[B3 sedan] Opony 195/50 15r
-
- Forum Audi 80
[B3 sedan] Opony 195/50 15r
Witam zastanawiam sie nad zakupem opon Toyo T1r o rozmiarze 195/50/15.Mam pytanie czy nie bedą za niskie? Nie bedzie za duza przestrzen na oryginalnym zawieszeniu miedzy nadkolem a felga? Prosze o pomoc.Zapomniałem napisac do jakiego auta to ma byc----> B3
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 00:27 przez konkas1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
na profilu opony 50 napewno powstanie nieprzyjemna dla oka przestrzeń pomiedzy kołem a nadkolem, ale i tak nie bedzie ona aż tak wielka jak było by to w przypadku B4. Pozatym z tego co pamietam b3 wychodzi ori na felgach 14" wiec tragedi aż tak dużej nie bedzie. Do takiej oponki przydała by sie lekka gleba taka -40mm i było by idealnie. <ok> PS. Popraw temat, bo jak mody zobacza to wyleci do kosza (uzywaj tagów w nazwie tematu, tak aby byo zgodnie z regulaminem)
dolaczam sie do tematu. mam zamiar do mojej B3 przykrecic na lato koleczka 195/50/R15 na felgach z ET=20. martwi mnie ten ostatni paramert. przeczesalem forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem. tutaj z racji mniejszej o okolo 25 mm srednicy calego kola zmniejsza sie prawdopodobienstwo wszelakich obcierek. bardzo prosze o pomoc. a ja tymczasem biore suwmiarke i sprawdze jak jest na oryginalnych kolach.
W B3 ori felgi mają 14" przy założeniu opony około 65, jak będzie większa felga, a opona o mniejszym profilu wszystko będzie ok. Może być różnica we wskazaniach prędkościomierza przy ponad 130 km\h. ale nie wielka. Wynika to z większego obwodu koła. A dzięki większej przestrzeni we wnętrzu felgi nic nie powinno obcierać. Przy szerokich oponach około 205, koła mogą lekko wystawać za nadkola.
na prawidlowym wskazaniu predkosci nie zalezy mi az tak bardzo. nie mam nawet pewnosci, czy on na oryginalnych kolach dobrze pokazuje. najbardziej interesuje mnie ET tych felg. musze miec 100% pewnosc, czy podejda?
[ Dodano: 2008-02-04, 08:42 ]
ok, sprawdzilem. standardowa felga B3 to 5,5J R14 ET45. raczej bardzo chowaja sie w nadkolu. 'na oko' 3 cm na zewnatrz moznaby ja wysunac i opona spokojnie chowalaby sie pod blotnik. felgi, ktore chcialbym zalozyc to 7J R15 ET20, a wiec szersze o 1,5 cala, czyli zewnetrzny brzeg kola odsunie sie o 0,75 cala (19 mm). dodajac do tego ET mniejsze o 25 mm od oryginalnego wychodzi mi, ze kazde z kol rozsunie sie o 44mm. no, ale poczekam na opinie tutejszych fachowcow... doradzcie prosze.
[ Dodano: 2008-02-04, 08:42 ]
ok, sprawdzilem. standardowa felga B3 to 5,5J R14 ET45. raczej bardzo chowaja sie w nadkolu. 'na oko' 3 cm na zewnatrz moznaby ja wysunac i opona spokojnie chowalaby sie pod blotnik. felgi, ktore chcialbym zalozyc to 7J R15 ET20, a wiec szersze o 1,5 cala, czyli zewnetrzny brzeg kola odsunie sie o 0,75 cala (19 mm). dodajac do tego ET mniejsze o 25 mm od oryginalnego wychodzi mi, ze kazde z kol rozsunie sie o 44mm. no, ale poczekam na opinie tutejszych fachowcow... doradzcie prosze.
O ile dobrze zrozumiałem 19 mm z szerokości koła + 44 z ET = 63 mm. czyli okolo 3.5 cm będzie wystawać poza obrys samochodu. Jak źle coś napisałem to mnie popraw.ok, sprawdzilem. standardowa felga B3 to 5,5J R14 ET45. raczej bardzo chowaja sie w nadkolu. 'na oko' 3 cm na zewnatrz moznaby ja wysunac i opona spokojnie chowalaby sie pod blotnik. felgi, ktore chcialbym zalozyc to 7J R15 ET20, a wiec szersze o 1,5 cala, czyli zewnetrzny brzeg kola odsunie sie o 0,75 cala (19 mm). dodajac do tego ET mniejsze o 25 mm od oryginalnego wychodzi mi, ze kazde z kol rozsunie sie o 44mm. no, ale poczekam na opinie tutejszych fachowcow... doradzcie prosze.
jednak darowalem sobie te felgi (7J R15 ET20). zamiast nich przechwycilem 7,5J R16 ET30. zalozone sa na nich oponki 205/50. na tych kolach moja B3 wyglada po prostu masakrycznie !
ciekaw jestem, czy panowie mundurowi mogliby sie doczepic? o ile z przodu jest ok to z tylu boczna scianka opony minimalnie wystaje poza obrys auta. za to bieznik calkowicie chowa sie pod nadkolem.
teraz jeszcze musze pokombinowac z oponami, bo sa zuzyte. mysle, ze 195/50 zalatwilby sprawe (chociaz trzeba bedzie bardzo uwazac na krawezniki i inne niedogodnosci terenowe).
ciekaw jestem, czy panowie mundurowi mogliby sie doczepic? o ile z przodu jest ok to z tylu boczna scianka opony minimalnie wystaje poza obrys auta. za to bieznik calkowicie chowa sie pod nadkolem.
teraz jeszcze musze pokombinowac z oponami, bo sa zuzyte. mysle, ze 195/50 zalatwilby sprawe (chociaz trzeba bedzie bardzo uwazac na krawezniki i inne niedogodnosci terenowe).
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt: