[Audi, all] - wyłacza sie radio
[Audi, all] - wyłacza sie radio
Panowie mam taki problem ze wyłacza mi sie radio. Obojetnie czy jest właczone radio czy tuner cd. Włacza wyłacza zaskoczy...pochodzi wyłaczy zaskoczy ...wyłaczy i tak w kółko nerwica mnie niesamowita bierze juz na to. Myslałem ze to wina kabli które powoduja przepiecie jakies ale jednak nie... przewod masowy i pradowy ok. Co radzicie sprawdzic..? aa i który bezpiecznik odpowiada za radio ?
- Dzwonek_gda
- Forum Audi 80
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
radio SONY CDX - GT200, co do kabli sprawdzałem wszystkie wszystko styka jak nalezy, głosniki 2 z przodu te co były w audi i z tyłu mam 2 głosniki 3 drozne i na stykach.
[ Dodano: 2008-03-20, 17:06 ]
dodam ze radio ma niespełna 8 miesiecy i kupiłem je w sklepie...w razie co gwarancja jest na nie, ale szukam przyczyny najpierw w samochodzie.
[ Dodano: 2008-03-20, 17:06 ]
dodam ze radio ma niespełna 8 miesiecy i kupiłem je w sklepie...w razie co gwarancja jest na nie, ale szukam przyczyny najpierw w samochodzie.
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
zgadza sie........ jutro zobacze ten bezpiecznik to po 1, po drugie odłacze tylne głosniki i zobaczymy czy to cos da...jezeli nie bedzie sie wyłaczało tzn ze problem tkwi w głosnikach tylnych dzieki za rady i najblizszym czasie napisze co i jak...jak ktos ma jeszcze jakies pomysły jestem otarty na propozycje. dzieki i pozdrawiam
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
jak masz miernik uniwersalny, to wyciagnij radio i odlanczaj po kolei kable idace do glosnikow i sprawdzaj jaki opur jest miedzy kablami. Sadzilem tez ze moze tylne glosniki masz polaczone rownolegle co zmniejsza rezystancje, ale zabespieczenia koncowek wylanczja napiecie dopiero okolo 0,2 ohm, pozatym nie najczesciej to nie wylancza sie cale radio. Jak masz dlugi kabel to podlacz radio bezposrednio do aku i zobacz czy tez bedzie sie wylanczac.
Napisz na czym polega to wyłączanie się,po wyłączeniu masz to co było włączone,czy tryb menu?W tych modelach (chyba,nie dam sobie czegoś uciąć), na końcówce mocy siedzi scalak który oprócz"napędzania" głośników daje też dwa napięcia zasilające procesor-w zależności od typu 3V,5,5V lub mix tych napięć.Przegrzanie jednorazowe końcówki powoduje,że grzeje się i te napięcia zanikają co skutkuje takimi objawami.Leży te radyjko bo scalaka nie mogę nigdzie dostać.
[ Dodano: 2008-03-21, 21:15 ]
[ Dodano: 2008-03-21, 21:15 ]
Moim zdaniem przy takiej rezystancji obciążenia z końcówek niewiele zostanie po chwili.Taka wartość impedancji może mieć kabel zasilający oraz styki.Najmocniejsze wzmacniacze jakie spotkałem na wyjściu min.2 Ohm.W autach impedancja typowo 4 Ohm na każdy kanałbartek18150 pisze:wylanczja napiecie dopiero okolo 0,2 ohm
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
Zabespieczenia rezystancyjne i termiczne moja ruzny zakres, podalem raczej przykladowy. Wydaje mi sie ze ma cos zle pomodzone z tynimi glosnikami, jak pisalem wyzej jak podlaczy np 2 glosniki po 4ohm to daje 2 ohm i wzmacniacz moze sie przegrzewac i dawac sytujacje opisana przez Ciebieassai,assai pisze:Moim zdaniem przy takiej rezystancji obciążenia z końcówek niewiele zostanie po chwili.Taka wartość impedancji może mieć kabel zasilający oraz styki.Najmocniejsze wzmacniacze jakie spotkałem na wyjściu min.2 Ohm.W autach impedancja typowo 4 Ohm na każdy kanał
Wyjmij te radio i sprawdź poza autem np.podłączając do dużej mocy zasilacza do cb-radia.Kostki to typowe iso więc za komplet zapłacisz 5-7 pln,jakieś dwa głośniki i sprawdzisz co się dzieje i czy nie grzeje się z tyłu radiator.Będzie wiadomo czy przyczyną jest instalacja w samochodzie czy radio(ja stawiam na to drugie).Wcześniej możesz odpiąć kostkę iso od głośników przy radiu-tę co ma 8 przewodów i kolory parami się zgadzają tylko na jednym będzie pewnie pasek czarny,ale w starszych spotkałem też same zielone kable na głośniki.Włącz po odpięciu głośników i zobacz co będzie.
- pawelbicz
- Forum Audi 80
A napisz jeszcze jak masz to radio podłączone.. bezpośrednio czy przez stacyjkę??
Miałem ostatnio taki przypadek w Golfie III.. połączyłem koledze tak jak chciał przez stacyjkę i radio gasło i włączało się w najmniej oczekiwanych momentach :roll:
W twoim przypadku może być podobnie.. kiedy głośniki są podłączone, radio pobiera dużo większy prąd i przy nienajlepszym styku w kostce stacyjki może to prowadzić do takich objawów..
Miałem ostatnio taki przypadek w Golfie III.. połączyłem koledze tak jak chciał przez stacyjkę i radio gasło i włączało się w najmniej oczekiwanych momentach :roll:
W twoim przypadku może być podobnie.. kiedy głośniki są podłączone, radio pobiera dużo większy prąd i przy nienajlepszym styku w kostce stacyjki może to prowadzić do takich objawów..