Audio w b4 - foto
Audio w b4 - foto
Eh, jak dawno nie odwiedzałem tego forum, ale przyszedł czas, żeby się pochwalić, bo udało mi się nieco ulepszyć audio w mojej B4. Budowa zajęła mi tydzień, kosztowała ok. 300 zł i kilka opierniczy od żony, ale było warto, bo poprawa dźwięku jest niesamowita. Nie będę się rozpisywał zanadto co i jak robiłem, bo inspiracją dla mnie były panele wykonane na stronie rezacze.pl, choć nie trzymałem się ściśle oryginału. Napiszę jedynie, że panele przymocowane są zarówno do boczku jak i do konstrukcji drzwi tak, że nic się nie trzęsie. Wszystko jest oczywiście wygłuszone matą bitumiczną. Myślę, że moja konstrukcja jest solidniejsza niż tzw tashki sprzedawane tu i ówdzie, nie mówiąc już o kosztach, więc warto poświęcić trochę czasu, zaoszczędzić nieco kasy i mieć satysfakcję, że coś się zrobiło samemu.
Użyłem zestawu odseparowanych głośników GMS 960 i uwierzcie mi - nie wierzę, że dopłacając ponad 100 zł na Helixy lub Hertza zyskałbym znacznie na jakości dźwięku. Głośnikom nie można za wiele zarzucić i mogę je polecić z czystym sumieniem każdemu, kto chce tanim kosztem polepszyć jakość dźwięku w swoim aucie. Być może brakuje trochę środka, ale to da się wyregulować na radyjku. Zresztą to nie jakiś tam Harman Kardon tylko zestaw za 129 zł.
Użyłem zestawu odseparowanych głośników GMS 960 i uwierzcie mi - nie wierzę, że dopłacając ponad 100 zł na Helixy lub Hertza zyskałbym znacznie na jakości dźwięku. Głośnikom nie można za wiele zarzucić i mogę je polecić z czystym sumieniem każdemu, kto chce tanim kosztem polepszyć jakość dźwięku w swoim aucie. Być może brakuje trochę środka, ale to da się wyregulować na radyjku. Zresztą to nie jakiś tam Harman Kardon tylko zestaw za 129 zł.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 17:05 przez klucho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Wstydź się !klucho pisze:Eh, jak dawno nie odwiedzałem tego forum
Taschki.pl kosztują 285 zł.klucho pisze:Budowa zajęła mi tydzień, kosztowała ok. 300 zł
W jaki sposób do konstrukcji drzwi ? W sensie do boczka ? Czy do blachy ? Jak zatem zdejmujesz boczek ?klucho pisze:Napiszę jedynie, że panele przymocowane są zarówno do boczku jak i do konstrukcji drzwi
Przyczyną są zwrotnice średnio udane tej firmy. Korzystałeś z nich ? Jeśli chcesz, rozbierz, pokarz mi foto, podaj wartości elementów - pomogę przerobić.klucho pisze:Być może brakuje trochę środka
Szkoda, że tak mało zdjęć.
Efekt całkiem niezły. Troszkę kolorystycznie nie pasuje, ale pewnie lampa błyskowa sie przyczyniła.
Ha, patent był prosty. Panele są przymocowane na stałe do boczka wkrętami i uszczelnione jest to silikonem. Dodatkowo, pierścień pod głośnikiem połączony zresztą z panelem jest przytwierdzony do drzwi śrubami M6. Najpierw założyłem boczek z panelem, a później to jeszcze usztywniłem skręcając na śruby.W jaki sposób do konstrukcji drzwi ? W sensie do boczka ? Czy do blachy ? Jak zatem zdejmujesz boczek ?
Dzięki za chęć pomocy, jak się zbiorę, to nie omieszkam podesłać fotkęPrzyczyną są zwrotnice średnio udane tej firmy. Korzystałeś z nich ? Jeśli chcesz, rozbierz, pokarz mi foto, podaj wartości elementów - pomogę przerobić.
Rzeczywiście, zdjęcie było robione z lampą i na żywo to wygląda lepiej, bo różnica w kolorystyce nie jest tak rażąca. Wkrótce wrzucę więcej zdjęć robionych przy świetle dziennymSzkoda, że tak mało zdjęć.
Efekt całkiem niezły. Troszkę kolorystycznie nie pasuje, ale pewnie lampa błyskowa sie przyczyniła.
Mnie same panele kosztowały:Taschki.pl kosztują 285 zł.
-16 zł MDF,
-6 zł niby skóra,
-4 zł Butapren,
-12 zł maskownice
-10 zł wkręty i śruby
RAZEM: 48 zł
Do tego:
Wygłuszenie -100
Głośniki - 145 z przesyłką
Razem:293 zł
Prawie dokładnie tak jak pisze AUDI_A6, tylko mdf nie idzie do samej blachy, bo mi się rzeźbić już nie chciało i nie widziałem takiej potrzeby, bo i tak jest sztywno, więc śruba pomiędzy blachą a panelem jest zawieszona jakby w powietrzu. Pierścień jest przewiercony na wylot, w to śrubę M6/80 i skręcone z konstrukcją. Bez tego boczek latałby na wszystkie strony, bo jest on dosyć luźno osadzony na tych niby hakach plastikowych. Docelowo dam tam rurki plastikowe jako osłonki tych śrub, co spowoduje, ze będę miał gwarancję, że mi się to wszystko nie rozkręci pod wpływem drgań i poddawania się blach.