[B3,B4] pasy bezpieczenstwa co jest?
[B3,B4] pasy bezpieczenstwa co jest?
Siemanko! Koledzy mam problem z pasem bezpieczeństwa pasażera, gdy chce ktoś go zapiąć to poprostu sie blokuje, nawet jak sie delikatnie go próbuje rozwinac, trzeba kilka razy "cofnąć" go i podciągać żeby się wysunął. Co to moze byc ?
WYMIEŃ pas. Nawet w ASO nie powinien kosztować majątku.
A smarowanie mechanizmu, który ma trzymać FOTELIK Z POTOMKIEM... panowie - odrobinę szacunku do życia!
Skoro zacina sie przy rozwijaniu to ewidentnie cos jest sknocone w układzie bezwładnościowym. W takiej sytuacji nie zastanawiałbym sie co i nie probowal naprawiac.
A smarowanie mechanizmu, który ma trzymać FOTELIK Z POTOMKIEM... panowie - odrobinę szacunku do życia!
Skoro zacina sie przy rozwijaniu to ewidentnie cos jest sknocone w układzie bezwładnościowym. W takiej sytuacji nie zastanawiałbym sie co i nie probowal naprawiac.
-
- Forum Audi 80
- Piotr_Audi
- Forum Audi 80
mariusz8282, było już o tym wiele razy na forum, między innymi w tym temacie:
https://audi80.pl/b4-abt-problem-z-p ... a%2A%2A%2A
na przyszłość proszę używaj szukajki <ok>
https://audi80.pl/b4-abt-problem-z-p ... a%2A%2A%2A
na przyszłość proszę używaj szukajki <ok>
-
- Forum Audi 80
Dzieki chłopaki za rady i linki. Co do uzywania szukajki to oczywiscie dzieki niej trafilem na ten temat. Jestem tu "świeżym" klubowiczem i jak dla mnie to dziwnie ta szukajka działa bo np po wpisaniu hasła "pasy bezpieczenstwa" wyskakuje tez wiele innych tematów nie zwiazanych z pasami. Musze sie jakos "zaaklimatyzowac" z ta szukajka W każdym razie dzieki za odpowiedzi bo wiem ze pewnie to uciazliwe jesli kolejna osoba pyta znow o to samo.
-
- Forum Audi 80
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Panowie odgrzeję kotleta Dzisiaj pociągnąłem spontanicznie pas do końca i coś pstrykło i pas już nie wracał, nawet jak próbowałem go wsunąć ręką. Po rozebraniu słupka chwyciłem za rolkę z nawijającą pas i pokręciłem ręcznie. Wszystko wróciło do normy. Po złożeniu wszystkiego do kupy, zrobiłem tak samo z tym naciągnięcie i znowu się zablokowało. Dodam, że ręczne "pomaganie" we wsuwaniu nic nie pomaga. Czy to przez brud się tak przywiesza. Mam fajny środek do czyszczenia samochodowych tekstylii i spróbuję tym wyczyścić cały pas nanosząc preparat za pomocą ściereczki z mikrofibry. Dodam, że jak udało mi się to już rozruszać za pomocą tego bębenka to pas wracał normalnie. Czy ten bębenek nawiający pas na się rozebrać, żeby wyczyścić np. jego utulejowanie/ośkę cokolwiek ? <ok>
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
No dzisiaj zapowiada się słoneczny dzień. Aż jestem ciekaw rezultatu. Choć osobiście zastosuję szampon samochodowy. Bo jak znowu się dorwę "do ferejejejego" to znowu będę chciał myć nim auto przez kolejne parę lat. Ahh.. ten zapach pomarańczy. Który lakier 80-tki szybko na matowo trochę spierniczy .
[ Dodano: 2014-06-24, 08:10 ]
Taki off topic: Nie myjcie karoserii płynem do mycia naczyń. Auto co prawda ładnie lśni po wymyciu, ale po kilkudziesięciu myciach (załóżmy 20myć w roku), ja zauważyłem znaczne pogorszenie powłoki lakierniczej względem tego w jakim stanie był lakier parę lat temu. Po stosowaniu szamponu samochodowego nic się nie dzieje, a i ptasie kupy się szybciej zmywają <ok>
Ale wracając do pasów. Zastanawiam się czy jest jeszcze ewentualnie dobrym pomysłem, aby po wyczyszczeniu pasów, przelecieć je trochę "plakiem"? Chodzi mi o to aby pas miał lekki poślizg. Nie chciałbym używać żadnych smarów silikonowych w sprayu, ze względu iż są zbyt śliskie po zaaplikowaniu i nie chciałbym mieć później tłustych plam na ubraniach. Od plaka testowałem i "nie chwyta" się za bardzo ubrań :mrgreen:
[ Dodano: 2014-06-24, 08:10 ]
Taki off topic: Nie myjcie karoserii płynem do mycia naczyń. Auto co prawda ładnie lśni po wymyciu, ale po kilkudziesięciu myciach (załóżmy 20myć w roku), ja zauważyłem znaczne pogorszenie powłoki lakierniczej względem tego w jakim stanie był lakier parę lat temu. Po stosowaniu szamponu samochodowego nic się nie dzieje, a i ptasie kupy się szybciej zmywają <ok>
Ale wracając do pasów. Zastanawiam się czy jest jeszcze ewentualnie dobrym pomysłem, aby po wyczyszczeniu pasów, przelecieć je trochę "plakiem"? Chodzi mi o to aby pas miał lekki poślizg. Nie chciałbym używać żadnych smarów silikonowych w sprayu, ze względu iż są zbyt śliskie po zaaplikowaniu i nie chciałbym mieć później tłustych plam na ubraniach. Od plaka testowałem i "nie chwyta" się za bardzo ubrań :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Często w gazetach motoryzacyjnych piszą aby tak nie myć samochodu. Co z ciebie za fan motoryzacji, powinieneś mieć całą półkę specjalistycznych środków do mycia każdej części samochodu. Ja swój lakier oszczędzam, myję dwa razy w rokuPatrique pisze:Taki off topic: Nie myjcie karoserii płynem do mycia naczyń. Auto co prawda ładnie lśni po wymyciu, ale po kilkudziesięciu myciach (załóżmy 20myć w roku), ja zauważyłem znaczne pogorszenie powłoki lakierniczej względem tego w jakim stanie był lakier parę lat temu.