Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK] wycieki oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK] wycieki oleju

Post autor: grabon.a » 11 gru 2007, 19:12

Witam

Z mojej audicy strasznie wycieka olej. Ostatnio przemyłem z dołu silnik i skrzynię biegów bo była cała w błocie i oleju. Wytarłem wszystko do sucha no i juz po chwili znowu pokazała się kropla oleju. Tylko teraz nie wiem skąd to leci bo olej pokazuje się na łączeniu skrzyni biegów i silnika. Wyczytałem juz na forum ze jest tam uszczelka no i teraz sie zastanawiam czy to ta uszczelka puszcza czy ta od miski olejowej. Miska olejowa jest mokra tylko w tylniej części "przy skrzyni biegów" a tam nie widac, która uszczela puszcza bo zawieszenie zasłania :-/ .
Dzisiaj samochód stał w garażu bez osłony silnika no i szok! Plama o srednicy 20cm a na bagnecie ponizej minimum. Olej Mobil 15W40

Jak myslicie która uszczelke bedzie trzeba wymienic? Dużo jest problemów przy wymianie tej między silnikiem a skrzynią?

pozdr.

Awatar użytkownika
nitro20
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nitro20 » 11 gru 2007, 19:24

Cześć miałem podobny problem jak u ciebie co prawda olej troszkę wolniej leciał ale skrzynia była też zalana.Pierwsze co to wymiana uszczelniacza na wałku od str skrzyni lecz to troszkę bedzie kosztowało mnie robocizna200Zł skrzynia do wyjęcia przy okazji zrobiłem sprzęgło. uszczelka pod michą nie jest kłopotliwa do wymiany ale jezeli to ta to nie powinno być problemu z lokalizacją wycieku oblookaj dobrze wszystko. Jest jeszcze jedna opcja brok nad rozrusznikiem zobacz czy on nie jest zaolejony bo to własnie z niego u mnie leciało ale jak to bywa usterka zlokalizowana na końcy w ten sposób samochod dostał nowe uszczelki na wałek i pod miske no i kpl sprzęgła :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 gru 2007, 19:26 przez nitro20, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
audicom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audicom1 » 11 gru 2007, 19:25

Ja bym stawiał na symering od wału silnika. Może ktoś będzie miał inny pomysł?
Z wymianą tego to czekało by Ciebie oddzielenie skrzyni przede wszystkim-później koło zamachowe z dociskiem i tarczą sprzęgłową-jeśli coś pokręciłem to niech ktoś poprawi ;-)

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 11 gru 2007, 19:27

grabon.a pisze:Wytarłem wszystko do sucha no i juz po chwili znowu pokazała się kropla oleju. Tylko teraz nie wiem skąd to leci bo olej pokazuje się na łączeniu skrzyni biegów i silnika. Wyczytałem juz na forum ze jest tam uszczelka...
Na łaczeniu skrzyni z silnkiem nie ma żadnej uszczeki.... Jedynie w środku są symeringi na wałkach...dokładnie tak jak pisze kolega... ale pierw cza wszstko pożadnie wymyć od samej góry, łaczni z pokrywą zaworów, i potem patrzeć własnie od tego miejsca w dół, bo w sumie ciec moze, z pod pokrywy zaworów, potem z pod glowicy, na końcu z miski, dodatko mogą puszcać symeringi na wałkach. Dla pewnośći mozesz jeszcze sprawdzić stan oleju w skrzyni, chyba ze jesteś pewien ze to tylko i wyłacznie olej silnkowy. Zastanawaim sie nad tym jak by ciekło z uszczelnacza na wale korbowym od storny koła zamachowego to czy nie zaczeła by sie ślizgac tarcza, skoro to aż taki duży wyciek?

Awatar użytkownika
audicom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audicom1 » 11 gru 2007, 19:37

Solskier pisze:Zastanawaim sie nad tym jak by ciekło z uszczelnacza na wale korbowym od storny koła zamachowego to czy nie zaczeła by sie ślizgac tarcza, skoro to aż taki duży wyciek?
Dobrze mówisz-fakt i to wogóle przy laniu sie takim oleju to włączenie biegu powinno być problemem!!!! Od strony kabiny jest taki gumowy uszczelniacz pod pokrywa zaworów - ona dośyc często przecieka - zobacz na to też

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 11 gru 2007, 21:17

no może z pod kapy cieknie ale naprwade minimalnie (od strony kolektora ssącego). W okolicach rozrusznika sucho. Ostatnio dokręciłem sruby od miski olejowej ale tylko z 3 stron bo od strony skrzyni nie dało sie klucza wsadzic, nawet śrub nie widac. Następnym razem podniosę auto na dwóch lewarkach i opuszczę zawieszenie chyba tylko tak można się tam dostac :-/

