SUBWOOFER do Audi 80
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
OK tu są linki na moje fotki
maja tuba której używam sami widzicie że mam mało miejsca i trzeba coś z tym zrobić chociaż dobrze gra
a druga fotka to miejsce wolne tam jest bak paliwa i nie wiem czy to dobry pomysł żeby o zamienić na dużo mniejszy bo po co mi 70l. jak mam gaz i zrobiłbym drugą podłogę z płyty i pod same oparcie siedzenia wstawiłbym skrzynie oceńcie to i proszę o opinię.
maja tuba której używam sami widzicie że mam mało miejsca i trzeba coś z tym zrobić chociaż dobrze gra
a druga fotka to miejsce wolne tam jest bak paliwa i nie wiem czy to dobry pomysł żeby o zamienić na dużo mniejszy bo po co mi 70l. jak mam gaz i zrobiłbym drugą podłogę z płyty i pod same oparcie siedzenia wstawiłbym skrzynie oceńcie to i proszę o opinię.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 10:49 przez Kosmos13ar, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie o tym pisałem w tym temacie trochę wcześniejniteart pisze:Wtrące sie w temat, zadajac pytanie:Jeżeli w Tubie nie ma portu bass-refleksu to czy bas bedzie "cichszy". W mojej tubie <Magnat 300 rms> bas wydaje mi sie jakis "cichy" i zastanawiam sie czy to nie od tego.
Napisz jakim wzmacniaczem napędzasz tę tubę lub skrzynkę i jaki model głośnika Magnata w niej masz.
W starszych seriach Magnaty miały w konstrukcjach budżetowych głośniki o niskiej skuteczności i trzeba było podpinać dość mocne wzmaki żeby dobrze i głośno grały.
Znalazłem trochę danych tego głośnika. Producent zaleca zabudowę w skrzyni bass-reflex 45l i Br 10cm\14cm.
Jeśli nie masz tam żadnych rurek to tuba gra Ci za wysoko i stąd brak głębokiego basu.
Podaj mi wymiary tuby i średnicę otworów to policzę Ci jak długie rury Br trzeba wstawić, żeby ją niżej zestroić.
Tył wygląda tak?
Jeśli nie masz tam żadnych rurek to tuba gra Ci za wysoko i stąd brak głębokiego basu.
Podaj mi wymiary tuby i średnicę otworów to policzę Ci jak długie rury Br trzeba wstawić, żeby ją niżej zestroić.
Tył wygląda tak?
- Kosmos13ar
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pytanko mam takie cudo 500w RMS
i nie wiem do jakiej skrzyni jego wstawić ?
PODPOWIEDZCIE
oto link do fotek. Głośniczek waży ok 18kg żeliwny, szyty i klejony
http://kosmos13ar.fotosik.pl/albumy/147048.html
PODPOWIEDZCIE
Masz może jakieś parametry do tego cuda?Kosmos13ar pisze:Pytanko mam takie cudo 500w RMS
PODPOWIEDZCIE
Bardzo podobny głośnik miał mój kumpel zabudowany w fabrycznej skrzyni, ale to że podobny nie znaczy że ten sam :mrgreen:
Konstrukcja skrzyni była bass-reflex albo labiryntowa.
Jeśli możesz wrzuć chociaż podstawowe parametry TS
SUBWOOFER do Audi 80
Witam
Mam zamiar nagłośnić moje cudeńko... a zdecydowanie brakuje mi basu...
Mam zamiar kupić jeden z tych głośników:
sony_xs_l154p5b
pioneer_ts_w306dvc
jbl_gto_1202d
i myslalem do tego dac 2 wzmacniacze połączone mostkowo.
Wiem, że nie jest to zbyt dobry wzmacniacz, ale nie startuje w konkursach car audio... a według mnie to powinno przyzwoicie grac...
wszytko to zamontowane w skrzyni z 2 bass-refleksami
Co o tym sądzicie?
Mam zamiar nagłośnić moje cudeńko... a zdecydowanie brakuje mi basu...
Mam zamiar kupić jeden z tych głośników:
sony_xs_l154p5b
pioneer_ts_w306dvc
jbl_gto_1202d
i myslalem do tego dac 2 wzmacniacze połączone mostkowo.
