[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - Wycinka katalizatora
-
- Forum Audi 80
chiałęm sie zapytać czy mozńa wyrzucić Katalizatory z mojego audi silnik 2,6 V6 ABC nie jestem zorientowany gdzie jest umieszczoan sonda lambda,
bo ocecnie myśle nad wycieciem katalizatórów i wspawania nowej rury aż do tłumika środkowego bo z tego co naliczylem jest na niej jakeiś 6 złączek
Myślicie że to dobry pomysł , czy trzeba będzie wymienić cały wydech
bo ocecnie myśle nad wycieciem katalizatórów i wspawania nowej rury aż do tłumika środkowego bo z tego co naliczylem jest na niej jakeiś 6 złączek
Myślicie że to dobry pomysł , czy trzeba będzie wymienić cały wydech
-
- Forum Audi 80
nawet jeśli jest sonda w kacie to nie oznacza to że nie można go wyrzucić robie to na codzień i zakładam strumiennice w kształcie kata lub ptzelotowy tłumiczek który jest identyczny jak strumiennica a co do sądy to poprostu trzeba ją delikatnie wykręcic wyciąc gwint z katalizatora i wspawać w rurkę lub strumiennice i następnie wkręcić sonde
a i przypominam że strumiennica musi być wspawana w odległości 1metra od kolektora wydechowego żeby działała w 100%
[ Dodano: 2008-02-03, 21:20 ]
Wstawilem zwykłą rurę bo szkoda mi było kasy na strumiennice ale teraz chyba bym ją wsadził bo jak mówią to 2-3 konie więcej[/quote]
strumiennica zwiększa moment obrotowy silnika od 20 do 25% koniki zostają takie jekie są :mrgreen:
a i przypominam że strumiennica musi być wspawana w odległości 1metra od kolektora wydechowego żeby działała w 100%
[ Dodano: 2008-02-03, 21:20 ]
Wstawilem zwykłą rurę bo szkoda mi było kasy na strumiennice ale teraz chyba bym ją wsadził bo jak mówią to 2-3 konie więcej[/quote]
strumiennica zwiększa moment obrotowy silnika od 20 do 25% koniki zostają takie jekie są :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
kolego willi może móglbyś mnei zorientować w cenie wycięcia takiega katalizatora i zastąpienia go rurką bięgnącą aż do tłumika środkowego (bo jest w opłakanym stanie)w mojej B4 z silnikiem 2,6 V6 (tam są dokłądnie dwa katalizatory i trzebabędzie wstawić 2 takie rurki)
i jeszcze jedno pytanie można dostać cos pieniędzy za takie 2katalizatory??
Che zasięgnąc porady jakiegoś bezstronnego speca <ok>
i jeszcze jedno pytanie można dostać cos pieniędzy za takie 2katalizatory??
Che zasięgnąc porady jakiegoś bezstronnego speca <ok>
szczeże mówiąc kolego boskijacek447 ja wycinam katalizatory i wzamian wstawiam strumiennice lub tłumiczki w ich kształcie rurek nie zakładam ponieważ pużniej są problemy z rejestracją czepiają się o brak katów
ogólnie za wycięcie katalizatorów i montaż wyżej wymienionych rzeczy biorę po 130zł czyli wychodzi około 260-300zł w zależności ile jest roboty zakładam strumiennice-tłumiki najwyższej jakości na co daję gwarancje
za katalizator jeden dostaniesz około 150zł pisze około ponieważ stawka zmienia się w zależności od stanu eura
pozdrowionka
ps.możesz zrobić wszystko za 100zł ale nie polecam takich ludzi :mrgreen:
[ Dodano: 2008-02-03, 23:25 ]
zatkany katalizator wyżuca wodę która się skrapla w nim i leci to na tłumiki dlatego w nainiższych punktach zaczynają gnić(katalizatos powinien być wymieniany po około 100- 140tyś.km)
ogólnie za wycięcie katalizatorów i montaż wyżej wymienionych rzeczy biorę po 130zł czyli wychodzi około 260-300zł w zależności ile jest roboty zakładam strumiennice-tłumiki najwyższej jakości na co daję gwarancje
