[80 B3] tarcze hamulcowe przód - czy trudno samemu wymienić?
Tak, miałem na myśli dwie śruby od strony nadkola, mocujące cały zacisk. Omen-25 i mazi napisali w tym temacie, że wystarczy odkręcić te dwie śruby mocujące zacisk i wtedy bez problemu można zdjąć tarczę hamulcową. Mam zamiar w sobotę zabrać się do wymiany. Mam już kupione tarcze Brembo i klocki Ferodo.
Jak odkręcisz te śruby to zdejmiesz cały zacisk i tarcza schodzi bez problemu, nic więcej jej nie trzyma.Trunks099 pisze:Tak, miałem na myśli dwie śruby od strony nadkola, mocujące cały zacisk.
Możesz jeszcze napotkać jeden drobny problem;
jak tarcza jest dość starta to zacisk nie będzie chciał zejść bo na zewnętrznej krawędzi tarczy będzie coś w rodzaju progu. Więc zaopatrz się jeszcze w dwa klucze 13 i będziesz musiał rozkręcić zaciśk na dwie części, a w pudełku z klockami powinieneś mieć dwie takie (nowe) śruby na wymianę.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
oj chyba trzeba do audi jest jedna grubość klocków 19,3 a tarcze albo 13 albo wentyle 22mm. niektóre VW mają identyczne klocki hamulcowe tylko przy wentylowanych tarczach grubość nominalna to chyba 16mm.Krzysiek18/ pisze:czyli kupuje wentylowane tarcze i klocki do wentylowanych tarcz?? ni c nie trzeba innego zmieniac? jarzma, zacisku??
mogę się mylić ale jeśli komuś udało się wepchać wentyle w zaciski od normalnych tarcz, to bardzo proszę mnie poprawić. :roll:
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Fakt masz racje, nie przeczytalem dokladnie, musisz zmienic tez zaciski kompletne, bo nie wlozysz szerszych tarcz. Tak samo jak zakladalem u siebie klocki do zwyklych tarcz, to musialem dokladnie klocki ustawic w zaciskach bo bym nie nalozyl na tarcze.MARCIN 80B4 pisze:mogę się mylić ale jeśli komuś udało się wepchać wentyle w zaciski od normalnych tarcz, to bardzo proszę mnie poprawić.
Masz racje Marcin
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub