[80 b3] Problem z alarmem
z tyły centralka ??? a gdzie niby mialaby byc umieszczona w bagazniku pod klapa albo kolo zbiornika paliwa ???jasiekddd
raczej jest gdzies u mnie pod kierownica bo z tylu czegos takiego nie mam ...
Co do stiga to myslisz ze za 160 zl wystarczy z max czujnikami ???
http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=156&id=223 :roll:
O ile się dobrze orientuję to w niektórych B3 nad zbiornikiem paliwa to jest fabryczna pompa do c.z., a nie centralka alarmu.
Niedawno pofatygowałem się osobiście pojechać do Stiga, zrobiłem małe zakupy i jestem zadowolony. Załączona instrukcja jest jasna, dzięki czemu samodzielnie wszystko zamontowałem (pierwszy raz w życiu). Miałem mały problem z odcięciem zapłonu, ale minon1 dał małą podpowiedź i sobie poradziłem. Co do jakości - nie mam zastrzeżeń.
Niedawno pofatygowałem się osobiście pojechać do Stiga, zrobiłem małe zakupy i jestem zadowolony. Załączona instrukcja jest jasna, dzięki czemu samodzielnie wszystko zamontowałem (pierwszy raz w życiu). Miałem mały problem z odcięciem zapłonu, ale minon1 dał małą podpowiedź i sobie poradziłem. Co do jakości - nie mam zastrzeżeń.
pompka centralnego tez jest w bagazniku. po prawej stronie jest klapka i tam głeboko siedzi pompka. nie wiem moze tam byc centralka. niech ktos kto jest pewien mnie poprawi.
montowalem u siebie model STIG 03. chodzilo mi o jak najprostszy bez bajerow, dodatkowe czujniki byly, ale nie podlaczalem zadnych zbędnych. nie polecam zakladania odciecia zaplonu z takiego alarmu, tak czy siak to chinszczyzna i moze nawalic. lepiej załóz oddzielny przelacznik odciecia (Zzwykly przelacznik) w ukrytym miejscu.
ten z linka widac ze wypasiony. za taka cene raczej bogatszego nie znajdziesz
stigi, przynajmniej moj, maja dziwna wade, a mianowicie nie roozbraja sie przez otwarcie drzwi. treba albo wsiasc i w ciagu 30s przekrecic kczyk albo uchylic klape bagaznika. inaczej automatycznie sam sie znowu uzbroi
montowalem u siebie model STIG 03. chodzilo mi o jak najprostszy bez bajerow, dodatkowe czujniki byly, ale nie podlaczalem zadnych zbędnych. nie polecam zakladania odciecia zaplonu z takiego alarmu, tak czy siak to chinszczyzna i moze nawalic. lepiej załóz oddzielny przelacznik odciecia (Zzwykly przelacznik) w ukrytym miejscu.
ten z linka widac ze wypasiony. za taka cene raczej bogatszego nie znajdziesz
stigi, przynajmniej moj, maja dziwna wade, a mianowicie nie roozbraja sie przez otwarcie drzwi. treba albo wsiasc i w ciagu 30s przekrecic kczyk albo uchylic klape bagaznika. inaczej automatycznie sam sie znowu uzbroi
- Prezesik_lodz
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dadid_, jak bedziesz zmienial alarm to juz kupuj cos ze scyzorykiem http://www.amt-alarmy.pl/sklep/product_ ... cts_id/649
dość intersujący ten alarm ale mozesz tak w skrócie wyjaśnic funkcje tego alarmu ...Prezesik_lodz pisze:Prezesik_lodz
Ciekawe jest to podswietlanie drogi do samochodu jak i domykanie drzwi ... On serio cos takiego robi ... ???
Dlaczego mam zmieniac na coś ze scyzorykiem ???Prezesik_lodz pisze: jak bedziesz zmienial alarm to juz kupuj cos ze scyzorykiem
- RobertŁomża
- Forum Audi 80
nowy alarm i masz ten sam problem ?? to moze problem jest gdzies w zasniedzialych tych czujnikach co nam wlaczaja swiatlo przy otwieraniu drzwi ... myslalem tez o tym ze mam kilka diod w samochodzie i podlaczone sa one do swiatelka w podsufitce i e to moze miec wplyw na instalacje ale sam juz nie wiem ... czekam na cieplejsza pogode co posiedze przy mojej niuni napewno jak czegos sie doszukam to dam znac ...
- Prezesik_lodz
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Poświetlanie drogi to raczej z tym im nie wyszlo musi byc naprawde ciemno i wtedy dioda z pilota jakos tam swieci a podstawowe funkcjedadid_ pisze:w skrócie wyjaśnic funkcje tego alarmu ...
