[All]Opony - czołówka testu ADAC co wybrać?
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[All]Opony - czołówka testu ADAC co wybrać?
Na tej stronce są wyniki testu z niemiec letnich gum na ten sezon w rozmiarze 195:
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... eID=8772#1
czołówka to:
- Pirelli P6
- Bridgestone Turanza ER300
- Vredestein Sportrac 3
- Dunlop SP Sport Fastresponse
w zeszłym roku w polskim AŚ wygrały Continentale ContiPremiumContact 2 przed Bridgestone Turanza ER300
chcę kupić 4 gumy na rozmiar 205/60R15 (oczywiście H bo i tak szybciej nie pojade <lol>)
ceny w tym roku są następujące:
- Bridgestone Turanza ER300 2 w cenie 261 a 2 w cenie 291 = 1104 zł
- Continental ContiPremiumContact 2 - 4x 256 = 1024
- Dunlop SP Sport Fastresponse - 4x 239 = 956 zł
pirelki i vredesteiny są powyżej 300 zł za sztukę więc odpadają
szybkie pytanie:
Co wybrać :?:
bieżniki wyglądają tak:
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... eID=8772#1
czołówka to:
- Pirelli P6
- Bridgestone Turanza ER300
- Vredestein Sportrac 3
- Dunlop SP Sport Fastresponse
w zeszłym roku w polskim AŚ wygrały Continentale ContiPremiumContact 2 przed Bridgestone Turanza ER300
chcę kupić 4 gumy na rozmiar 205/60R15 (oczywiście H bo i tak szybciej nie pojade <lol>)
ceny w tym roku są następujące:
- Bridgestone Turanza ER300 2 w cenie 261 a 2 w cenie 291 = 1104 zł
- Continental ContiPremiumContact 2 - 4x 256 = 1024
- Dunlop SP Sport Fastresponse - 4x 239 = 956 zł
pirelki i vredesteiny są powyżej 300 zł za sztukę więc odpadają
szybkie pytanie:
Co wybrać :?:
bieżniki wyglądają tak:
Ostatnio zmieniony 31 mar 2008, 12:49 przez Skuciok, łącznie zmieniany 4 razy.
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja bym wybrał Dunlop.
Zamieszczone ceny opon tyczą się zapewne indeksu pręd. (H), bo nie został podany.
Wszystkie z tych trzech opon są z bieżnikiem asymetryczne, więc jak kolega się na takie decyduje to nie musze wyjaśniać.
Na www.opony.com dziś są jeszcze tańsze te Dunlopki.
Zamieszczone ceny opon tyczą się zapewne indeksu pręd. (H), bo nie został podany.
Wszystkie z tych trzech opon są z bieżnikiem asymetryczne, więc jak kolega się na takie decyduje to nie musze wyjaśniać.
Na www.opony.com dziś są jeszcze tańsze te Dunlopki.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2008, 12:28 przez rczopik2, łącznie zmieniany 1 raz.
A co myslicie o tych Nokianach ostatnio sie nad nimi zastanawiałem http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp? ... an&model=H
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Ja od niedawna mam założone Bridgestone Turanza ER300 i póki co sprawują się perfekcyjnie :mrgreen:
Jedyną podkreślaną w internetowych opiniach wadą jest balonowaty wygląd, oczywiście po założeniu na felgę Efekt ten jest spowodowany, bardziej niż u innych producentów, zaokrąglonymi krawędziami bieżnika.
Jęśli Ci jednak nie zależy na super sportowym wyglądzie opony to bardzo polecam, bo zauważyłem że dzięki temu kształtowi opony mniej mnie wyrzuca z kolein
Jedyną podkreślaną w internetowych opiniach wadą jest balonowaty wygląd, oczywiście po założeniu na felgę Efekt ten jest spowodowany, bardziej niż u innych producentów, zaokrąglonymi krawędziami bieżnika.
Jęśli Ci jednak nie zależy na super sportowym wyglądzie opony to bardzo polecam, bo zauważyłem że dzięki temu kształtowi opony mniej mnie wyrzuca z kolein
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
<hmm> naprawdę? <lol> jakoś sie nie dziwieYAMATO pisze:...ale na mokrej dość łatwo tracą przyczepność przy ruszaniu <hmm>.
