Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi B4 1.6]Czy mój akumulator już padł? Jaki kupić nowy?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Seyv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi B4 1.6]Czy mój akumulator już padł? Jaki kupić nowy?

Post autor: Seyv » 17 lut 2008, 21:04

Dziś rano nie mogłem odpalić samochodu. Rozruszkik ledwo się obrócił. Podłączyłem go do prostownika, ale w trakcie ładowania amperomierz cały czas pokazywał 0. Po 8 godzinach akumulator podłączyłem do auta lecz ledwo odpaliłem. Czy ten akumulator jest do wymiany? Dodam, że auto wcześniej stało 4 miesiące i akumulator rozładował się do 0, ale po uruchomieniu z innego jakoś mi przez 3 tygodnie tej pory działał. Jaki w zamian akumulator byście polecili? Audi 80 B4 silnik 1.6 na wielowtrysku.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, 21:31 przez Seyv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 17 lut 2008, 21:21

Popraw temat !!!
Masz wodę w akumulatorze ?
Czasem wystarczy dolać i powinien działać pod warunkiem że cele się nie powyginały.

Seyv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Seyv » 17 lut 2008, 21:34

To akumulator bezobsługowy. Zadzwoniłem do znajomego od którego pożyczałem prostownik. Okazało się, że były zamienione przewody (+ z -). Czy to, że był akumulator w ten sposób podłączony mu nie zaszkodziło? Czy da się go jeszcze naładować i eksploatować?

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 17 lut 2008, 23:47

mam pytanie jakim cudem podłaczyłeś odwrotnie klemy :?: :?: :?: <ok> przeciez bolce i klemy specjalnie maja inna średnice zeby ich sie nie dalo źle podłaczyc. naładuj i jedź samo sie okaże czy sie jeszcze nadaje.

nie wiem czy dobrze rozumuje ale jak miałeś zmienione przewody to prad z alternatora chyba dodatkowo rozładowywał aku.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 18 lut 2008, 17:45

Seyv pisze:Dziś rano nie mogłem odpalić samochodu. Rozruszkik ledwo się obrócił. Podłączyłem go do prostownika, ale w trakcie ładowania amperomierz cały czas pokazywał 0. Po 8 godzinach akumulator podłączyłem do auta lecz ledwo odpaliłem. Czy ten akumulator jest do wymiany? Dodam, że auto wcześniej stało 4 miesiące i akumulator rozładował się do 0, ale po uruchomieniu z innego jakoś mi przez 3 tygodnie tej pory działał. Jaki w zamian akumulator byście polecili? Audi 80 B4 silnik 1.6 na wielowtrysku.
Sory jasiekddd, ale nikt tu nie pisze o klemach.

Seyv, według teorii powinien się całkiem rozładować, ale w praktyce bywa różnie. Spróbuj go naładować i zobaczysz czy działa. Dobrze by było jakbyś podjechał do kogoś co handluje akumulatorami żeby zmierzył przyrządem czy bedzie trzymał prąd.

Seyv
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Seyv » 18 lut 2008, 21:53

Byłem u znajomego elektryka od którego pożyczałem prostownik. Okazało się, że w trakcie podłączania akumulatora popłyną duży prąd przez prostownik po stronie wtórnej i spowodował spalenie bezpiecznika. Podłączyłem akumulator do auta i jest OK. Prostownik też już naprawiony. Swoją drogą nie polecam korzystać z prostowników samoróbek, zwłaszcza pożyczanych.

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 19 lut 2008, 11:44

Ja mialem niedawno prostownik samorubke, okazalo sie ze polsuzyl jako toster :lol: na szczescie bez komplikacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl