[All] Jaki największy profil opony?
-
- Forum Audi 80
[All] Jaki największy profil opony?
Mam takie pytanie: Jaki największy profil opony wejdzie do Audi B4 na 15 calowych felgach? Obecnie mam opony 195/65/15
I powiedzcie, czy dobrze kombinuję, że jeśli większy profil, to trochę większa amortyzacja i odrobinę bardziej komfortowa jazda po wybojach?
I powiedzcie, czy dobrze kombinuję, że jeśli większy profil, to trochę większa amortyzacja i odrobinę bardziej komfortowa jazda po wybojach?
-
- Forum Audi 80
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
troszkę się mylisz jak założysz 205/65/15 na pewno troszkę droga hamowania będzie krótsza one będą wyższe także amortyzacja jakby lepsza ale minusem będzie prowadzenie się autka chodzi mi głównie o koleiny jak wpadniesz w koleiny to może ci ładnie pociągnąć kierownice a przy szybszej prędkości to już nie jest bezpieczne mam u siebie 205/55/16 i naprawdę trzeba uważać
Ja mam 195 zimówki i 205 letnie. Niby jeden stopień szersze a różnica w prowadzeniu ogromna. Na gładkim asfalcie wszystko jest OK, ale na koleinach lepiej porządnie trzymać kierownicę i patrzeć przed siebie. Nigdy nie wiadomo w którą stronę autko skoczy.
Pomimo tego, widok tyłeczka mojego avancika na takich kapciach....olśniewający :mrgreen:
Pomimo tego, widok tyłeczka mojego avancika na takich kapciach....olśniewający :mrgreen:
Witam zgadzam się z niektórymi opiniami kolegów na temat oponek .Mam założone 205/55/15 to auto żle się zachowuje przy nierównosciach na drodze szczególnie w koleinach. Wygląda ekstra ale mocno trzeba uważać myszkuje.Zimowe miałem 195/65/15 jeżdziło się dobrze auto trzymało się drogi, także jak ktoś ma małe doświadczenie to odradzam większe rozmiary zdecydowanie rozmiar fabryczny.