[All] Techniki odpalania auta
-
- Forum Audi 80
[All] Techniki odpalania auta
witam, w sumie to dość fundamentalna rzecz a wiec mam pytanie jak najlepiej odpalać auto? 1.na luzie + wciśniete sprzęgło. 2. sam bieg jałowy bez sprzęgła czy 3. bieg + wciśnięte sprzęgło. pytam bo zawsze odpalam na luzie bez wciśnietego sprzęgła i ktoś mi zwrócił uwage :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 00:12 przez Revelation, łącznie zmieniany 1 raz.
Odp:
1. Ja zawsze tak odpalam i moim zdaniem tak jest najlepiej.
2. Jeśli jest ciepło, tzn nie ma ujemnych temperatur, masz sprawny akumulator to jak najbardziej można. Jeśli odpalasz tak w ujemnych temperaturach to niepotrzebnie obciążasz akumulator i rozrusznik, gdyż "koledzy" w tym momencie muszą dodatkowo obracać kółkami w skrzyni, przelewając zgęstniały olej.
3. Też można aczkolwiek jak już silnik zaskoczy i "puścisz" sprzęgło na załączonym biegu to skutki mogą być opłakane.
Reasumując według mnie najlepszy jest pierwszy sposób. <ok>
1. Ja zawsze tak odpalam i moim zdaniem tak jest najlepiej.
2. Jeśli jest ciepło, tzn nie ma ujemnych temperatur, masz sprawny akumulator to jak najbardziej można. Jeśli odpalasz tak w ujemnych temperaturach to niepotrzebnie obciążasz akumulator i rozrusznik, gdyż "koledzy" w tym momencie muszą dodatkowo obracać kółkami w skrzyni, przelewając zgęstniały olej.
3. Też można aczkolwiek jak już silnik zaskoczy i "puścisz" sprzęgło na załączonym biegu to skutki mogą być opłakane.
Reasumując według mnie najlepszy jest pierwszy sposób. <ok>
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
luz + sprzęgło + wyłączone wszystko światła itp. to w każdym przypadku, najłatwiejszy rozruch
silnik z wtryskiem bez gazu
silnik z gaźnikiem - ssanie + jak kto woli, czasem nie zaskoczy bez gazu
stary diesel bez el. - pełny gaz
nowy diesel z el. bez gazu
diesle po zgaszeniu świec żarowych...
powiem jeszcze że w zimie jak już sie ma aku na wykończeniu a auto stoi długo to warto na moment zaświecić światła przed startem rozrusznikiem bo to "rozrusza" akumulator
silnik z wtryskiem bez gazu
silnik z gaźnikiem - ssanie + jak kto woli, czasem nie zaskoczy bez gazu
stary diesel bez el. - pełny gaz
nowy diesel z el. bez gazu
diesle po zgaszeniu świec żarowych...
powiem jeszcze że w zimie jak już sie ma aku na wykończeniu a auto stoi długo to warto na moment zaświecić światła przed startem rozrusznikiem bo to "rozrusza" akumulator
- krzysiek_kw15
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH