[B4 1.9tdi] słabo pali???
[B4 1.9tdi] słabo pali???
witam koledzy mam problem moje audio 80 94r 1z słabo pali ... sprawa
wygląda tak rano wsiadam do autka godzina 7 czy zimno czy ciepło pali elegancko
od strzała czasem delikatnie sie zająknie ale bez problemowo... problem
pojawia sie dopiero jak postoi troszkę przykładowo jak wychodzę z pracy koło
15 to kręcę nim dosłownie z 30 sekund nawet czasem bez przerwy i nie
chce odpalić co może być przyczyna zapowietrza sie ??? tylko to mi
przychodzi do głowy pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz...
wygląda tak rano wsiadam do autka godzina 7 czy zimno czy ciepło pali elegancko
od strzała czasem delikatnie sie zająknie ale bez problemowo... problem
pojawia sie dopiero jak postoi troszkę przykładowo jak wychodzę z pracy koło
15 to kręcę nim dosłownie z 30 sekund nawet czasem bez przerwy i nie
chce odpalić co może być przyczyna zapowietrza sie ??? tylko to mi
przychodzi do głowy pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz...
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
Heh mam podobny problem
Silnik ciezko sie uruchamia tylko wtedy jak np.
odpalam zimny motor (pali od strzała) przejade kawałek (na tyle ze temp osiagnie ok 60 C) i znow STOP. Postoi ok. godziny(np na spocie) czyli tylko troche ostygnie i wtedy musze dluugo krecic zeby odpalił.
Wariant z cofajacym sie paliwem odrzucam - po nocy w kazdej temp pali "od kopa". Jak jest ciepły zapala po połowie obrotu wałem.
Niedawno logowałem "grzechotnika" i wyglada to tak :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 62539.html
Oczywiscie zadnych błedów w ECU nie ma.
Podobno jest jakis czujnik temp, ktory wysyla sygnal do ECU i na tej podstawie jest wyznaczana dawka paliwa i kat wtrysku i pewnie właczaja sie lub nie swiece zarowe.
Co Wy na to ?
Pozdrawiam
Silnik ciezko sie uruchamia tylko wtedy jak np.
odpalam zimny motor (pali od strzała) przejade kawałek (na tyle ze temp osiagnie ok 60 C) i znow STOP. Postoi ok. godziny(np na spocie) czyli tylko troche ostygnie i wtedy musze dluugo krecic zeby odpalił.
Wariant z cofajacym sie paliwem odrzucam - po nocy w kazdej temp pali "od kopa". Jak jest ciepły zapala po połowie obrotu wałem.
Niedawno logowałem "grzechotnika" i wyglada to tak :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 62539.html
Oczywiscie zadnych błedów w ECU nie ma.
Podobno jest jakis czujnik temp, ktory wysyla sygnal do ECU i na tej podstawie jest wyznaczana dawka paliwa i kat wtrysku i pewnie właczaja sie lub nie swiece zarowe.
Co Wy na to ?
Pozdrawiam
no niebieski czujnik daje sygnał do ECU o temp i wtegu daje sygnał do przekaźnika świec ale niewiem czy to o to chodzi bo ja miałem wszystkie swiece popalone przy mrozie ok -10 st 2 razy przekręcił wałem i odpalał więc choćby nie grzały to może chwilke dłużej zakręcić ale nie żeby pół minuty kręcić silnikiem
Kyjo - niebieski czujnik nie tylko steruje swiecami ale w pewnym zakresie temp podaje sygnal do ecu a ten wyznacza dynamiczny kąt wtrysku i dawke paliwa. I dlatego u mnie idzie on do wymiany bo dziala tylko w niskich i wysokich temp płynu a gubi charakterystyke w srednich temp. szwankuje wyznaczanie dynamicznego kąta wtrysku - stad problemy z rozruchem - to moja hipoteza i potwieerdzi ją bądz zburzy wymiana ww czujnika.
jpecak - pompa wykluczona - uszczelnialem ją to raz , a dwa - rano samochód pali na dotyk bez wzgledu na to czy swiece grzeją czy nie
karol121 - dawka za duza - tak ma byc zapewniam cie a ze nie ksiazkowo.. trudno <ok>
jpecak - pompa wykluczona - uszczelnialem ją to raz , a dwa - rano samochód pali na dotyk bez wzgledu na to czy swiece grzeją czy nie
karol121 - dawka za duza - tak ma byc zapewniam cie a ze nie ksiazkowo.. trudno <ok>