[80 B4 AAH lpg] co to jest BLOS ?
[80 B4 AAH lpg] co to jest BLOS ?
<ok> moja audiczka z motorem :evil: AAH :evil: jest na zwykłym gazie ,i sprawuje się ok, czytałem fora i piszecie o tzw. BLOS-ie przy instalacji mieszalnikowej co to jest ,do czego służy i jak rozpoznać czy to się ma czy nie :?:
- czester-11
- Forum Audi 80
Re: [80 B4 AAH lpg] co to jest BLOS ?
skoro Ci jeszcze dowodu rejestracyjnego nie zabrali, tzn że nie masz <ok>scyzor pisze:<ok> moja audiczka z motorem :evil: AAH :evil: jest na zwykłym gazie ,i sprawuje się ok, czytałem fora i piszecie o tzw. BLOS-ie przy instalacji mieszalnikowej co to jest ,do czego służy i jak rozpoznać czy to się ma czy nie :?:
masz, tutaj sobie poczytaj a bedziesz wiedział wszystko: viewtopic.php?t=6701&highlight=blos
Z tym zabieraniem DR to nie tak do końca. Jeśli ktoś, tak jak ja, ma założoną inst. I generacji na mikserze to ona również nie spełnia dzisiejszych wymogów jeśli chodzi o regulowanie emisji spalin. Zastąpienie miksera blosem kompletnie nic nie zmienia (cały czas mówię tu o przepisach). Moja interpretacja przepisów jest następująca: jeśli gaz założony w czasie kiedy przepisy dopuszczały instalacje I generacji to można posiadać blosa.
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
W sumie zgoda ale dyrektywa weszła życie już w 1999 roku i poprawki w 2001 tak więc każda instalacja zakładana po 2001 roku do auta z katalizatorem i zarejestrowanym po raz pierwszy w kraju po lipcu 1995 roku musi być wyposażona w elektroniczne sterowanie mieszanką. I dociekliwy diagnosta z miejsca ma prawo zatrzymać DR.Moja interpretacja przepisów jest następująca: jeśli gaz założony w czasie kiedy przepisy dopuszczały instalacje I generacji to można posiadać blosa.
Nie przypuszczam by scyzor, miał taką starą instalację .