[All]Opony - czołówka testu ADAC co wybrać?
Witam serdecznie. To może i ja się wepchnę w rozmowę.
Zakupiłem tydzień temu oponki 195/55/R15 Nankang Ultra sport 2
Widnieje na nich napis: TAIWAN DESIGNE ale opinie ma niezłe no i półroczne (nowe)
Jak narazie sprawują się idealnie no i cena, wyrwałem je za 160 zł za sztukę. Chyba się opłacało...? Zobaczymy jak deszczyk popada.
Zakupiłem tydzień temu oponki 195/55/R15 Nankang Ultra sport 2
Widnieje na nich napis: TAIWAN DESIGNE ale opinie ma niezłe no i półroczne (nowe)
Jak narazie sprawują się idealnie no i cena, wyrwałem je za 160 zł za sztukę. Chyba się opłacało...? Zobaczymy jak deszczyk popada.
A ja przesiedzialem w sieci dwa dni i wybralem Yokohame.
Na pierwszy rzut poszly C-drive (asymetryczne) ok180PLN/szt, ale ostatecznie mam na felgach A-drive (zwykle oponki z 3 dosc grubymi rowkami wzdluznymi) za 170/szt.
Poczytalem uwagi czytelnikow na roznych portalach i wyszlo, ze zarowno A jak i C dostawaly bardzo dobre noty i praktycznie nie bylo glosow negatywnych (swoja droga fakt dosc zabawny, ze 90% uzytkownikow okreslalo swoj styl jazdy jako "szybki i agresywny" Nawet jesli chodzilo o Hyundaia Accenta )
Zarowno Toyo jak i Yokohamy mozna polecac w ciemno, a to, ze Auto Bild (zwany czasem Auto Swiatem) ich nie poleca to dosc oczywiste - jak Ci placi Michelin czy Pirelli to nie bedziesz reklamowal Toyo czy Yoko
PS Pirelli P Zero Rosso - gora pieniedzy i jeszcze wiecej zabawy. Niestety na krotko. Pamietam jak jakis "twardziel" dostal cos szybkiego obutego w te oponki i stwierdzil, ze mimo przekraczania granic (jego) rozsadku opony nie chcialy przekroczyc swojego punktu krytycznego
Na pierwszy rzut poszly C-drive (asymetryczne) ok180PLN/szt, ale ostatecznie mam na felgach A-drive (zwykle oponki z 3 dosc grubymi rowkami wzdluznymi) za 170/szt.
Poczytalem uwagi czytelnikow na roznych portalach i wyszlo, ze zarowno A jak i C dostawaly bardzo dobre noty i praktycznie nie bylo glosow negatywnych (swoja droga fakt dosc zabawny, ze 90% uzytkownikow okreslalo swoj styl jazdy jako "szybki i agresywny" Nawet jesli chodzilo o Hyundaia Accenta )
Zarowno Toyo jak i Yokohamy mozna polecac w ciemno, a to, ze Auto Bild (zwany czasem Auto Swiatem) ich nie poleca to dosc oczywiste - jak Ci placi Michelin czy Pirelli to nie bedziesz reklamowal Toyo czy Yoko
PS Pirelli P Zero Rosso - gora pieniedzy i jeszcze wiecej zabawy. Niestety na krotko. Pamietam jak jakis "twardziel" dostal cos szybkiego obutego w te oponki i stwierdzil, ze mimo przekraczania granic (jego) rozsadku opony nie chcialy przekroczyc swojego punktu krytycznego
Ja również kiedyś zaryzykowałem i kupiłem opony Yokohama. Po dwóch latach jazdy na tych oponach mogę stwierdzić, że to był dobry zakup. Auto jeździ jak po sznurku i to w różnych warunkach.madazaw pisze:Opony produkcji Japońskiej - Nigdy, nigdy nie słyszałem złego słowa na marki typu Toyo i Yokohama od klientów. Sam mam takie i jestem w stanie twierdzić że produkty europejskie się umywają.
niedowiarków (jeśli chodzi o japońskie opony) zapraszam na opony.com, wystarczy wybrać Toyo Proxes CF1 i przeczytać komentarze.
[ Dodano: 2008-04-12, 22:53 ]
oczywiście nie chodzi mi o namawianie do kupna itp, chce poprostu podzielić się własną opinią, bo jeśli to dobrze ująć mam lekkie odchyły jeśli chodzi o opony na samochodzie. Inni lubią brewki, spojlery, głośniki i wzmacniacze, lakiery kameleony i inne rzeczy, a ja cenię sobie przede wszystkim fabryczną oryginalność samochodu i.... .....dobre opony
[ Dodano: 2008-04-12, 22:53 ]
oczywiście nie chodzi mi o namawianie do kupna itp, chce poprostu podzielić się własną opinią, bo jeśli to dobrze ująć mam lekkie odchyły jeśli chodzi o opony na samochodzie. Inni lubią brewki, spojlery, głośniki i wzmacniacze, lakiery kameleony i inne rzeczy, a ja cenię sobie przede wszystkim fabryczną oryginalność samochodu i.... .....dobre opony
Pomóżcie koledzy, bo nigdy się nie zdecyduję... :oops: co do marki i modelu to już postanowione: Yokohama a.drive. Teraz pytanie 195/60/R14 (na razie niedostępne i trzeba poczekać) czy 185/65/R14 (dostępne od ręki, tańsze o 20zł i z mniejszym przekłamaniem -0.8%) Czy i jeżeli będzie to jaka różnica w prowadzeniu? Brać 185 czy czekać na 195? Nie jestem typem pirata drogowego. Zależy mi na czasie bo w czwartek wieczorem wyjeżdżam i nie chcę tyrać zimówek.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
U mnie w Pasacie od tygodnia siedzi komplet nowych, letnich opon Yokohama AC01 225/45/17 na nowych alu felgach 17'', które udało mi się w barterze otrzymać od firmy Inbud Faro http://www.inbud-faro.plczarekj pisze:Ja również kiedyś zaryzykowałem i kupiłem opony Yokohama. Po dwóch latach jazdy na tych oponach mogę stwierdzić, że to był dobry zakup. Auto jeździ jak po sznurku i to w różnych warunkach.
Po zdjęciu z felg opon ładnych bieżnikowo i nie zużytych, ale firmy krzak, jakiś sportiviacośtam , byłem w szoku, dosłownie w szoku jak ciche mogą być opony. Absolutnie nie słyszę kół mimo dużej szerekości opony. Wcześniej zastanawiałem się, czy to oby czasem łożyska tak nie huczą. Okazały się opony.
Yokohama to nie opona, to luksus wśród opon