[B3] Rezanie reflektorów
[B3] Rezanie reflektorów
Witojcie <ok>
Wczoraj trochę się nudziłem, gdyż okazało się, że łożysko które miałem wymieniać nie potrzebuje takiej operacji. Pomyślałem jednak, że skoro nie łożysko to można coś zrezać :mrgreen:
Padło na reflektory
Ramki i tak już miałem do du*y i nie odbijały światła, więc stwierdziłem, że niczym nie ryzykuje
Więc gdyby ktoś chciał sobie tak zrezać lampki jak ja to po koleji:
1) Podnosimy maske i demontujemy grill (2 śrubki)
2) Odkręcamy poprzeczną listewkę pod grillem i lampami (3 śrubki a po bokach przy końcach wciskane w takie plastikowe pierdolniki trzeba podwarzyć przy końcach śrubokrętem i uwarzać, żeby nie uszkodzić lakieru)
Dwie dolne zaznaczone śrubki znajdują się między zderzakiem a lampą
3) Jak już zdemontujemy tą listewką naszym oczom ukaże się takie cuś
4) Ostrożnie śrubokrętem podwarzamy zaznaczone zapinki i zdejmujemy klosz (uwaga na uszczelke pod kloszem :!: )
5) Kiedy już wyjmiemy klosz właściwie możemy zacząć się cieszyć, że dobraliśmy się do ramki i nic nie popsuliśmy (jak widać na poniższym zdjęciu moja ramka nadawała się już tylko do rezania)
6) Demontujemy ramkę (ciągniemy do siebie z wyczuciem :!: )jest zamocowana za odbłyśnikiem przy pomocy 4 zatrzasków
7) Przy pomocy papieru wodnego (ja używałem papieru o granulacji 600) i wody matujemy ramkę i odtłuszczamy ją benzyną ekstrakcyjną
8) Malujemy czekamy aż wyschnie i kładziemy drugą warstwę
9) Składamy wszystko do kupy w odwrotnej kolejności niż demontaż
Jak widać soli w byłym województwie piotrkowskim nie żałują
10) A teraz to co małe tygrysy lubią najbardziej: lansujemy się z nowym spojrzeniem naszego autka <tance>
Sorki za brak fotek podczas składania ale mi bateria padła w aparacie a zdjęcia robione telefonem to nie zdjęcia (przynajmniej moim)
Czekam na słowa pochwały krytyki i inne takie
Aha koszt rezanka mnie wyniósł 10,50pln (farbka + arkusz papieru) więc normalnie kosmos benzyne ekstrakcyjną miałem :mrgreen:
Przy okazji takiego zabiegu można sobie przeczyścić odbłysniki lamp co poprawi ich świecenie
:!: UWAGA ZA POMALOWANE RAMKI MOŻESZ STRACIĆ DOWÓD REJESTRACYJNY :!:
Pozdrawiam Łukasz <ok>
Wczoraj trochę się nudziłem, gdyż okazało się, że łożysko które miałem wymieniać nie potrzebuje takiej operacji. Pomyślałem jednak, że skoro nie łożysko to można coś zrezać :mrgreen:
Padło na reflektory
Ramki i tak już miałem do du*y i nie odbijały światła, więc stwierdziłem, że niczym nie ryzykuje
Więc gdyby ktoś chciał sobie tak zrezać lampki jak ja to po koleji:
1) Podnosimy maske i demontujemy grill (2 śrubki)
2) Odkręcamy poprzeczną listewkę pod grillem i lampami (3 śrubki a po bokach przy końcach wciskane w takie plastikowe pierdolniki trzeba podwarzyć przy końcach śrubokrętem i uwarzać, żeby nie uszkodzić lakieru)
Dwie dolne zaznaczone śrubki znajdują się między zderzakiem a lampą
3) Jak już zdemontujemy tą listewką naszym oczom ukaże się takie cuś
4) Ostrożnie śrubokrętem podwarzamy zaznaczone zapinki i zdejmujemy klosz (uwaga na uszczelke pod kloszem :!: )
5) Kiedy już wyjmiemy klosz właściwie możemy zacząć się cieszyć, że dobraliśmy się do ramki i nic nie popsuliśmy (jak widać na poniższym zdjęciu moja ramka nadawała się już tylko do rezania)
