Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nawigacja w telefonie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 15 lut 2008, 21:02

hmm teściowa ma ten telefon ale szczerze mówiąc to nie bardzo sobie na nim wyobrażam navi...

Awatar użytkownika
Daras
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Daras » 15 lut 2008, 23:28

ja mam navi TomTom w Nokii E50. Na prawde super sprawa. Na pewno oryginalne navi albo chociaz w Palmtopach są lepsze, ale wg mnie nie warto wydawać koło tysiąca na sporadyczne korzystanie z navi. Jeżeli ktoś używa często to wiadomo - telefon nie bedzie najwygodniejszy, ale jeżeli czasami jakaś dłuższa trasa, czy w sąsiednim miescie jakas ulica - super sprawa. koszt około 200zł (odbiornik GPS i karta pamieci) i jest super zestawik.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 11 kwie 2008, 21:49

Odświeżę trochę temacik bo mam mały problem, chce wrzucić tomtom'a do nokii E51 tylko nie wiem jaki kupić ten moduł GPS, na allegro jest tego pełno i nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę. Narazie wiem tylko że różnią się ceną.

marros1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marros1 » 12 kwie 2008, 20:22

ja navi tom tom mam ze strony symbianos.pl i tam znalazłem model telefonu i jaka navi najlepsza do niego i są tam najnowsze mapy

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 12 kwie 2008, 22:17

marros1, dzięki za szczere chęci ale wszystko to już mam tylko nie wiem jaki kupić moduł GPS

Awatar użytkownika
M@rcus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: M@rcus » 13 kwie 2008, 12:43

Nie zgodzę się z tym że navi za 400zł jest do d..., bo niektóre navi da się ładnie przerobić tak aby działały na kiku mapach, np. te bardziej markowe mają swoje mapy i jak wgrasz nie pójdzie Ci inna, ale np. taka navigacja TA
czy też Akira mimo iż są to navigacje tanie bardzo fajnie się je przerabia tj. odblokowuje, dzięki temu możesz sobie odtwarzacz mp3, video, wgraćinne ciekawe programiki, i działa jak komputerek bo masz zainstalowany windows CE, pozatym idzie Ci każda mapa na tym, a jakość sprzętu jest oko <ok> za taką kase myślę że warto <ok>

marros1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marros1 » 13 kwie 2008, 19:41

mam pentagram patfinder i jeszcze się nie zgubił i pozatym długo trzyma i bateria pasuje do nokii a w media to jakieś 230 zł

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 15 kwie 2008, 20:59

Polecam moduł Bluetooth GPS firmy Navibe, model GB735.

Odbiornik jest wyposażony w układ SiRF Star III (jeden z najdokładniejszych i najczulszych układów GPS na rynku). Dodatkowo obsługuje europejski system EGNOS (4 dodatkowe, geostacjonarne satelity wysyłające dane korekcyjne, działa również w Polsce) i jeżeli odbiornik złapie sygnał z któregoś z satelit EGNOSa, to jego dokładność może wzrosnąć nawet do 1m.

Moduł dodatkowo jest wyposażony w wymienną baterię litową, która trzyma do 12 godzin ciągłej pracy modułu, a jeżeli nawet padnie, to można kupić tanio zamiennik tej baterii (pasująca bateria jest np w Nokii 6100). Urządzenie ładowane jest przez gniazdko USB (można ładować z komputera), w komplecie posiada ładowarkę sieciową i samochodową.

Na allegro ten model można dostać już nawet za 130zł. Używam sam tego modułu razem z SPV m3100 (HTC Hermes) i Automapą i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 15 kwie 2008, 22:35

yawor, miałbym do ciebie prośbę. Jak możesz zerknij na allegro bo są tam też moduły tej firmy ale z 737 i zorientuj się czym się to różni od twojego bo ja jestem zielony w tym temacie.

Wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 16 kwie 2008, 01:25

Jeżeli chodzi o parametry GPS to nie różnią się niczym (ten sam chip GPS).

Oba mają wymienną baterię (ten sam typ BL-5C), możliwość podłączenia zewnętrznej anteny, taki sam czas pracy ciągłej i oba ładowane z USB. 737 nie ma chyba w komplecie ładowarki sieciowej (tylko samochodowa). Gabarytowo mniejszy wydaje się 735.

Z tego co widzę, to oba są w podobnych cenach (jak ja kupowałem, to 737 był trochę droższy niż 735, ale u mnie cena nie była ważna - sprzedawcy mi polecali bardziej 735).

Wydaje mi się, że którykolwiek z tych odbiorników wybierzesz, będziesz i tak zadowolony. Może przeważyć kwestia wyglądu czy wielkości odbiornika (735 jest mniejszy, ale 737 może się niektórym bardziej podobać). 735 ma dodatkowo ładowarkę sieciową, ale biorąc pod uwagę, że ładowanie jest przez USB, to w domu można ładować z komputera. Osobiście jakbym miał drugi raz kupować odbiornik, to kupiłbym ponownie 735.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 16 kwie 2008, 09:10

Ja mama SonyEricssona W950i i do niego moduł Navible. Choć moduł jest już nie najmłodszy to spisuje się bardzo dobrze także polecam firmę! Niestety nie wiem jaki to model bo był kupiony wraz z innym telefonem i nie mam do niego papierków a na obudowie nie jest napisany model... W każdym razie jest super, fixa łapie szybko, a na gorącu praktycznie automatycznie :-D

Wisznia63

Post autor: Wisznia63 » 16 kwie 2008, 10:55

nie przekonuje mnie nawigacja w telefonie-dla mnie za mały ekran,potrzebowałbym drugą osobe-dlatego mam Tom+Toma i jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 16 kwie 2008, 12:39

Wisznia63 pisze:nie przekonuje mnie nawigacja w telefonie-dla mnie za mały ekran,potrzebowałbym drugą osobe-dlatego mam Tom+Toma i jestem zadowolony.
Szczerze mówiąc z dobrym mocowaniem telefonu, żeby był ekran dobrze widoczny, nie ma wcale problemu. Tzn nie wiem jak telefony z mniejszymi ekranami (jak np nokia), ale np taki SPV m3100 spokojnie mi wystarcza (wyświetlacz ma 2.8").

No i dedykowana nawigacja, to kolejny element, który trzeba chować lub zabierać ze sobą, jak gdzieś zostawiasz samochód, żeby nie skusił złodzieja. Telefon zawsze zabierasz, więc nie ma problemu. Sam moduł GPS wożę tak, że go nie widać (może być na półce pod kierownicą, na półeczce pod popielniczką - o ile nie ma zegarów, nawet w schowku jak jest ładna pogoda i mocny sygnał) i zostawiając nawet samochód na 2-3 godziny nie wyłączam modułu. Potem wystarczy wsunąć telefon w uchwyt, odpalić program i fix jest od razu, bo moduł nie był wyłączony.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 kwie 2008, 18:00

yawor, wielkie dzięki za info, teraz chociaż trochę mi się rozjaśniło.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 07 maja 2008, 23:36

ja mam nawigacje w nokii 6280 zainstalowany Nav4All, do tego dokupiłem odbiornik GPS Navibe GB735 (polecam ten odbiornik). szukam jakiegos innego orogramowania nawigacji do tego telefonu (bez symbiana!) mozecie cos polecic? a tak ogólnie jestem zadowolony :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl