Koledzy ponieważ zbliża sie wiosna czas pomyśleć o oponach. I tu mam pytanie do posiadaczy B3 z silnikeim 1,6d bez wspomagania kierownicy.
Swoje autko mam od zimy i nie posiadam do niego opon letnich, więc zastanawiam sie jaki opony kupic? Mam standardowe felgi od audi i z tego co pisze na wlewie paliwa na te felgi można założyć dwa rodzaje opon 175/70 r14 i 195/60 r14. Myślę nad założeniem tych szerszych bo będzie ładnie wygladac:) ale zastanawiam czy czy autko nie straci za bardzo na mocy (już jej nie ma za wiele,bo silnik jest w trochę kiepskim stanie-remont w planach:)), czy będzie się czym ciągnąć i czy nie będzie ciężko krecić kołami przy takich szerokich oponach? Prosił bym o odpowiedzi najbardziej osoby które mają takie same autko(1,6d , bez wspomagania i mieli kontakt z 195/60 r14). dziękuje i pozdrawiam.
[b3 1,6d bez wspomagania]dobór opon
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeśli chodzi o kierowanie podczas jazdy to nie powinieneś mieć żadnych problemów, natomiast na parkingu może być trochę ciężej.
1,6 D ma tylko 56 koników, więc zastanowiłbym się zanim założyłbym do niej 195. Trochę ciężej napewno będzie sie jej poruszać. Sam widzę taką różnicę bo zimówki też mam 175 a letnie na alu 15'' 195, ale mam silnik 1,6 TD więc mocy jest znacznie więcej.
1,6 D ma tylko 56 koników, więc zastanowiłbym się zanim założyłbym do niej 195. Trochę ciężej napewno będzie sie jej poruszać. Sam widzę taką różnicę bo zimówki też mam 175 a letnie na alu 15'' 195, ale mam silnik 1,6 TD więc mocy jest znacznie więcej.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Mam identyczny silnik i również bez wspomy, na początku się też zastanawiałem głęboko nad rozmiarem opon 195 ale jest ryzyko jest zabawa :mrgreen: okazyjnie kupiłem 15" fele z nałożonymi oponkami 195/45 przód i tył 195/50 jeździło się dość przyjemnie, nie zauważyłem znacznego spadku mocy nawet po zmianie opon na zimowe też nie ma może deczko w kręceniu kierą, ale nie wiele, co prawda na przodzie miałem niski profil opony bo 45 na to lato będzie wyżej na 195/50 bo na tamtej oponie czuć było każdą nierówność. Najgorzej na parkingu jest wykręcić jedną reką bo drugiej z reguły nie używam <ok> takżę myślę że możesz spokojnie zakładać 195 nie powinieneś być rozczarowany
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Prawdę mówiąc nie wiem co zrobie i jakie wybiore oponki. To sie jeszcze okaże:)
edit: jakby kogoś interesowało to kupiłem tutaj: http://www.opony.com 185/65r14 2x fulda ecocontrol. Ludzie chwala:) zobaczymy a na tył pójda chyba bieżnikowane 195/60r14( choc nie wiem jak to bedzie wyglądać ) bo z kasa ciężko. Miał tak ktoś?
edit: jakby kogoś interesowało to kupiłem tutaj: http://www.opony.com 185/65r14 2x fulda ecocontrol. Ludzie chwala:) zobaczymy a na tył pójda chyba bieżnikowane 195/60r14( choc nie wiem jak to bedzie wyglądać ) bo z kasa ciężko. Miał tak ktoś?