[All] Czy wywazac co sezon ?
- Silvesters
- Forum Audi 80
Witam!
podłączę się do tematu i chcial bym abyscie pomogli mi w wyborze profilu opon bo mam z tym problem. Mam alufelgi 15'' i musze kupic na nie jakies oponki poniewaz ostatnio gosc scinal na łuku i bylem zmuszony wpasc w pobocze i niby bylo ok, az zobaczylem zdartą opone (myslalem ze to zbierznosc bo wymienialem koncówki drążków i byla ustawiana) ale okazalo sie ze poraz kolejny przez polskie drogi zgielem felgę i to spowodowalo uszkodzenie opony. Ciągle jezdzilem na oponach 15" 195/50 (lub 55), ale niestety jezdze ciągle po drogach nie nadających się do ruchu (dziury są strasznie duuuze i jest ich tak samo wiele-a niestety, musze jezdzic tą droga), wiec chcac uniknąc wydatków rzedu 70zł pomyslalem ze zaloze sobie wyzsze opony. Mam juz w domu oponki 195/65 15", ale wacham sie czy je zalozyc :-| Co o tym myslicie :?:
PS Wiem ze bedę miał przekłamanie licznika, ale tego prosze nie brac pod uwage.
@ MIH Moze sprawdz czy masz proste felgi, z tego co wiem nawet na wywazonych felgach, w momencie kiedy będą one krzywe bedzie czuc bicie.
podłączę się do tematu i chcial bym abyscie pomogli mi w wyborze profilu opon bo mam z tym problem. Mam alufelgi 15'' i musze kupic na nie jakies oponki poniewaz ostatnio gosc scinal na łuku i bylem zmuszony wpasc w pobocze i niby bylo ok, az zobaczylem zdartą opone (myslalem ze to zbierznosc bo wymienialem koncówki drążków i byla ustawiana) ale okazalo sie ze poraz kolejny przez polskie drogi zgielem felgę i to spowodowalo uszkodzenie opony. Ciągle jezdzilem na oponach 15" 195/50 (lub 55), ale niestety jezdze ciągle po drogach nie nadających się do ruchu (dziury są strasznie duuuze i jest ich tak samo wiele-a niestety, musze jezdzic tą droga), wiec chcac uniknąc wydatków rzedu 70zł pomyslalem ze zaloze sobie wyzsze opony. Mam juz w domu oponki 195/65 15", ale wacham sie czy je zalozyc :-| Co o tym myslicie :?:
PS Wiem ze bedę miał przekłamanie licznika, ale tego prosze nie brac pod uwage.
@ MIH Moze sprawdz czy masz proste felgi, z tego co wiem nawet na wywazonych felgach, w momencie kiedy będą one krzywe bedzie czuc bicie.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
ja w zeszłym roku jak założyłem nowe oponki, to wyważyłem w pięknej, drogiej firmie - kiera biła, pojechałem drugi raz, wyważyli, kiera biła dalej (troche lżej ale biła) - powiedzieli, że krzywa felga. jeździłem tak cały sezon.
