[b4] prowadzenie Audi
[b4] prowadzenie Audi
Witam!
Od kilku dni jestem posiadaczem Audi b4 z 1993r. Samochod kupilem od znajomego i w zasadzie jestem zadowolony mam tylko jedno "ale". Jadac autem po nierownej drodze czuje jak auto "myszkuje" po koleinach. Nie jest to bujanie autem po calym pasie, ale jednak auto trochę po drodze "pływa". Dodam ze na prostej i rownej drodze auta nie sciaga w zadna strone (zbieznosc ustawiona). Znajomy od ktorego kupilem Audi twierdzi ze to normalne zjawisko w tych autach, a to ze wzgledu na brak "utwardzania wspomagania" kierownicy, co w polaczeniu z dosc mocnym wspomaganiem powoduje takie a nie inne prowadzenie się auta. Staralem sie zlokalizowac problem na forum, z tego co wyczytalem za takie zachowanie auta odpowiada zle ustawiona zbieznosc i silentbloki. W moim przypadku zbieznosc zostala ustawiona zaraz po zakupie Audi, silentbloki wymienil ostatnimi czasy znajomy.
I teraz moje pytanie do Was drodzy forumowicze. Czy wasze Audiczki rowniez sa takie wrazliwe na koleinach?? Czy moj znajomy ma racje czy moze powinienem szukac pomocy u mechanika? A moze to tylko kwestia przyzwyczajenia po przesiadce do nowego autka?? Czekam na Wasze sugestie, przyznam sie szczerze ze boje sie szybko jezdzic tym autem...
pozdrawiam
robert
Od kilku dni jestem posiadaczem Audi b4 z 1993r. Samochod kupilem od znajomego i w zasadzie jestem zadowolony mam tylko jedno "ale". Jadac autem po nierownej drodze czuje jak auto "myszkuje" po koleinach. Nie jest to bujanie autem po calym pasie, ale jednak auto trochę po drodze "pływa". Dodam ze na prostej i rownej drodze auta nie sciaga w zadna strone (zbieznosc ustawiona). Znajomy od ktorego kupilem Audi twierdzi ze to normalne zjawisko w tych autach, a to ze wzgledu na brak "utwardzania wspomagania" kierownicy, co w polaczeniu z dosc mocnym wspomaganiem powoduje takie a nie inne prowadzenie się auta. Staralem sie zlokalizowac problem na forum, z tego co wyczytalem za takie zachowanie auta odpowiada zle ustawiona zbieznosc i silentbloki. W moim przypadku zbieznosc zostala ustawiona zaraz po zakupie Audi, silentbloki wymienil ostatnimi czasy znajomy.
I teraz moje pytanie do Was drodzy forumowicze. Czy wasze Audiczki rowniez sa takie wrazliwe na koleinach?? Czy moj znajomy ma racje czy moze powinienem szukac pomocy u mechanika? A moze to tylko kwestia przyzwyczajenia po przesiadce do nowego autka?? Czekam na Wasze sugestie, przyznam sie szczerze ze boje sie szybko jezdzic tym autem...
pozdrawiam
robert
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Hmy, a u mnie powiem, że zależy to od oponek. Na zimowych o szerokości 175 raczej nie było takiego zjawiska, bo opona dobrze układała się na koleinach, ale przy letnich 195 trzeba już uważać bo już szersza opona nie chce się do nich układać, szczególnie przy hamowaniu trzeba uważać. Luzów w zawieszeniu żadnych nie mam. Po za tym wcześniej jak poszła mi jedna tuleja na saniach to od razu czułem różnice w jeździe, wtedy to faktycznie auto pływało. Tak to nie jest to pływanie tylko takie właśnie jakby myszkowanie w tych koleinach jak najedzie się na jej brzeg.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Miałem wywalone tuleje wózka i moim zdaniem czuć różnice między "naturalnym" myszkowaniem w koleinach a tym spowodowanym przez luzy. Jak auto myszkuje mi w koleinach obecnie to czuć to po kierownicy, to znaczy gdybym jej nie trzymał to sama by się przekręcała dopasowując do kolein. Jak się nie ma żadnych luzów to wystarczy w takim wypadku trzymać kierownicę mocniej, ewentualnie delikatnie kontrować. Natomiast jak poszła mi tuleja na wózku to auto straciło swoją sztywność. Latało w koleinach, na zakrętach i nie było tego przeniesienia na układ kierowniczy. Trzeba było kręcić kierownicą w jedną i w drugą by utrzymać auto na wprost. Uciekało przy hamowaniu na gładkiej nawierzchni czego na pewno nie będzie jeśli w zawieszeniu wszystko będzie dobrze.
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Ja naprzyklad na koleinach czuje poprostu tak jakby cos blokowalo kola, tzn nie nosi tylko tak jak napisal Labiel, trzeba sie posilowac z kierownica i sztywno ja trzymac. Nie mam wspomagania a u Ciebie poprostu masz wspomaganie co eliminuje ta "walke z kierownica"
Tak mi sie bynajmniej wydaje
[ Dodano: 2008-03-03, 21:40 ]
PS pamietajmy ze koleiny sa po samochodach ciezarowych ktore maja szerszy rozstaw kol niz osobowe.
Tak mi sie bynajmniej wydaje
[ Dodano: 2008-03-03, 21:40 ]
PS pamietajmy ze koleiny sa po samochodach ciezarowych ktore maja szerszy rozstaw kol niz osobowe.