[B4 ABK] - czujnik prędkościomierza nie wysyła impulsów
[B4 ABK] - czujnik prędkościomierza nie wysyła impulsów
Witam, padł mi prędkościomierz, całość została sprawdzona (zegary itp) i eketronik sugeruje że coś się stało w skrzyni - tzn że czujnik nie wysyła impulsów. Kiedy wymontował czujnik i używał magnesu to wysyłał impulsy - sprawdzali oscylatorem. Twierdzą, że coś się stało w skrzyni... co się mogło stać ? Pomóżcie proszę
Nie czepiaj się na razie skrzyni biegów. Masz najprawdopodobniej uszkodzony przewód "idący" do czujnika, lub uszkodzony sam czujnik.racy pisze:Jeśli czujnik "wypnie" się z tej blokady (zapadki) i przekręci o 45 stopni wszystko działa. Tylko jeździć tak tez cały czas nie można...
A czy do koła magnesowego można się dostać bez wyciągania skrzyni? Bo chyba na to wygląda że to ono zawiniło...
Żeby dostać się do koła magnesowego trzeba odkręcić dekielek mechanizmu różnicowego, skrzyni nie trzeba wyjmować.
Zobacz dokładnie ten czujnik, czy nie nosi śladów rozbierania. Miałem to u siebie-nie działał prędkościomierz i nie miałem pomysłu co to, bo czasem załapywał. Oczywiście licznik sprawdziłem na samym początku. Po oględzinacz czujnika okazało się, że ktoś w nim grzebał i były wyrwane styki z płytki. Polutowałem to i uszczelniłem klejem na gorąco i teraz działa wyśmienicie.
A jak kręciłem czujnikiem "na sucho" to pokazywał, że wszystko OK.
A jak kręciłem czujnikiem "na sucho" to pokazywał, że wszystko OK.