Głośniki - naprawa
Głośniki - naprawa
witam.
mam takie oto pytanko: mam u siebie w półce 2 ładniutkie owalne magnaty, nie są podłączone. sprawdzałem je przykładając napięcie i nie wydawały żadnego dźwięku, więc uznałem że zepsute.
sama membrana nie jest na oko uszkodzona
czy takie coś da się gdzieś naprawiać i czy to w ogóle ma sens?
mam takie oto pytanko: mam u siebie w półce 2 ładniutkie owalne magnaty, nie są podłączone. sprawdzałem je przykładając napięcie i nie wydawały żadnego dźwięku, więc uznałem że zepsute.
sama membrana nie jest na oko uszkodzona
czy takie coś da się gdzieś naprawiać i czy to w ogóle ma sens?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 12:12 przez PawelG, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak jak napisał mrx1983, da się naprawić, ale koszt wymiany lub nawinięcia nowych cewek wraz z robocizną jest porównywalny z zakupem nowych głośników.
Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić czy przewody od konektorów do membrany są całe, je akurat można w prosty sposób zastąpić. Zdarzyło mi się kiedyś w 3-drożnych Magnatach, że te plecionki popękały i nie było przepływu prądu do żadnego z głośników.
Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić czy przewody od konektorów do membrany są całe, je akurat można w prosty sposób zastąpić. Zdarzyło mi się kiedyś w 3-drożnych Magnatach, że te plecionki popękały i nie było przepływu prądu do żadnego z głośników.
[naprawa głośnika]
Wczoraj na zlocie "udało" mi się usmażyć cewkę subwoofera , w związku z tym poszukuję na Śląsku dobrej firmy zajmującej się przewijaniem lub wymianą.
Jeśli wicie coś na ten temat bardzo bym prosił o informacje, w internecie znalazłem na razie tylko firmy w Warszawie, a to dla mnie trochę za daleko.
Jeśli wicie coś na ten temat bardzo bym prosił o informacje, w internecie znalazłem na razie tylko firmy w Warszawie, a to dla mnie trochę za daleko.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Jak nic w okolicy nie znajdę to trzeba będzie wysłać :-| ale jakoś nie mam zaufania do kurierów a do Poczty tym bardziej.
Poza tym głośnik waży ze 20 kg
Następny eksperyment z Twoim utworkiem zaryzykuję jedynie w skrzyni wentylowanej, wtedy będzie szansa że cewka przeżyje 8-)
Poza tym głośnik waży ze 20 kg
No a teraz gra jeszcze dziwniej :lol:bono84 pisze:Ale jak dziwnie on grał ten głośnik wtedy
Następny eksperyment z Twoim utworkiem zaryzykuję jedynie w skrzyni wentylowanej, wtedy będzie szansa że cewka przeżyje 8-)
Właśnie :mrgreen: dopiero teraz zajarzyłem że to NASZ człowiek w stolycyMisiek_Stce pisze:Jak nie znajdziesz u siebie to wes wyślij do Docenta a on załatwi to pewnie :mrgreen: