[B4 all] Wymiana łożyska przedniego koła
[B4 all] Wymiana łożyska przedniego koła
Koledzy mam takie pytanko czy da się wymienić przednie łożysko w B4 i jeśli tak to jak się do tego zabrać :?: <myśli>
odkrecasz sworzen wahacza od zwrotnicy. odkrecasz przegub od piasty. odkrecasz zacisk hamulcowy. odkrecasz amortyzator od zwrotnicy. bierzesz zwrotnice i na prase z nia. wyciskasz piaste i lozysko. wciskasz na prasie lozysko a pozniej w lozysko piaste. montujesz wszystko w odwrotnej kolejnosci niz rozbierales. cala filozofia. z zestawem dobrych kluczy 3 godz i po robocie. na prase do mechanika jakiegos 20zl za wycisniecie i wcisniecie nowego lozyska wezmie.
- kolodzieju
- Forum Audi 80
wymieniaj kolego, póki koło masz na miejscu! Sam chciałem sie wybrac w lato nad morze ale wracając z mazur tak sie łożysko posypało, że jedna ręka nie mogłem przekręcić koła. Pojechałem czym innym na szczęście.
Wymieniłem sam, bez wiedzy mechanicznej, tylko forum mi pomogło.
Oczywiście jak koledzy piszą, do warsztatu na prasę, ale to max 20 pln wezmą.
Złożyć-> cieszyć się CISZA :0
Wymieniłem sam, bez wiedzy mechanicznej, tylko forum mi pomogło.
Oczywiście jak koledzy piszą, do warsztatu na prasę, ale to max 20 pln wezmą.
Złożyć-> cieszyć się CISZA :0
dodam tylko, że zanim rozbierzesz już koło, to na stojącym aucie, zablokuj koło i poluzuj ręcznie nakrętkę od przegubu, bo w powietrzu ciężko będzie Ci to zrobić
a co do łożysk to nie oszczędzaj, kupuj FAG'a a przynajmniej będziesz miał na dłuższy czas spokój.
robota wbrew pozorom w miarę prosta, nie ma co się jej bać
a co do łożysk to nie oszczędzaj, kupuj FAG'a a przynajmniej będziesz miał na dłuższy czas spokój.
- grubby_m
- Forum Audi 80
- Kontakt:
prosta to moze i jest ale prasa potrzebna a to nie imadło że 90% majsterkowiczów je ma.Zuck pisze:dodam tylko, że zanim rozbierzesz już koło, to na stojącym aucie, zablokuj koło i poluzuj ręcznie nakrętkę od przegubu, bo w powietrzu ciężko będzie Ci to zrobić
Ja własnie łożysko niemieckiej firmy z upustem [65PLN] wymieniłem za 20zł i nauczyłem przy okazji obsługiwac prase