6) Demontujemy ramkę (ciągniemy do siebie z wyczuciem :!: )jest zamocowana za odbłyśnikiem przy pomocy 4 zatrzasków
7) Przy pomocy papieru wodnego (ja używałem papieru o granulacji 600) i wody matujemy ramkę i odtłuszczamy ją benzyną ekstrakcyjną
8) Malujemy czekamy aż wyschnie i kładziemy drugą warstwę
9) Składamy wszystko do kupy w odwrotnej kolejności niż demontaż
Jak widać soli w byłym województwie piotrkowskim nie żałują
10) A teraz to co małe tygrysy lubią najbardziej: lansujemy się z nowym spojrzeniem naszego autka <tance>
Sorki za brak fotek podczas składania ale mi bateria padła w aparacie a zdjęcia robione telefonem to nie zdjęcia (przynajmniej moim)
Czekam na słowa pochwały krytyki i inne takie
Aha koszt rezanka mnie wyniósł 10,50pln (farbka + arkusz papieru) więc normalnie kosmos benzyne ekstrakcyjną miałem :mrgreen:
Przy okazji takiego zabiegu można sobie przeczyścić odbłysniki lamp co poprawi ich świecenie
:!: UWAGA ZA POMALOWANE RAMKI MOŻESZ STRACIĆ DOWÓD REJESTRACYJNY :!:
Pozdrawiam Łukasz <ok>
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 20:42 przez kaczaza5, łącznie zmieniany 2 razy.
no baa... czyszczenie pewnie pomogło natomiast malowanie odbłyśnika już nie... i nie pisz, że widoczność Sie nie pogorszyła...kaczaza5 pisze:Przy okazji takiego zabiegu można sobie przeczyścić odbłysniki lamp co poprawi ich świecenie
nie polecam takiego zabiegu klubowiczom... można przez to stracić dowód rejestracyjny, a w dodatku brzydko wygląda z pomarańczowymi lub białymi kierunkami :-x
wybacz moją krytyke
pozdro
Franek
Franku nie pisałem, że widoczność się nie pogorszy
Nie pogorszyła się ona u mnie bo moje ramki oblazły z tej srebrnej farbki i już nic nie odbijały a jak miałem jeździć z ćmą za szkłem reflektora :shock: albo z zamalowanymi na czarno ramkami to wole to drugie rozwiązanie :mrgreen:
Poza tym to doraźny zabieg jak będzie wypłata będą nowe lampy przód + białe kierunki i tamtych nie będę już przyciemniał...zostawie ori dopóki znowu ramka nie oblezie z farbki 8-) - nigdy nie wiadomo po jakim czasie to spadnie
Nie pogorszyła się ona u mnie bo moje ramki oblazły z tej srebrnej farbki i już nic nie odbijały a jak miałem jeździć z ćmą za szkłem reflektora :shock: albo z zamalowanymi na czarno ramkami to wole to drugie rozwiązanie :mrgreen:
Poza tym to doraźny zabieg jak będzie wypłata będą nowe lampy przód + białe kierunki i tamtych nie będę już przyciemniał...zostawie ori dopóki znowu ramka nie oblezie z farbki 8-) - nigdy nie wiadomo po jakim czasie to spadnie
Tylko nie wiem co maja ramki do odbłyśnika.FranoF1 pisze:i nie pisz, że widoczność Sie nie pogorszyła...
Ramki nie świecą, zresztą widziałem już takie i nie widziałem żeby gorzej świeciły.
Tylko te kierunki nie pasują, daj białe dymione i będzie ok
Ostatnio zmieniony 16 lut 2008, 15:48 przez silentfox, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapewniam Cię kolego że mają gdyby nie miały to tam w niemcowni nie malowali by ich(ramek) tym samym co odbłyśnika :roll:silentfox pisze:Tylko nie wiem co maja ramki do odbłyśnika.FranoF1 pisze:i nie pisz, że widoczność Sie nie pogorszyła...
