[1.9TDI] temperatura silnika- co powinna wskazywac wskazowka
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
No to i ja sie podepnę.
Dwa dni temu wymieniłem termostat bo temperatura jaką trzymał silnik nawet w korkach to 80st.(jedna kreska przed 90st).
Pojechałem do serwisu audi i kupiłem oryginalny termostat no i nic sie nie zmieniło- tak jak trzymał 80st tak trzyma. Nie załączają sie wiatraki więc wnioskuje że wskaźnik działa poprawnie. Może to wina czujnika. Jak obstawiacie ??
Dwa dni temu wymieniłem termostat bo temperatura jaką trzymał silnik nawet w korkach to 80st.(jedna kreska przed 90st).
Pojechałem do serwisu audi i kupiłem oryginalny termostat no i nic sie nie zmieniło- tak jak trzymał 80st tak trzyma. Nie załączają sie wiatraki więc wnioskuje że wskaźnik działa poprawnie. Może to wina czujnika. Jak obstawiacie ??
Witam.Podzielę się moimi doświadczeniami. Kiedy kupiłem moją niunie zegar temperatury wskazywał mi ok 60 stopni. Sprawdziłem termostat, okazało się że jest cały czas otwarty. Wymieniłem go! Zegar dalej wskazuje to samo-60 stopni :-x . Wymieniłem czujnik (szary, trzy krućce; znajduje się w głowicy), pokazuje mi 120 stopni :evil: . Sprawdziłem VAGiem wszystko w porządku. Kupiłem drugi czujnik, wstawiłem, pokazuje trochę więcej niż 90 stopni w mieście, ale wiatraki się nie włączają. Czyli chyba wszystko ok, tylko że zaczęła wiecej spalać. Czy to zbieg okoliczności :shock: ? Z góry zdiękuje <ok>
A masz na pewno dobry czujnik temperatury przy wentylatorach?
Mój problem jest nieco inny...wymieniłem czujnik i...ku mojemu zdziwieniu licznik wreszcie pokazał 90 stopni!!!:) Lecz... po jakimś czasie spadł trochę, potem trochę się podniósł. Temperatura wacha się pomiędzy 80 a 92 stopnie. Maleje gdy jadę szybko (powyżej 60km/h) a rośnie gdy stoję bądź poruszam się wolno. Proszę pomóżcie mi!
Sprawdziłem termostat w nast. sposób: włączyłem silnik i sprawdziłem czy oba węże tak samo się nagrzewają, co chwilę wciskałem pedał gazu. Wywioskowałem, że to nie wina termostatu:(
Co powinienem zrobić?
Mój problem jest nieco inny...wymieniłem czujnik i...ku mojemu zdziwieniu licznik wreszcie pokazał 90 stopni!!!:) Lecz... po jakimś czasie spadł trochę, potem trochę się podniósł. Temperatura wacha się pomiędzy 80 a 92 stopnie. Maleje gdy jadę szybko (powyżej 60km/h) a rośnie gdy stoję bądź poruszam się wolno. Proszę pomóżcie mi!
Sprawdziłem termostat w nast. sposób: włączyłem silnik i sprawdziłem czy oba węże tak samo się nagrzewają, co chwilę wciskałem pedał gazu. Wywioskowałem, że to nie wina termostatu:(
Co powinienem zrobić?