[90 B3]Nie załaczaja mi sie przednie światła
[90 B3]Nie załaczaja mi sie przednie światła
Mam problem z przednimi światłami załączają mi sie tylko tylne lampy myslałem ze przełącznik jest zepsuty rozebrałem posprawdzałem i wszystko jest OK wymieniłem żarówki bo myslałem ze moze mi sie spaliły ale były dobre.Jakis czas temu byłem z tym problemem i elektromechanika i zrobił mi mostek w bezpiecznikach tak że jak załączyłem zapłon to juz mi świeciły przednie lampy a tył normalnie na załaczniku>Na zdjeciach widac te przeróbke.Ale teraz juz wcale nie świeca mi lampy przednie.Mieliscie z czym takim do czynienia?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 21:00 przez maxbgrant, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
co to za elektryk, że tak poszedł na skróty... prawdopodobnie padł ci włącznik świateł pod kierownicą postojówki załancza ale mijania/drogowe już nie. Jeśli kumasz cos z elektryki samochodowej to za pomocą kontroli rozgryziesz gdzie coś padło bo nie ma tu wielkiej filozofii jeśli sie nie znasz nic a nic to najlepiej jak podjedziesz do dobrego elektryka który wymieni co trzeba a nie wsadzi kawałek kabelka
Takiego manewru dawno nie widziałem :shock: :shock: :shock:
O ile dobrze policzyłem mostek idzie z bezp. #18 to jest (+) po stacyjce do #11 - światła mijania. Jeżeli świeciły oba to (+) utknął na przekaźniku. Zacznij szukać po kablach od strony świateł. Najpierw zobacz czy jest masa, a później idąc po kolorach kabli dojdziesz do skrzynki bezpiecznikowej. Sprawdź czy na wyjściu ze skrzynki jest (+) - raczej go nie będzie. Moim zdanie problem jest gdzieś na drodze pająk - przekaźnik.
O ile dobrze policzyłem mostek idzie z bezp. #18 to jest (+) po stacyjce do #11 - światła mijania. Jeżeli świeciły oba to (+) utknął na przekaźniku. Zacznij szukać po kablach od strony świateł. Najpierw zobacz czy jest masa, a później idąc po kolorach kabli dojdziesz do skrzynki bezpiecznikowej. Sprawdź czy na wyjściu ze skrzynki jest (+) - raczej go nie będzie. Moim zdanie problem jest gdzieś na drodze pająk - przekaźnik.
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
z tego co wiem ( moge sie mylić bo wszystkich typów nie znam ) ale w b3/b4 nie ma przekaźnika świateł mijania stąd też częste awarie włącznika świateł że względu na wypalone od obciążenia styki. Na desce przekaźnikowej jest zworka zamiast przekaźnika niestety dokładnie nie pamiętam jaki kolor (może żółty)
viewtopic.php?t=12951
Sprawdź na krótko pod kierownicą we wtyczce do pająka.Numery styków podane wyżej. <ok>
Sprawdź na krótko pod kierownicą we wtyczce do pająka.Numery styków podane wyżej. <ok>