za katalizator jeden dostaniesz około 150zł pisze około ponieważ stawka zmienia się w zależności od stanu eura
pozdrowionka
ps.możesz zrobić wszystko za 100zł ale nie polecam takich ludzi :mrgreen:
[ Dodano: 2008-02-03, 23:25 ]
jeśli wkładasz strumiennice do diselka to ani nie będzie głośniej ani nic nie zaszkodzi silnikowi a wtęcz przeciwnie napewno odczujesz rużnicę w jeżdzie i spalaniu co innego jest przy benzynie ponieważ wtedy robi się głożniej na tylnym tłumiku ale wtedy poprostu zakładam tłumiczek w kształcie katalizatora i jest wszystko okRaKo pisze:willi, to jak jesteś taki szpec to napisz tu dla potomnych czy wstawienie strumienicy do b4 1Z w miejscu ori kata ma sens czy nie :evil: Bo każdy pisze co innego ,gdzieś ktoś piernął ,a inni powtarzają,że to nic nie daje.Zbaraniałem <ok>
zatkany katalizator wyżuca wodę która się skrapla w nim i leci to na tłumiki dlatego w nainiższych punktach zaczynają gnić(katalizatos powinien być wymieniany po około 100- 140tyś.km)
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
willi, ale czy TDI nie zostanie zmulony,nie będzie to miało wpływu na turbinę ,prędkość wylotową spalin :?: Czyli lepiej zamontować do TDI strumienicę niż zwykłą rurkę w miejscu katalizatora :?:
Moje pytanie odnosi się do obawy przed tym iż wydam kasę na strumienicę i efekt będzie taki sam jakbym wsadził kawałek rurki :roll:
Moje pytanie odnosi się do obawy przed tym iż wydam kasę na strumienicę i efekt będzie taki sam jakbym wsadził kawałek rurki :roll:
zależy też ile ma przejechanie ponieważ po włożeniu strumiennicy może kopcić na czarno przez jakiś czas dopuki nie wyczyszczą się tłumiki a co do zakładania rurki to tak jak napisałem wyżej jeśli masz dobre wejście na przeglądach to spoko proponuje jednak strumiennice i będzie wszystko grało
jeśli szukasz strumiennicy to daj znać jaką masz srednice rury czy kat jest okragły czy płaski i jaka jest jego długość bo mam do sprzedarzy takowe strumiennice i tłumiczki
jeśli szukasz strumiennicy to daj znać jaką masz srednice rury czy kat jest okragły czy płaski i jaka jest jego długość bo mam do sprzedarzy takowe strumiennice i tłumiczki
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
willi, nie chodzi mi o przeglądy bo to jest inna kwestia,chodzi mi o osiągi auta czy strumienica coś daje czy zupełnie nic :?: To ,że może kopcić trochę po wycięciu kata to wiem.Chodzi mi czy będzie np. 1 KM więcej niż na rurce :mrgreen: czy to zdrowiej będzie dla turbiny czy wydam kasę i mam się cieszyć z przeglądów :-x Miałem w benzynie strumienice zamiast kata to śmierdziało jak z poloneza i raczej więcej mi palił B4 2.0ABT
Jaka będzie ta różnica w TDI pomiędzy rurą a strum. :?: Po czym tak twierdzisz że będzie lepiej na strumienicy :?:
Jaka będzie ta różnica w TDI pomiędzy rurą a strum. :?: Po czym tak twierdzisz że będzie lepiej na strumienicy :?:
ja tez mialem zapchanego kata i jak narazje to go wypalilem wpiecu :mrgreen: i maszynka zaczela jezdzic normalnie tzn cisnienie turbo przy zapchanym kacie mialem 0,5 bara jak go wypaliłem wzrosło do okolo 0.8bara, i tez jestemciekaw czy strumiennica cos da bo jak narazje to myslalem rure wstawic, moze niec ktos sie wypowie kto takie cós ma u siebie zalozone <ok>