Wiem, że nie jest to zbyt dobry wzmacniacz, ale nie startuje w konkursach car audio... a według mnie to powinno przyzwoicie grac...
wszytko to zamontowane w skrzyni z 2 bass-refleksami
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 22:06 przez nightmar, łącznie zmieniany 3 razy.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Pionner lub JBL tych glosników.
Wzmacniacze dwa ? Rozumiem, ze jeden w mostku.
Przemysl sprawę zamkniętej skrzynki. Niżej Ci ona zejdzie choć co prawda ciut mniej huku zrobi. No chyba, że zależy Ci głownie na efektywności a nie efektowności
Wylicz dobrze skrzynkę. Masz wszystkie dane tych glosników w sieci.
Wzmacniacze dwa ? Rozumiem, ze jeden w mostku.
Przemysl sprawę zamkniętej skrzynki. Niżej Ci ona zejdzie choć co prawda ciut mniej huku zrobi. No chyba, że zależy Ci głownie na efektywności a nie efektowności
Wylicz dobrze skrzynkę. Masz wszystkie dane tych glosników w sieci.
Ano niestety, ale wybór jak rozumiem już zapadł.nightmar pisze:Wiem że niejest to zbyt dobry wzmacniacz
Osobiście kupiłbym JBL, ewentualnie Pioneer
Nigdy nie podłączaj dwóch wzmacniaczy pod jeden dwu cewkowy głośnik :!: :!: :!:
Niezwykle rzadko dopuszczane jest podłączenie zmostkowanego wzmacniacza czterokanałowego wysokiej klasy, ale i tak zachodzi wysokie prawdopodobieństwo uszkodzenia sprzętu.
Jeśli chodzi o wzmacniacz to w podobnej cenie proponował bym
carpower_602 lub trochę droższy carpower_hpb_1502
Są to sprawdzone konstrukcje Monacora porównywalne klasą do głośników które wybrałeś :mrgreen:
Nigdy nie podłączaj dwóch wzmacniaczy pod jeden dwu cewkowy głośnik :!: :!: :!:
Niezwykle rzadko dopuszczane jest podłączenie zmostkowanego wzmacniacza czterokanałowego wysokiej klasy, ale i tak zachodzi wysokie prawdopodobieństwo uszkodzenia sprzętu.
Jeśli chodzi o wzmacniacz to w podobnej cenie proponował bym
carpower_602 lub trochę droższy carpower_hpb_1502
Są to sprawdzone konstrukcje Monacora porównywalne klasą do głośników które wybrałeś :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 21:26 przez MacAudiO, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja bym wziął Pionka ale na pewno nie te wzmaki... to lipa... kup lepiej 1 a porządny np taki:
blaupunkt_gta_2_mk2
Blaupunkt przynajmniej pociągnie i się nie spali jak Firsty czy inne Buschmanny...
Stawiaj na firmę!!!
Mój dziadek powiada "tanie mięso psy jedzą" a starsi mają zawsze rację...!!!
blaupunkt_gta_2_mk2
Blaupunkt przynajmniej pociągnie i się nie spali jak Firsty czy inne Buschmanny...
Stawiaj na firmę!!!
Mój dziadek powiada "tanie mięso psy jedzą" a starsi mają zawsze rację...!!!
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 21:27 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.
Słyszałes o takim wzmanciaczu jak BM ATX 990?
Kosztuje w granicach 500zł a jest lepszy od carpower 1502 i tego gta2
Teraz do kolegi który załozył post;
Po pierwsze napisz ile mozesz maxymalnie przeznaczyc na subwoofer i jakiej mzyki słuchasz
P.s Odrazu ci powiem ze z bassem bedzie ciezko w b4 sedan trzeba troszke pracy by uzyskac dobry efekt.
Pozdrawiam!!!
Kosztuje w granicach 500zł a jest lepszy od carpower 1502 i tego gta2
Teraz do kolegi który załozył post;
Po pierwsze napisz ile mozesz maxymalnie przeznaczyc na subwoofer i jakiej mzyki słuchasz
P.s Odrazu ci powiem ze z bassem bedzie ciezko w b4 sedan trzeba troszke pracy by uzyskac dobry efekt.
Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 21:29 przez mike21, łącznie zmieniany 1 raz.