Audio w b4 - przednie drzwi pelne parapety
Audio w b4 - przednie drzwi pelne parapety
Witam! Mam pytanie. Czy ktoś montował głośniki w drzwiach przednich. Chodzi mi o boczek, który ma krótką kieszeń.
Jest to zdjęcie pożyczone od jednego z forumowiczów. Jednak mój wygląda tak samo.
Czy jest to możliwe i jeżeli tak to jaki rozmiar głośnika tam się zmieści. Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-01-07, 16:00 ]
Zdjęcia mile widziane. Ciekaw jestem jak to się prezentuje.
Jest to zdjęcie pożyczone od jednego z forumowiczów. Jednak mój wygląda tak samo.
Czy jest to możliwe i jeżeli tak to jaki rozmiar głośnika tam się zmieści. Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-01-07, 16:00 ]
Zdjęcia mile widziane. Ciekaw jestem jak to się prezentuje.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 00:07 przez Ibanez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
RaKo, nie pleć głupot kolego, że masz miejsce ORI na głośniki w przednich drzwiach.
Pomijając jakość dźwięku, montowanie głośników w wyrżnięte otwory w boczku to istne niszczenie auta. O kaleczeniu rzemiosła CA nie wspomnę.
a) głośnik gra wraz z boczkiem i rusza nim
b) boczek nie izoluje rezonansu wewn. drzwi.
c) wygląda to nieładnie.
Efekt niemal taki, jak byś głośnik zawiesił na sznurku na lusterku i słuchał tego basu.
Pomijając jakość dźwięku, montowanie głośników w wyrżnięte otwory w boczku to istne niszczenie auta. O kaleczeniu rzemiosła CA nie wspomnę.
a) głośnik gra wraz z boczkiem i rusza nim
b) boczek nie izoluje rezonansu wewn. drzwi.
c) wygląda to nieładnie.
Efekt niemal taki, jak byś głośnik zawiesił na sznurku na lusterku i słuchał tego basu.
Najpierw zakup je na ww.taschki.pl, zamontuj, zerknij jakość i wygląda, odsłuchaj, a później mędrkuj.RaKo pisze:te Taschi to badziew jest.
- RaKo
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Doc, Widziałem to i jest to wiocha,sory jak Cię uraziłem i Twoją dumę bo pewnie masz taki szmelc :mrgreen: Pewnie nie słyszałeś jak grają głośniki w boczkach na pierwszym zdjęciu,ijak by te Taschi mi pasowały do mojego boczku :?: Tak na marginesie to wydaje mi się ,że na forum jest nie wiele osób któresłyszały pożądne brzmienie bez tych tacek,więc zapraszam na odsłuch <ok>
Ibanez czekamy na fotki tego Twojego montazu!! bo juz z rok sie przymierzam do wyciecia w tapicerce dziurek i montazu glosnikow na mdf!! no ale prosze o jakies fotostory!!gdyby nie takie boczki to juz dawno siedzialyby tam taschaki!!a tu nie ma;/ kolejna sprawa wplywajaca na montaz jest fakt iz podobaja mi sie boczki!!wszakze-jak doczytalem-jest to obicie z lepszych materialow i montowane jako opcja :mrgreen:
Witajcie! Niestety nie robiłem żadnego fotostory. Jednak postaram sie wrzucić zdjecia efektu końcowego. Muszę sie nie zgodzić z kolegą, który pisał o fatalnych skutkach montowania głosników w org. boczkach. Mnie sie udało i naprawdę brzmi fajnie. Oczywiście musiałem dobrać odpowiednie głośniki. T.zn. przymierzałem kilka zestawów głośników. Wymiarowo wszystkie pasowały i nie było problemów z montażem. Jednak wrażenia odsłuchowe były bardzo zaskakujące. W rezultacie prób dźwiekowych najlepszym rozwiązaniem okazał się zestaw HERTZ DSK 165. Montowałem również JBL CS 2165c - wrażenia słuchowe faktycznie fatalne ( mimo wyzszej ceny) Była tez próba z z tanimi Pionierami ok. 130zł. nie pamietam modelu. Grały lepeij od JBL ale to nie bylo to. Oczywiscie nie był to montaż na "wysokim poziomie". Boczek został trochę wygłuszony pianką-znalazła sie w garażu to ją wykorzystałem. Dodam, że podłączenie wykonał fachowiec z firmy montującej car-audio i nie bardzo kręcił nosem na sposób zamontowanie głośników w drzwiach. To tyle bo naciska mnie syn abym zwolnił mu komputer (kurcze rozchorował sie ,siedzi w domu i nie ma spokoju!