teraz po zimie, jak znowu je zakładałem, wyważyłem je w jakiejś macherni garażowej (była sobota i niczego sensownego nie mogłem znaleźć)- kiera jest sztywna i nic nie bije
wniosek - nie wszystko złoto, co się błyszczy
teraz po zimie, jak znowu je zakładałem, wyważyłem je w jakiejś macherni garażowej (była sobota i niczego sensownego nie mogłem znaleźć)- kiera jest sztywna i nic nie bije
wniosek - nie wszystko złoto, co się błyszczy
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
ten na św. Wojciecha jest polecany:
Filia:
Gdańsk - Przymorze
Ul. Szczecińska 41/49
tel. (058) 556-10-01
Siedziba:
Gdańsk - Lipce
Trakt Św. Wojciecha 337
tel.(058) 306-55-46
Czynne
Pn. - Pt. 9.00 - 17.00
Sob. 9.00 - 14.00
www.jolexopony.pl
Filia:
Gdańsk - Przymorze
Ul. Szczecińska 41/49
tel. (058) 556-10-01
Siedziba:
Gdańsk - Lipce
Trakt Św. Wojciecha 337
tel.(058) 306-55-46
Czynne
Pn. - Pt. 9.00 - 17.00
Sob. 9.00 - 14.00
www.jolexopony.pl
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
kolego wez wiertarke na nia załoz koncówke z drutami i szybko i bez problemu wyczyscisz wszystkie naloty <ok>mih pisze:mam pytanko??czy jest sens czyszczenia nalotow jezeli bije mi kiera na alu a na stalowych nie?? bo nie bardzo mi sie chce tego robic jezeli to nic nie pomoze pozdr dla all klubowiczow
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
takie same "tarcze" są też do szlifierki kątowej [flex] i wydaje mi się poręczniejsza niż działąnie z wiertarką <ok>Krzysiek18/ pisze:kolego wez wiertarke na nia załoz koncówke z drutami i szybko i bez problemu wyczyscisz wszystkie naloty <ok>mih pisze:mam pytanko??czy jest sens czyszczenia nalotow jezeli bije mi kiera na alu a na stalowych nie?? bo nie bardzo mi sie chce tego robic jezeli to nic nie pomoze pozdr dla all klubowiczow
nie raz czysciło się stalaki aby odmalować <ok>
jutro jade do TUJKO i moze cos oni wymysla:)??jak juz bedzie ok to dam znac:) pozdr i dzieki za podpowiedzi :->
[ Dodano: 2008-04-23, 16:14 ]
dzis bylem w Tujko i nic:( powiedzieli ze alu proste i sami w sumie nie wiedza czemu bije kiera... wlasnie oddalem auto do wulkanizatora i zalozy 205/60 R 15 a nie jak mialem do tej pory 195/65 R 15. moze to cos pomoze:) dam znac jak bedzie oki:)
[ Dodano: 2008-04-24, 17:25 ]
no i bylem i nic nie dalo:( dopiero jak zalozylem nowe zimowki na alu to jest oki:) widac niepotrzebnie kupowalem letnie uzywki bo tak to musze 2 razy wydawac pln...
widac moj audik musi jezdzic na nowych oponach:):)pozdr dla wszystkich klubowiczow
[ Dodano: 2008-04-30, 19:39 ]
no i dzis zalozylem nowiuskie letnie Barum kierunkowe 195/65 R15 i pierwsza jazda oki, nie bilo. Pozniej pojechalem se kawalek i bije :evil: ( oz K..WA ). Zdjalem przednie kola, wiertarka, szczota reczna druciana i przelecialem laczenie kola z tarcza i tyle. jade i ........ nie bilo no nie wpadam narazie w szal i zobacze jak dalej to bedzie chodzic pozdr :mrgreen: dzieki!!
[ Dodano: 2008-04-23, 16:14 ]
dzis bylem w Tujko i nic:( powiedzieli ze alu proste i sami w sumie nie wiedza czemu bije kiera... wlasnie oddalem auto do wulkanizatora i zalozy 205/60 R 15 a nie jak mialem do tej pory 195/65 R 15. moze to cos pomoze:) dam znac jak bedzie oki:)
[ Dodano: 2008-04-24, 17:25 ]
no i bylem i nic nie dalo:( dopiero jak zalozylem nowe zimowki na alu to jest oki:) widac niepotrzebnie kupowalem letnie uzywki bo tak to musze 2 razy wydawac pln...
widac moj audik musi jezdzic na nowych oponach:):)pozdr dla wszystkich klubowiczow
[ Dodano: 2008-04-30, 19:39 ]
no i dzis zalozylem nowiuskie letnie Barum kierunkowe 195/65 R15 i pierwsza jazda oki, nie bilo. Pozniej pojechalem se kawalek i bije :evil: ( oz K..WA ). Zdjalem przednie kola, wiertarka, szczota reczna druciana i przelecialem laczenie kola z tarcza i tyle. jade i ........ nie bilo no nie wpadam narazie w szal i zobacze jak dalej to bedzie chodzic pozdr :mrgreen: dzieki!!