Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8PM + GAZ] SZARPANIE PRZY RÓWNEJ JEŹDZIE

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
marpapus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8PM + GAZ] SZARPANIE PRZY RÓWNEJ JEŹDZIE

Post autor: marpapus » 16 kwie 2008, 20:06

Witam! Mam taki mały problem podczas równomiernej jazdy czyli powiedzmy 4 bieg jakieś 1800 obr. bez przyspieszania autko szarpie mi jakby się dusiło. Jak tylko wdepnę lekko pedał i zaczyna przyspieszac ten efekt ginie. Dzieje się tak na gazie i na benzynie. Czy może byc to powiązane z wymianą swiec. Poprzednie wymieniłem profilaktycznie bo gościu od którego ją kupiłem wsadził 2 jednoelektrodowe i 2 trzyelektrodowe więc je wymieniłem na nowe i kable też. Z góry dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
maciek122
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek122 » 16 kwie 2008, 21:05

przyłącze sie do tematu. Miałem tak samo ale samo ustąpiło dlatego nie zakładałem wątku :)

Awatar użytkownika
tommad
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tommad » 16 kwie 2008, 22:53

ja ci tylko podam linka do strony ngk na ktorej mozesz sobie sprawdzic jakie maja byc swiece do 1.8 PM (tez mam taki silnik)....

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319& ... &m=Audi+80

z tej strony wynika ze do PMa maja byc NGK BUR6ET (potocznie NGK 6tki) czyli trojelektrodowe swiece, ja mam takie u siebie i wszystko jest ok, ale nie upieram sie przy tym bo wyklucalem sie juz z kolesiami co mowili ze jednoelektrodowe maja tam swiece i wszystko ok i tylko takie maja byc... itd... itp...

Awatar użytkownika
marpapus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marpapus » 17 kwie 2008, 07:10

N właśnie ja też mam w tej chwili trzyelektrodowe BUR6ET bo takie są przewidziane.
I nie bardzo rozumiem to zachowanie mojego autka.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 17 kwie 2008, 07:53

Świece to nie wszystko, są jeszcze: kopułka, palec i przewody. Nie wspominając o samej cewce, module czy czujniku halla. Proponuję jeszcze zmianę palca i kopułki oraz sprawdzenie ustawienia zapłonu.

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 17 kwie 2008, 08:03

Danek pisze:Świece to nie wszystko, są jeszcze: kopułka, palec i przewody. Nie wspominając o samej cewce, module czy czujniku halla. Proponuję jeszcze zmianę palca i kopułki oraz sprawdzenie ustawienia zapłonu.
Borykałem sie z podobnym kłopotem z tym że do tego potrafił "strzelić" gaz.
Po wymianie tylko świec, kopułki i palca było lepiej kable zostawiłem, były prawie nowe a jednak, po kolejnym "strzale" wydałem 130,00 (z wielkim bólem) na kable i jak ręką odjął. Auto super zapala nie przerywa i dostało lepszego "kopa".

Awatar użytkownika
marpapus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marpapus » 17 kwie 2008, 13:02

No spróbuje tak jak radzicie ale dziwi mnie tylko to, że dopóki nie dotykałem świec autko jeździło dobrze, po wymianie na nowe zaczynają sie takie żeczy dziać. Kable też mam nowe, a oprócz tych objawów nic innego sie ne dzieje, autko pali na dotyk, pracuje równo i z mocą też jest OK.

[ Dodano: 2008-04-18, 13:54 ]
Dziękuję wszystkim! Faktycznie kable były jakieś nie bardzo a kopułkę i palec tylko przeczyściłem. Problem zniknął :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl