[80 B3 SD]Leje się z wydechu nawet jak silnik jest ciepły...
[80 B3 SD]Leje się z wydechu nawet jak silnik jest ciepły...
Problem tkwi w tym że cały czas z tłumika leci woda(prawdopodobnie woda bo nie wiem co innego mogło by jeszcze lecieć)zaznacze że wydech jest nieorginalny tylko tzw:BASOWY.Najwiecej leci jak samochód stoi pod górkę obojętnie czy lekką czy wiekszą,co jest nie tak?! :roll:
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Jesli to pomoże to moim zdaniem tzn wg wiedzy którą dziś nabyłem jest to objaw złego spalania. przyczyna bynajmniej u mnie to problem z uszkodzona uszczelka lub głowica.
Medtoda sprawdzenia: rozgrzać silnik tzn zostawić na okolo 15 minut zeby złapał tęp ok 90 odkręcić korek wlewu płynu chłodniczego dolać na pełno i patrzeć czy płyn nie bombelkuje jesli tak to jest wina głowicy lub uszczelki. pozdro
Medtoda sprawdzenia: rozgrzać silnik tzn zostawić na okolo 15 minut zeby złapał tęp ok 90 odkręcić korek wlewu płynu chłodniczego dolać na pełno i patrzeć czy płyn nie bombelkuje jesli tak to jest wina głowicy lub uszczelki. pozdro
Produktem ubocznym spalania PB i LPG jest woda. Bezpośrednio z silnika wydobywa się ona w postaci pary wodnej. Przechodząc przez zimny układ wydechowy skrapla się i zalega z tłumikach, a w końcu zaczyna się przelewać. Jeśli samochód cały czas jest użytkowany na krótkich odcinkach przy niskiej temp. zewnętrznej, to nie dochodzi do nagrzania układu wydechowego do tego stopnia żeby woda odparowała. Jeśli nie ubywa płynu chłodzącego to jest to naturalny objaw, aczkolwiek zabójczy dla tłumików. Ktoś kiedyś wymyślił, żeby zrobić małą dziurkę w najniższym punkcie tłumika. Mi osobiście nie bardzo się to rozwiązanie podoba. Trzeba od czasu do czasu zabrać nasze autka na dłuższą wycieczkę i po problemie. Wcale nie trzeba ich strasznie gonić tylko pozwolić dobrze się zagrzać.