[B4 ABT] Problem z pasami bezpieczeństwa
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
[B4 ABT] Problem z pasami bezpieczeństwa
Witam
Mam problem z pasami bezpieczeństwa a mianowicie chodzi mi oto że gdy rozwine pas on później nie chce się zwinąć sam tylko trzeba mu pomóc co może być tego przyczyną :?: dodam jeszcze że było przesmarowane ale to nie pomogło.I jeszcze jedno pytanie co to są i do czego służą zielone rurki które biegną z jednej jak idrugiej strony samochodu :?:
Mam problem z pasami bezpieczeństwa a mianowicie chodzi mi oto że gdy rozwine pas on później nie chce się zwinąć sam tylko trzeba mu pomóc co może być tego przyczyną :?: dodam jeszcze że było przesmarowane ale to nie pomogło.I jeszcze jedno pytanie co to są i do czego służą zielone rurki które biegną z jednej jak idrugiej strony samochodu :?:
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, 14:41 przez Hołowczyc20, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Zielone rurki :?: Nie wiem czy dobrze myślę ale chodzi chyba o wężyki od zamka centralnego.
Co do pasów mam ten sam problem. Jak je dobrze przeczyściłem mleczkiem to przez jakiś czas było ok. Teraz zauważyłem że zależy to od temperatury. Czasem wciągają się elegancko a czasem nie.
Dodam tylko że naciąganie sprężyny napinacza nie za wiele pomoże. Z jednej strony sprężynę naciągałem praktycznie maksymalnie ile się dało (jest z tym trochę roboty) a efektu nie było praktycznie żadnego.
Co do pasów mam ten sam problem. Jak je dobrze przeczyściłem mleczkiem to przez jakiś czas było ok. Teraz zauważyłem że zależy to od temperatury. Czasem wciągają się elegancko a czasem nie.
Dodam tylko że naciąganie sprężyny napinacza nie za wiele pomoże. Z jednej strony sprężynę naciągałem praktycznie maksymalnie ile się dało (jest z tym trochę roboty) a efektu nie było praktycznie żadnego.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.8 PM
Moze poprzedni własciciel je rozkrecał a efekt tych prac pozostał ja miałem u siebie taki motyw ze demontowałem osłony srodkowych słupków jak zakładałem centralny przed tym demontazem pasy smigały jak nowe a po tym zabiegu coś kulawo chodza dodam ze pasów nie ruszałem moze rzeczywiscie gdzieś krzywo sie nawineły
-
- Forum Audi 80
Ja tak miałem kilka razy tylko ze w innych autach ze pasy po skręceniu źle chodziły a przyczyna było złe złożenie i krzywo sie nawijały na tą rolkę, kolego tomczax sprawdź czy są dobrze skręcone bo tak jak kolega irecki76 powiedział mógł ktoś inny to rozkrecać jak to nic nie da to możliwe ze pas do wymiany bo mi nic innego do głowy nie przychodzi
to chyba najlepsza rada na początek.Krzysiek18/ pisze:sprubój przeczyscic
kiedyś już pisałem na forum jak rozwiązałem ten problem u siebie. opiszę to jeszcze raz.
nic nie rozkręcamy.
1) bierzemy szmatkę z mikrofibry (koniecznie z mikrofibry),
2) maczamy ją w wodzie (bez żadnych płynów!) i oczywiście wykręcamy
3) rozwijamy pasy na maxa i przecieramy je wilgotną mikrofibrą (można kilka razy)
4) pozostawiamy pasy rozwinięte do wyschnięcia (dlatego lepiej się za to brać gdy jest ciepło)
W razie potrzeby czynność można powtórzyć po kilku dniach.
W większości przypadków to pomaga. pasy bowiem gdy są zabrudzone np. od potu (a po tylu latach eksploatacji, wierzcie mi, że są), to nie chcą się zwijać.
Ja zrobiłem podobnie i pomogło, ale tylko na jakiś czas, ale chyba warto raz na jakiś czas przetrzeć pasy niż codziennie pomagać im się zwinąć.grze pisze:to chyba najlepsza rada na początek.Krzysiek18/ pisze:sprubój przeczyscic
kiedyś już pisałem na forum jak rozwiązałem ten problem u siebie. opiszę to jeszcze raz.
nic nie rozkręcamy.
1) bierzemy szmatkę z mikrofibry (koniecznie z mikrofibry),
2) maczamy ją w wodzie (bez żadnych płynów!) i oczywiście wykręcamy
3) rozwijamy pasy na maxa i przecieramy je wilgotną mikrofibrą (można kilka razy)
4) pozostawiamy pasy rozwinięte do wyschnięcia (dlatego lepiej się za to brać gdy jest ciepło)
W razie potrzeby czynność można powtórzyć po kilku dniach.
W większości przypadków to pomaga. pasy bowiem gdy są zabrudzone np. od potu (a po tylu latach eksploatacji, wierzcie mi, że są), to nie chcą się zwijać.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja mikrofibrą przeczyściłem pasy do samego końca - po zdjęciu słupków i pomogło. Sam miałem troszkę inny problem, nie tylko taki iż pasy mi się słabo zwijały a zimą jak mocniej szarpnąłem to się blokował i ani w jedną ani w drugą stronę nie chciał iść - dopiero po jakimś czasie sam się zwijał. Teraz jeżdżę juz rok po przeczyszczeniu i nie mam tego problemu a pasy się zwijają jak na ich wiek całkiem szybko.
Witam.
Pewnie pytanie bedzie troche głupie, ale B4 mam od niedawna.
A mianowicie, gdy złapę tylne pasy i szarpnę to się blokują, natomiast pasy z przodu tak nie reagują. Pas kierowcy blokuje się dopiero przy gwałtowniejszym hamowaniu, pas pasażera też nie reaguje na szarpnięcie ręką. W innych autach, którymi jeździłem pasy się blokowały po szarpnięciu nimi, czy to normalne w mojej B4 ?
Pewnie pytanie bedzie troche głupie, ale B4 mam od niedawna.
A mianowicie, gdy złapę tylne pasy i szarpnę to się blokują, natomiast pasy z przodu tak nie reagują. Pas kierowcy blokuje się dopiero przy gwałtowniejszym hamowaniu, pas pasażera też nie reaguje na szarpnięcie ręką. W innych autach, którymi jeździłem pasy się blokowały po szarpnięciu nimi, czy to normalne w mojej B4 ?