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
Ibanez, najważniejsze, że jesteś zadowolony.
Nie ulega jednak wątpliwości, że zdecydowanie najgorszy dźwięk jaki można uzyskać montując głośniki w drzwi, to wsadzenie je centralnie w boczek.
Sprawa czy gra fajnie, czy niefajnie to określenia subiektywne, tak, jak to, że ja lubię kebaba na ostro, a Ty nie jadłeś go nigdy i powiesz, że ten łagodny jest zdecydowanie smaczniejszy
Jednak gdybyś spróbował obu kebabów zmieniłbyś zdanie
Mam nadzieję, że ta metaforą wyjaśniłem
Podkreślę raz jeszcze. Każdy głośnik grać będzie w każdej komorze rezonansowej. W przypadku montażu w drzwi, zamontowany centralnie w boczek zagra znacznie gorzej niż zamontowany w panel drewniany uwzględniając dokładnie tą samą komorę rezonansową tj jej materiał, kształt i pojemność.
Jeśli do tego, tak jak wspomniał wyżej kolega, nie zrobiłeś otworów na wylot, masz znacznie mniejszą komorę ( za małą i plastikową )
Kolejna metafora:
Wyobraź sobie kolumnę głośnikową, powiedzmy 10, 12 litrów, aby pracował w niej niskotonowy głośnik 16 cm.
Stawiamy dwie kolumny. Jedna jest cała drewniana, a druga przednią ścianę ma z cienkiego, miękkiego plastiku. Odsłuchujesz i oczywistym jest, którą wskazujesz na łądniej grającą.
Tu, aby dobrze odzwierciedlić przykład, warto dodać. Jedna kolumna jest pojemności 4 litrów, druga 12 litrów. Ta pierwsza malutka ma przód z plastiku, ta wieksza ma przód z grubego drewna.
Co do tashek. Daję one ładniejszy wygląd niż plastikowe kieszenie oryginalne w Audi 80. Mówie o boczkach do których taschki pasują, a nie o boczkach kolegi wyżej i to nie jest moja subiektywna ocena, a każdego kto na spotach słuchał i widział moje CA jak miałem B4.
Nie ulega jednak wątpliwości, że zdecydowanie najgorszy dźwięk jaki można uzyskać montując głośniki w drzwi, to wsadzenie je centralnie w boczek.
Sprawa czy gra fajnie, czy niefajnie to określenia subiektywne, tak, jak to, że ja lubię kebaba na ostro, a Ty nie jadłeś go nigdy i powiesz, że ten łagodny jest zdecydowanie smaczniejszy
Jednak gdybyś spróbował obu kebabów zmieniłbyś zdanie
Mam nadzieję, że ta metaforą wyjaśniłem
Podkreślę raz jeszcze. Każdy głośnik grać będzie w każdej komorze rezonansowej. W przypadku montażu w drzwi, zamontowany centralnie w boczek zagra znacznie gorzej niż zamontowany w panel drewniany uwzględniając dokładnie tą samą komorę rezonansową tj jej materiał, kształt i pojemność.