dziękuję pięknie za wszystkie opinie, została wybrana oponka nr 3. Dunlop SP Sport Fastresponse, paczka w drodze, powody zakupu: rozsądna cena, polecana przez niemcuff i przez klubowiczów
panowie, powiem wam szczerze że sugerowanie się testami Auto Świata nie jest dobrym pomysłem. Nie chce tu za mocno wnikać w gustach, ale o czym jak o czym o oponach trochę wiem i troche sie ich w życiu zmieniłem, a także nasłuchałem się wielu opinii użytkowników, którzy byli bardzo zadowoleni, bądź bardzo rozczarowani. Testy Auto Swiata i innych ADAC nie mają porównania do naszych warunków drogowych. Swego czasu w AŚ opona Dębica Furio była rekomendowana przez to pismo jako ekstra kompromis - jaka jest naprawdę przeczytajcie opinie na opony.com, a ja wam dorzucę trzy worki protokołów reklamacyjnych tej opony. Ta sama sytuacja dotyczy Goodyeara Hydragripa (który nawiasem mówiąc był reklamowany od ręki za wyząbkowanie). Powiem wam jak wyglądają moje typy w rozmiarze 195/65R15 i 205/60r15
Opony produkcji Japońskiej - Nigdy, nigdy nie słyszałem złego słowa na marki typu Toyo i Yokohama od klientów. Sam mam takie i jestem w stanie twierdzić że produkty europejskie się umywają. Nie ząbkują, jeżdzą po wodzie, jeżdzą po suchym.
Michelin- odpada ze względu na cenę, choć jest wytrzymały i ogólnie bardzo dobry.
Goodyear, Dunlop- według mnie opony przereklamowane, przynajmniej jeśli chodzi o SP 01 i Hydragripy (Excelency też nie są niewiadomo czym)
Kleber, Fulda- opony poprostu do jazdy. niczym się szczególnym nie wyróżniają, ale również nie mają poważnych wad. Kleber potrafi wytrzymać tyle co Michelin.
Nokian jest ok, ale ludzie narzekają na ścieralność, to samo dotyczy Bridgestona. Jeśli Nokian to tylko na zimę, jest rewelacyjny. (może ktoś pamięta taką oponę Hakkapelita?)
Problem ścieralności to również kompromis- chcesz mieć dobrą przyczepnośc, musisz mieć miekką gumę, która łatwo się wyciera.
Pirelli, nie wiem czemu ale się bardzo słabo sprzedaje. Wydaje mi się że nie jest tak dobra jak Michałki a kosztuje tyle samo. Poza tym P6 to stary bieżnik z DUŻĄ tendęcją do wyząbkowania (i wcale nie musi być wielowachaczowego zawieszenia, opona zresztą jest symetryczna). P7 jest dużo lepszy.
Dębica, Sawa, itp- lepiej dołożyć 100 zł do kompletu i mieć NORMALNE opony.
takie moje zdanie
[ Dodano: 2008-04-01, 23:18 ]
aha, jeszcze coś. Przestrzegam przed używkami z zachodniej granicy. Niemiec (a raczej Turek) nie jest głupi i nie oddaje za bezcen dobrych opon. Wiem, bo sam je przywoziłem.
Szczerze powiem, że wolałbym założyć Goodride czy Nexena niż super okazję za 10 Euro.
Opony produkcji Japońskiej - Nigdy, nigdy nie słyszałem złego słowa na marki typu Toyo i Yokohama od klientów. Sam mam takie i jestem w stanie twierdzić że produkty europejskie się umywają. Nie ząbkują, jeżdzą po wodzie, jeżdzą po suchym.
Michelin- odpada ze względu na cenę, choć jest wytrzymały i ogólnie bardzo dobry.
Goodyear, Dunlop- według mnie opony przereklamowane, przynajmniej jeśli chodzi o SP 01 i Hydragripy (Excelency też nie są niewiadomo czym)
Kleber, Fulda- opony poprostu do jazdy. niczym się szczególnym nie wyróżniają, ale również nie mają poważnych wad. Kleber potrafi wytrzymać tyle co Michelin.
Nokian jest ok, ale ludzie narzekają na ścieralność, to samo dotyczy Bridgestona. Jeśli Nokian to tylko na zimę, jest rewelacyjny. (może ktoś pamięta taką oponę Hakkapelita?)
Problem ścieralności to również kompromis- chcesz mieć dobrą przyczepnośc, musisz mieć miekką gumę, która łatwo się wyciera.
Pirelli, nie wiem czemu ale się bardzo słabo sprzedaje. Wydaje mi się że nie jest tak dobra jak Michałki a kosztuje tyle samo. Poza tym P6 to stary bieżnik z DUŻĄ tendęcją do wyząbkowania (i wcale nie musi być wielowachaczowego zawieszenia, opona zresztą jest symetryczna). P7 jest dużo lepszy.
Dębica, Sawa, itp- lepiej dołożyć 100 zł do kompletu i mieć NORMALNE opony.
takie moje zdanie
[ Dodano: 2008-04-01, 23:18 ]
aha, jeszcze coś. Przestrzegam przed używkami z zachodniej granicy. Niemiec (a raczej Turek) nie jest głupi i nie oddaje za bezcen dobrych opon. Wiem, bo sam je przywoziłem.
Szczerze powiem, że wolałbym założyć Goodride czy Nexena niż super okazję za 10 Euro.