- funkcja antynapadowa
- funkcja antyporwaniowa
- opcja bezobsługowej identyfikacji użytkownika
- funkcja Panic
- wyjście do przekaźnika blokady zapłonu lub 2-go kanału ( opcja )
- funkcja komfort ( domykanie drzwi w czasie jazdy )
oprocz tego mozesz dokupic specjana karte ktora nosisz w kieszenie lub w portfelu i jak tej karty niema w zasiegu alarmu to nawet z kluczykami i z pilotem nie pojedzie:)
scyzory nie mowie ze musisz sa tez piloty normalne to tego alarmu ale lepiej isc do auta tylko z pilotem bez kluczykow bo kluczyk masz zamontowany w pilocie nie wiem jak mam ci to wytlumaczyc obrazowo zreknij tytaj i zobacz jak to wyglada.dadid_ pisze:Dlaczego mam zmieniac na coś ze scyzorykiem ???
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f1 ... a672c.html
Ponieważ alarmami zajmuję sie od wielu lat pozwolę sobie na sprostowanie :funkcja komfort to jest domykanie szyb i szyberdachu po włączeniu alarmu-funkcja ta jest dostępna dla aut wyposażonych w moduł komfortu-nowsze z grupy VW,audi od modelu A4.Ani B3 czy B4 raczej nie posiada (ja nie spotkałem)Prezesik_lodz pisze:funkcja komfort ( domykanie drzwi w czasie jazdy )
- Prezesik_lodz
- Forum Audi 80
- Kontakt:
assai pisze:Ponieważ alarmami zajmuję sie od wielu lat
Alarm ten ma dwie funkcje komfort jezeli juz mowa dokladnieassai pisze:funkcja komfort to jest domykanie szyb i szyberdachu po włączeniu alarmu-funkcja
Funkcja komfort ryglowanie drzwi po zapaleniu silnika standart w obecnych alarmach i funkcja komfort + gdzie warunkiem dzialania jest jest posiadanie auta z fabryczna opcja domukania okien i szyberdachu. Wiec assai zanim napiszesz ze ile to ty juz czasu alarmow nie montujesz itd to dokladnie przeczytaj jak ktos pisze obok objasnienie i tak dokladnie nazwal to producent alarmu - funkcja komfort ( domykanie drzwi w czasie jazdy ) wiec nie bede go negowal tak nazwal wiec tak napisalem zeby potem nie bylo ze producenta poprawiam :mrgreen:
Nie pisalem o opcji komfort + bo B3 fabrycznie tego nie maja. Natomiast w B4 byla krotka seria pod koniec produkcji z taka opcja lecz nie pamietam juz odktorego roku. Sam osobiscie widzialem jedna B4 z ta opcja:) <ok>
Pozwoliłem sobie prześledzić temat funkcji komfort, bo zawsze była to funkcja domykania szyb, inaczej trzeci kanał. w przypadku tego opisu komuś ewidentnie coś się pokręciło i śmiem twierdzić że to nie producent tylko sprzedawca to napisał.
Homologacja: E20 97RA-01 1841
Funkcje alarmu:
- funkcja antynapadowa
- funkcja antyporwaniowa
- funkcja Panic
- oświetlanie drogi dojścia do pojazdu
- sterowanie centralnym zamkiem ( impulsy 1 lub 3 sek. )
- programowany podwójny impus zamykania/otwierania
- sterowanie modułami domykania szyb ( 1/3/35 sek. )
- ciche/głośne sygnalizowanie uzbrajania/rozbrajania alarmu
- uzbrojenie bez dodatkowych czujników
- test krańcówek drzwiowych po 5/44 sek.
- wyłączenie dozbrajania (opcja)
- możliwość kasowania dozbrajania czujnikami ultradźwiękowymi (opcja)
- pamięć zaistniałego alarmu
- linia prealarmowa
- sygnalizacja niedomkniętych drzwi
- sygnalizacja uszkodzenia czujników
- tryb serwisowy
- awaryjne odłączenie centrali w przypadku uszkodzenia
podsumowując "na płocie pisało du... gość chciał pogłaskać i sobie drzazgę wbił"
tak bym to ujął.
Homologacja: E20 97RA-01 1841
Funkcje alarmu:
- funkcja antynapadowa
- funkcja antyporwaniowa
- funkcja Panic
- oświetlanie drogi dojścia do pojazdu
- sterowanie centralnym zamkiem ( impulsy 1 lub 3 sek. )
- programowany podwójny impus zamykania/otwierania
- sterowanie modułami domykania szyb ( 1/3/35 sek. )
- ciche/głośne sygnalizowanie uzbrajania/rozbrajania alarmu
- uzbrojenie bez dodatkowych czujników
- test krańcówek drzwiowych po 5/44 sek.
- wyłączenie dozbrajania (opcja)
- możliwość kasowania dozbrajania czujnikami ultradźwiękowymi (opcja)
- pamięć zaistniałego alarmu
- linia prealarmowa
- sygnalizacja niedomkniętych drzwi
- sygnalizacja uszkodzenia czujników
- tryb serwisowy
- awaryjne odłączenie centrali w przypadku uszkodzenia
podsumowując "na płocie pisało du... gość chciał pogłaskać i sobie drzazgę wbił"
tak bym to ujął.