[ Dodano: 2007-12-12, 23:47 ]
dzwoniłem do sklepu no i podali mi takie ceny: uszczelka pod miske 39zł, uszczelka pod kape zaworową 49zł, simmering wału od str. skrzyni 119zł. Planuje kupic to wszysyko w sobote no i po nedzieli zabrac się za naprawe. Troche drogi ten simmering czy to uczciwa cena?
No i jeszcze jedyno czy po tym zabiegu bede mógł przejśc na półsyntetyk? W planach jeszcze wymiana uszczelniaczy.

rafales83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafales83 » 16 gru 2007, 17:21

Witam, w mojej B4 ABK mam mokra skrzynie biegów, widac to bedac pod samochodem, kiedy nodkrecilem oslone silnika zauwazylem ze rozruszsnik tez mam zalany olejem :-( , z czego jest ten wyciek? czy mozna sprawdzic stan oleju w skrzyni biegów?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 16 gru 2007, 17:37

Grabon.a nie kupujj tego simmeringu za 119 PLn. On kosztuje maksymalnie połowę tego. Nie daj się sprzedawcy naciąć.

Awatar użytkownika
audicom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audicom1 » 16 gru 2007, 17:40

grabon.a pisze:dzwoniłem do sklepu no i podali mi takie ceny: uszczelka pod miske 39zł, uszczelka pod kape zaworową 49zł, simmering wału od str. skrzyni 119zł.
-pod pokrywę zaworów ja zapłaciłem 15 zł, a pod głowicę 49zł (elring) więc coś te ceny które podajesz jak dla mnie są dosyć wysokie, popytaj w innym sklepie.
rafales83 pisze:Witam, w mojej B4 ABK mam mokra skrzynie biegów, widac to bedac pod samochodem, kiedy nodkrecilem oslone silnika zauwazylem ze rozruszsnik tez mam zalany olejem , z czego jest ten wyciek? czy mozna sprawdzic stan oleju w skrzyni biegów?
-sprawdź pokrywę zaworów, uszczelkę pod głowicą, wogóle to wytrzyj wszystko i obserwuj skąd zacznie sie sączyć. A poziom oleju w skrzyni to już ciężka sprawa-choć wykręć korek spustowy i jeśli będzie delikatnie olej wyciekać to masz odpowiedni stan (jeśli się nie myle to tak powinno być)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 16 gru 2007, 17:53

audicom1 pisze:A poziom oleju w skrzyni to już ciężka sprawa-choć wykręć korek spustowy i jeśli będzie delikatnie olej wyciekać to masz odpowiedni stan (jeśli się nie myle to tak powinno być)
Na pewno nie spustowy.
Spustowy zostaw w spokoju. Z boku skrzyni jest drugi korek do sprawdzania poziomu oleju, i to ten korek należy odkręcić i sprawdzić poziom oleju, ewentualnie uzupełnić.

Awatar użytkownika
audicom1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audicom1 » 16 gru 2007, 17:57

Danek pisze:Na pewno nie spustowy.
Spustowy zostaw w spokoju. Z boku skrzyni jest drugi korek do sprawdzania poziomu oleju, i to ten korek należy odkręcić i sprawdzić poziom oleju, ewentualnie uzupełnić.
-sory za wprowadzenie w błąd, Danek dobrze mówi!!!!

Awatar użytkownika
romeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romeo » 16 gru 2007, 19:18

miałem tez problem z duzym wyciekiem oleju okazało sie ze s... przez czujnik cisnienia oleju wymiana czujnika (10pln)załatwiła sparawe olej pojawiał sie w miejscu które opisujesz sciąg kaptórek z czujnika i sprawdz czy jest suchy

rafales83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafales83 » 17 gru 2007, 09:21

dzieki <mikolaj>

grabon.a
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grabon.a » 17 gru 2007, 17:21

czarekj pisze:Grabon.a nie kupujj tego simmeringu za 119 PLn. On kosztuje maksymalnie połowę tego. Nie daj się sprzedawcy naciąć.
tak sprzedawca sie pomylił ten simmering kosztował 30zł (Germany "bph")

pozdr.

Paweł.Rocho
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Paweł.Rocho » 09 kwie 2008, 15:54

Witam.
W moim Audi zauważyłem że na łączeniu skrzyni z silnikiem jest mokro i czasem widoczne są krople oleju,jak już wyczytałem to prawdopodobnie puszcza już symering na łączeniu.Czy jeżeli wymienię sam olej w skrzyni to problem zniknie i jaki jest rozmiar klucza do korka spustowego w skrzyni?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl