[B4 1.9 TDI 1z 93 r.] problem z zachowaniem auta,pompa paliw
[B4 1.9 TDI 1z 93 r.] problem z zachowaniem auta,pompa paliw
witam koledzy. potrzebuje waszej pomocy a mianowicie mam pytanie: jeden facet nalał mi zamiast paliwa z karnistra płynu do chłdnicy samochód zgasł ale wszytko wypłukałem. świece i filtr do wymiany potem chodził niby ok. a teraz mechanik wymieniał mi pompe wodną przy czym musiał zdjąc pasek rozrządu. Czy przez to lub przez te dwa powody samochód może mi źle chodzić bo czasem trzęsie kabiną, kopci, pracuje tez czasem nie równo i chodzi tak głośno metalicznie. wiem że pompa paliwa jest napędzana tym samym paskiem co pompa wodna wiec mogło te zdjecie go mieć wpływ na przeztsawienie pompy paliwa co??? czy bardziej mogła sie przestawić od tego płynu do chłodnicy??? Niby mechanik co wstawiał mi pompe wodną zaznaczył na punkty pompe paliwa ale podobno pompa jest delikatna i takie zaznaczanie na punkty to można sobie o kant .... . Pomóżcie i napiszcie mi co o tym sądzicie drodzy koledzy .pozdrawiam
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
:shock: czy ty mówisz o silniku 1Z
no to nie kiepski ten mechanik, proponuje podjechać do innego niech sprawdzi jak tamten pasek założył
nie prawda, pompa wody jest napędzana paskiem klinowym i przy wymianie nie ma ingerencji w rozrząddaniel20 pisze:wiem że pompa paliwa jest napędzana tym samym paskiem co pompa wodna
co to z mechanikdaniel20 pisze:Niby mechanik co wstawiał mi pompe wodną zaznaczył na punkty pompe paliwa ale podobno pompa jest delikatna i takie zaznaczanie na punkty to można sobie o kant
przez jaki czas :?:daniel20 pisze:potem chodził niby ok
no to nie kiepski ten mechanik, proponuje podjechać do innego niech sprawdzi jak tamten pasek założył
Marcinie BOB no ja wiem że sie nie znam dobrze ale takie podtsawy że pompa wodna jest na jednym pasku razem z rozrządem to wiem napweno. nawet sam zobacz że jak się zmienia rozrząd to blokuja pope bo sie cofa. nie no to to wiem napewno popa wodny i dzie na pasku rozrżadu. a pytałers ile chodził potem to Ci powiem że wiesz te zalanie płynem od chłodnicy i zmiana pompy wodnej to było w granicach 3 dni i po tych dwóch rzeczach nie chodzi tak ok, nie jest tak elastyczny a jak jest zminy to wogóle idze normalnie potem poszarpie i znowu normalnie (mówiąc o przyspieszaniu oczywiscie)
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
daniel20, qurcze u mnie jest inaczej, a mam 1Z, z resztą nie tylko u mnie
viewtopic.php?t=8130&highlight=pompa+wody
viewtopic.php?t=11061&highlight=pompa+wody
viewtopic.php?t=8130&highlight=pompa+wody
viewtopic.php?t=11061&highlight=pompa+wody
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
To ja moze sprosruje to co wiem i moze cos sie wyjaśni.... W silku 1Z pompa wodna napedzanan jest osobnym paskiem klinowym (nie wchodzi w skład rozrzadu), dalej 1Z nie ma popmy paliwa znajdujacej sie w zbiorniku, jednyna pompa to pompa wtryskowa. Co do Zalania płynu chłodniczego jesli przepuscił to filt to pompa mogła nieźle dostac po głowie gdyż jest bardzo czułym urzadzeniem, dalej do sprawdzenia wg mnie to co napisał kolega Labiel, kat wtrysku, jesli mechanior przeskoczył z paskiem chociaż o jeden zab to z tad bedzie problem. Głownie metaliczny dzwiek i ciezkie odpalanie, dodatkowo mozesz sprawdzić zapłon, jeśli to nie pomoze proponuje sprawdzić wtryski.
ja sprostuje opompa wody jest na klinowym owszem ale mechanik twierdzi iż zdjął pasek rozrządu bo nie miał dobrego dojścia. Solskier myslisz że płyn chłodnicy mógł bardzo uszkodzić pompe paliwa??? Jeżeli chodzi o odpalanie to jest bez problemu pół obrotu, tylko że czasem idzie jak szalony a czasem nie.