[B4 AVANT] Przepalanie się bezpiecznika el.lusterek i wycier
[B4 AVANT] Przepalanie się bezpiecznika el.lusterek i wycier
Witam, ostatnio zauważyłem że nie działają mi el.lusterka. Jakiś czas temu przepinałem je w odpowiednie miejsce w płycie nad nogami kierowcy. W zasadzie nie miałem wtedy podpiętej tylnej wycieraczki i działały. Kupiłem silniczek, podpiąłem i bezpiecznik non stop się przepala. Jak tylko odepnę go to działa. Silniczek podpinałem na sucho do akumulatora i kręci. O co biega ? Noszę się z zamiarem wymiany wiązki tylnej klapy tylko nie wiem jeszcze jak się do niej dobrać. Może to kwestia czegoś innego ?
Co najlepsze że w miejscu które mi się przepala bezpiecznik mam 15A, a z tego co widziałem w specyfikacji na forum powinien tam być bezpiecznik 5A. Tak czy inaczej jeden i drugi się przepala.
Co najlepsze że w miejscu które mi się przepala bezpiecznik mam 15A, a z tego co widziałem w specyfikacji na forum powinien tam być bezpiecznik 5A. Tak czy inaczej jeden i drugi się przepala.
Amperaż zabezpieczenia to wymiar wysokości prądu jaki może przepłynąć przez bezpiecznik. Jeżeli prąd jest większy bezpiecznik się przepala. A w twoim przypadku jest ewidentnie zwarcie. Podłącz silniczek do aku ale przez bezpiecznik, wtedy wykluczysz nadprądowy pobór silniczka.
P.S. A problem sterowania lusterkami rozwiązany ?
P.S. A problem sterowania lusterkami rozwiązany ?
A no taki
viewtopic.php?t=14119
viewtopic.php?t=14119
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Re: [B4 AVANT] Przepalanie się bezpiecznika el.lusterek i wy
Witaj, czy juz rozwiazales ten problem przepalania?OGr pisze:Witam, ostatnio zauważyłem że nie działają mi el.lusterka. Jakiś czas temu przepinałem je w odpowiednie miejsce w płycie nad nogami kierowcy. W zasadzie nie miałem wtedy podpiętej tylnej wycieraczki i działały. Kupiłem silniczek, podpiąłem i bezpiecznik non stop się przepala. Jak tylko odepnę go to działa. Silniczek podpinałem na sucho do akumulatora i kręci. O co biega ? Noszę się z zamiarem wymiany wiązki tylnej klapy tylko nie wiem jeszcze jak się do niej dobrać. Może to kwestia czegoś innego ?
Ja mam dokladnie to samo, czasem zdarza sie ze w ciagu tygodnia ze 3 bezpieczniki sie spala To jest bezpiecznik nr 18 - elektryczne ster lusterek, elektryczne szyby, wycieraczka tylna, mam dokladnie taki sam wsadzony tu bezpiecznik czyli 15A.
Dziwna sprawa, ze mialem tak ze 2 miesiace temu ze mi sie w ciagu tam tyogdnia z 5 bezpiecznikow spalilo, teraz jakos ze 2 miesiace sie nic nie dzialo, a teraz znow ze 3 w ciagu tygodnia byly.....dziwne ???
Ja mialem podejrzenia wczesniej do silniczka spryskiwacza tylnej szyby, bo mi nie dzialal i myslaem ze moze miec zwarcie, ale teraz mam zalozony juz dobry silniczek i zwarcia nie robi, bo dziala, wycieraczka nie chodzi ja ksie spali ten bezpiecznik nr 18, ale spryskiwacz bez niego funkcjonuje, wiec nie ma wplywu na ten bezpiecznik nawet, wiec nie wiem juz co moze byc, jeszcze podejrzenie w kierunku tego przelacznika, ktorym sie blokuje elektryczne szyby (zeby dzieciaki nie wyskakiwaly w czasie drogi bawiac sie nimi ) myslale, ze moze tutaj jakies moze sie zwarcie robic, bo tez nie wie mgdzie szukac przyczyny juz?
Nie pozostaje nic innego ja ktylko egzorcyzmy odprawic nad ta niunia, co by zle moce wyplenicOGr pisze:Podłączyłem silniczek do akumulatora przez bezpiecznik na kablu i się nie spalił. Wyciagnąłem przekaźnik bo myślałem żę on przepala ale dalej to samo. Cholera wie o ki pierun chodzi. Jak odłączę silniczek to wszystko chodzi i zero problemów.
ps. jeszce tak mysle a ta wiazka przewodow przy klapie tylnej, moze tam jakies zwarcie sie robi, lubi tam pękac przeciez jak wiadomo ?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 15:35 przez TDI80, łącznie zmieniany 1 raz.
To moze u mnie wlasnie tez silnik wycieraczki za to odpowiedzialny jest ze mi pali bezpiecznik?OGr pisze:Nie wiem, może spróbuję założyć stary silniczek i zobaczę czy przepala. Może faktycznie coś tam z tym nowym silniczkiem jest nie tak.
Moze jakos przytarty, za ciazko ma, jakies za duzo obciazenie sie robi, jak sadzisz?
- Darecki3037
- Audi 80 Klub