[80 B3 2,0 3A] guma na przepływomierz
[80 B3 2,0 3A] guma na przepływomierz
Witam. Mam pytanko. Przeglądając na allegro gumy na przepływomierz, zauważyłem że co niektóre z nich mają sitka od strony przepływomierza. Czy tak ma być? Czy te sitko powinno być? U mnie takiego nie ma. Mam "pustą" gumę. czy to ma jakieś większe znaczenie dla pracy silnika?:roll:
moim zdaniem taka siateczka powinna tam być ponieważ tak jak opisałeś k44761 ze twoja była brudna więc coś się na niej osiada nawet jesli jest to już filtrowane przez głównny filtr. Lepiej żeby sie osadzało na tej siateczce niż wędrowało do silnika. Lepiej wyjąć i wyczyścić niż tego nie mieć, w końcu nie było by tego tam gdyby nie miało jakiegoś znaczenia. :roll: <ok>
sitko przepływomierza......
W jednym z tygodników motoryzacyjnych, w artykule porady eksperta-usterki przepływomierza w akapicie pt."Niezbędna kratka" autor pisze:..."Przepływomierz przestaje właściwie działać, jeżeli dojdzie do uszkodzenia kratki/siatki znajdującej się w rurze za filtrem powietrza. Porządkuje ona jego strugę tak, by przepływomierz był opływany przez równomierną ilość powietrza. Czasami właściciele sami ją wyjmują, bo wydaje im się że nie jest do niczego potrzebna, albo utrudnia przepływ powietrza, co jest błędem...."
Ile jest w tym prawdy :roll: , ale tłumaczenie wydaje mi się rozsądne....
Pozdr. Adam
Ile jest w tym prawdy :roll: , ale tłumaczenie wydaje mi się rozsądne....
Pozdr. Adam
Omen, nie brzmi to jak jakas totalna głupota, wiec moze i masz racje, ale taka kratka jest niezbedna w przeplywomierzach typu hot-wire, gdzie strumien powietrza i jego rownomiernosc jest WYMOGIEM koniecznym do poprawnej pracy, w naszych starych poczciwych klapkowych klapke unosi podcisnienie, ktore wg prawa pascala jest takie same we wszystkich miejscach, wiec nie wydaje mi sie to bardzo konieczne.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub