nie ma co tego poprawiać. chyba ze jakiś fachman dokrecał to na oko jak mu sie widzi. na dokręcanie głowicy jest okreslony schemat od których srub zaczynać i w jakiej kolejności powinno sie je dokręcać.

ze 3 miesiace temu wymieniałem uszczelke w silniku diesla (ale na rozrzadzie królewskim) i jak do tej pory nic sie nie dzieje a silnik pracuje około 12h na dobe

oswald
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oswald » 01 lut 2008, 08:14

Jeśli chodzi o dokręcanie to jest dokładnie tak jak wenon pisze, wczoraj z fachowcem rozmawiałem przy okazji jak moją głowiczke dokręcał. Więc tak, wczoraj oglądnołem sobie bebechy mojego cacuszka i po zdjęciu głowicy okazuje się, ze uszczelka umarła, co ciekawe fachman, który to rozkłada na części pierwsze (robi takie autka w niemczech, więc wie co mówi) twierdzi, ze uszczelka zalożona była orginalna więc od nowości nie wymieniana!!!! To potwierdza klase tego samochodu. Głowica sprawdzona bez pęknięć, wzerów i prosta tak jak ją stworzono więc bez planowania ląduje na uszczelce (tak jak polecacie) Reinza, co mnie niezmiernie cieszy. Przy okazji oczywiście wymiana rolek, paska rozrządu, wszystkich innych pasków,uszczelnień pod klawiaturą, termostat, filtr oleju, paliwa,powietrza,płukanie chłodnicy. Mam nadzieje cieszyć się tym autkiem jeszcze długo. Przy okazji tego tematu pytanie jeszcze jedno, gdzie można dostać TANIO (bo na allegro to wiem) zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego, bo mój pomimo, że wypłukany to jednak ma małe pęknięcie przy króćcu powrotu cieczy do niego, albo czym to zakleić?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 01 lut 2008, 15:45

u mnie kiedyś w innym samochodzie też był pęknięty i poxipol załatwił sprawe

Szybki22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

wAZNE

Post autor: Szybki22 » 12 kwie 2009, 21:40