A przy okazji Frano co mają ramki do dowodu :?: Mogą się o to przyczepić niebiescy bo o przegląd się nie boje robiłem niecałe dwa tygodnie temu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2008, 15:52 przez kaczaza5, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę że jak jedzie za tobą w nocy auto to widać tylko odbłysnik a ramki nie. I wtedy niewiesz czy jedzie polonez czy audi bo krztałt odbłyśnika jest bardzo podobny. Może się mylę ale tak uważam.
[ Dodano: 2008-02-16, 15:52 ]
a po drugie tak malują żeby były lampy uniwersalne a nie pod kolor auta
[ Dodano: 2008-02-16, 15:52 ]
a po drugie tak malują żeby były lampy uniwersalne a nie pod kolor auta
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
a co to ma do znaczenia? nie rozumiem..silentfox pisze:Nie wiem czy zwróciłeś uwagę że jak jedzie za tobą w nocy auto to widać tylko odbłysnik a ramki nie. I wtedy niewiesz czy jedzie polonez czy audi bo krztałt odbłyśnika jest bardzo podobny. Może się mylę ale tak uważam.
Według mnie pomalowanie tej ramki może w małym stopniu wpływa na widocznośc i jakość świecenia ale bez przesady tragedii nie ma.
paraboloidalne
W rozwiązaniu najbardziej tradycyjnym lustro ma kształt paraboloidalny i wykonane jest z ciągnionej blachy stalowej o szlifowanej i lakierowanej powierzchni. Na powierzchnię tą nakłada się (właściwie naparowuje próżniowo) warstwę aluminium. Rozkład światła w tego typu odbłyśniku pokazuje rysunek. Niebieskim kwadratem oznaczono schematycznie źródło światła, natomiast żółte linie obrazują bieg promieni światła.
Odbłyśnik paraboloidalny
wiec ramka nieświeci i jest tylko zrobiona aby podkreślić kształt reflektora.
[ Dodano: 2008-02-16, 16:04 ]
AUDI_A6, właśnie mi o to chodzi że niema znaczenia czy ramka jest pomalowana czy nie
W rozwiązaniu najbardziej tradycyjnym lustro ma kształt paraboloidalny i wykonane jest z ciągnionej blachy stalowej o szlifowanej i lakierowanej powierzchni. Na powierzchnię tą nakłada się (właściwie naparowuje próżniowo) warstwę aluminium. Rozkład światła w tego typu odbłyśniku pokazuje rysunek. Niebieskim kwadratem oznaczono schematycznie źródło światła, natomiast żółte linie obrazują bieg promieni światła.
Odbłyśnik paraboloidalny
wiec ramka nieświeci i jest tylko zrobiona aby podkreślić kształt reflektora.
[ Dodano: 2008-02-16, 16:04 ]
AUDI_A6, właśnie mi o to chodzi że niema znaczenia czy ramka jest pomalowana czy nie
ja tez malowalem sobie ramki na dniach i naprawde nie widze roznicy w swieceniu ...
ps. podobny temat
viewtopic.php?t=4482
ps. podobny temat
viewtopic.php?t=4482
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
wtrącę się z takim spostrzeżeniem że nie malowałeś tego chyba lakierem połyskowym :?:
Ja robiłem to w coupe i matem-efekt zaje..fajny ale teraz miałem stłuczkę i mam nowe lampy i nie wiem czy znowu mam to robić.W coupe przed liftem lampy zespolone nie posiadają kierunków i naprawdę efekt jest widoczny z daleka.
Ja robiłem to w coupe i matem-efekt zaje..fajny ale teraz miałem stłuczkę i mam nowe lampy i nie wiem czy znowu mam to robić.W coupe przed liftem lampy zespolone nie posiadają kierunków i naprawdę efekt jest widoczny z daleka.