Jeśli do tego, tak jak wspomniał wyżej kolega, nie zrobiłeś otworów na wylot, masz znacznie mniejszą komorę ( za małą i plastikową )
Kolejna metafora:
Wyobraź sobie kolumnę głośnikową, powiedzmy 10, 12 litrów, aby pracował w niej niskotonowy głośnik 16 cm.
Stawiamy dwie kolumny. Jedna jest cała drewniana, a druga przednią ścianę ma z cienkiego, miękkiego plastiku. Odsłuchujesz i oczywistym jest, którą wskazujesz na łądniej grającą.
Tu, aby dobrze odzwierciedlić przykład, warto dodać. Jedna kolumna jest pojemności 4 litrów, druga 12 litrów. Ta pierwsza malutka ma przód z plastiku, ta wieksza ma przód z grubego drewna.
Co do tashek. Daję one ładniejszy wygląd niż plastikowe kieszenie oryginalne w Audi 80. Mówie o boczkach do których taschki pasują, a nie o boczkach kolegi wyżej i to nie jest moja subiektywna ocena, a każdego kto na spotach słuchał i widział moje CA jak miałem B4.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
Już raz przedstawiałem swoją propozycję odnośnie tego typu boczków drzwiowych.
Zrobię to kolejny na szybko namalowany:
1. Mamy boczek, którego kieszeń zwęża się w środku. Wymiary sa z głowy, ale przedstawiają o co chodzi.
2. W odpowiednim, wymierzonym wcześniej miejscu wycinamy otwór montażowy głośnika. Wycinamy go na wylot, tak abyśmy widzieli wygłuszenie drzwi czy też blachę. Jest to ważne, aby rezonans szedł do profilu drzwi.
3. Kupujemy dwa pierścienie MDF w cenie 30 zł grubość 36mm. MDF to idealne do obróbki drewno. Bierzemy pilnik ( chyba, że mamy frezarkę ) i z jednej strony piłujemy, tak aby kształt odpowiadał zwężającej się kieszeni boczka. Po wycięciu i dopasowaniu, jego boki malujemy na czarno lub oklejamy czarna okleiną badź wykładziną. Oklejamy po to, aby nie było go widać w kieszeni.
4. Wkładamy dopasowany już pierścień MDF i przez wcześniej wycięty otwór uszczelniamy po całym obwodzie silikonem czarnym co przy okazji przylepi go, przymocuje.
To moim zdaniem jedyna możliwość, aby przy bardzo niskim budżecie uzyskać w miarę przyzwoite brzmienie w tego typu boczkach drzwiowych.
Pozdrawiam
Ps:
Świetne fotostory :lol:
Zrobię to kolejny na szybko namalowany:
1. Mamy boczek, którego kieszeń zwęża się w środku. Wymiary sa z głowy, ale przedstawiają o co chodzi.
2. W odpowiednim, wymierzonym wcześniej miejscu wycinamy otwór montażowy głośnika. Wycinamy go na wylot, tak abyśmy widzieli wygłuszenie drzwi czy też blachę. Jest to ważne, aby rezonans szedł do profilu drzwi.
3. Kupujemy dwa pierścienie MDF w cenie 30 zł grubość 36mm. MDF to idealne do obróbki drewno. Bierzemy pilnik ( chyba, że mamy frezarkę ) i z jednej strony piłujemy, tak aby kształt odpowiadał zwężającej się kieszeni boczka. Po wycięciu i dopasowaniu, jego boki malujemy na czarno lub oklejamy czarna okleiną badź wykładziną. Oklejamy po to, aby nie było go widać w kieszeni.
4. Wkładamy dopasowany już pierścień MDF i przez wcześniej wycięty otwór uszczelniamy po całym obwodzie silikonem czarnym co przy okazji przylepi go, przymocuje.
To moim zdaniem jedyna możliwość, aby przy bardzo niskim budżecie uzyskać w miarę przyzwoite brzmienie w tego typu boczkach drzwiowych.
Pozdrawiam
Ps:
Świetne fotostory :lol: