Potrzebuję rady odnośnie szerokości dystansu...
założyłem do Audi Cabrio felgi 17" z oponami 225/45/R17 wszystko ładnie wygląda, niestety, przez zakończenie piasty z tyłu nie mogę założyć kapsli (dekli) żeby je założyć musiałbym odsadzić felgę od piasty przy pomocy dystansu... sprawę utrudnia fakt, że Audi ma glebę -30mm...
Reasumując odległość opony od krawędzi nadkola to 2cm, czy jeśli założę dystans większy od 5mm (tak dla pewności), to opona będzie obcierała na dziurach o nadkole, czy też nie ?
Jaki dystans radzicie założyć ?
[80 B4] wielkość dystansu
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
5 mm to nie wiele...raptem pół cm. Tutaj radzę założyc dystans 8-10mm powinno wystarczyć do odsadzenia felgi od piasty a przy okazji nei powinno wadzić o nadkole. Ważna sprawa aby dobrać dystanse z jak najlepszego materiału - musi wytrzymać duże predkości. Podczas montazu dystansów trzeba pamietac o zmianie srub na takie które będą odpowiednio dłuzsze do zamontowanej tuleji dystansowej.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam : skoro kolega rozwiną wątek to ja sie podłącze mam felgi R17 7cali . ET 42
i mam teraz takie pytanie jaki dystanse zastosować i jakie opony . jedni mówią ze oponki 215.40.17 a inni 225.45.17 które leprze gdzie mniejsze przekłamania i czy nie benda ocierać o nadkole . zapomniałem dodać nadwozie auta COUPE. typ B4 . prosił bym o fachową pomoc .
i mam teraz takie pytanie jaki dystanse zastosować i jakie opony . jedni mówią ze oponki 215.40.17 a inni 225.45.17 które leprze gdzie mniejsze przekłamania i czy nie benda ocierać o nadkole . zapomniałem dodać nadwozie auta COUPE. typ B4 . prosił bym o fachową pomoc .
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
bumier1 pisze:Witam : skoro kolega rozwiną wątek to ja sie podłącze mam felgi R17 7cali . ET 42
Bierz pod uwage ze jeśli załozysz 215/40 to wysokość opony bedzie wynosila 86mm zaś w przypadku drugiego rozmaru 225/45 bedzie to już 101,25mm czyli wyższa. Raczej zostałbym przy pierwszej propozycji lub szukał 225/40 -> wysokość opony 90mm.
Co do dystansu to nie pomoge.
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
najmniejsze przekłamanie będzie na 225/45/17, dlatego ja wybrałem takie opony... Poza tym jak nie chcesz giąć ciągle felg to gdy masz profil 45 masz jednak troszkę więcej gumy do chronienia felgi
oryginalne et audi to 38...
pamiętaj jednak, że jeśli masz niższe zamówienie, to może być problem jak u mnie z dystansami... ja mam -30mm przód i tył i jak miałbym dystans powyżej 10mm, to by mi strasznie obcierało przy oponie 225
co do wielkości dystansu to hmm myślę, że wulkanizator by Ci pomógł... jak ja pojechałem do wulkanizatora z moim problemem to kazał dawać dystans 5mm i robić metodą prób i błędów niestety jeśliby nie pasował to miałem wymienić na większy - typu 10mm...
oryginalne et audi to 38...
pamiętaj jednak, że jeśli masz niższe zamówienie, to może być problem jak u mnie z dystansami... ja mam -30mm przód i tył i jak miałbym dystans powyżej 10mm, to by mi strasznie obcierało przy oponie 225
co do wielkości dystansu to hmm myślę, że wulkanizator by Ci pomógł... jak ja pojechałem do wulkanizatora z moim problemem to kazał dawać dystans 5mm i robić metodą prób i błędów niestety jeśliby nie pasował to miałem wymienić na większy - typu 10mm...